Hoe zit het met consumenten en energie vergelijken in 2017 & 2018?

Volgens onderzoek van de ACM blijkt dat veel meer consumenten het prijsvoordeel van energie vergelijken en overstappen beginnen te zien. De energie motor het jaarlijkse onderzoek toont aan dat consumenten steeds actiever bezig zijn met energie. En dat is ook niet zo gek met alle commotie die rond dit onderwerp is ontstaan. Uit het onderzoek kwamen nog een aantal interessante conclusies. Lees snel verder om erachter te komen wat er nog meer bekend is geworden.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

De Energiemonitor 2017 kijkt eerst naar de eerste 6 maanden

Bij het terugkerende onderzoek van de ACM weergeeft de houding van consumenten richting de energiemarkt. In de eerste 6 maanden was er een steeds bewuste houding zichtbaar bij consumenten door de steeds hogere energierekening. Daarbij is duurzaamheid steeds belangrijker aan het worden in de perceptie van de consument. De besparing die te behalen valt op energie is steeds groter aan het worden en het gemak wordt steeds groter met online energievergelijkers.

Het bewuster worden van consumenten ligt aan de energierekening

Je ziet dus dat consumenten steeds bewuster worden van de energierekening, dit komt omdat deze al jaren stijgende is en omdat mensen steeds meer online energie vergelijken wordt er ook een stuk vaker naar de rekening gekeken. Vooral consumenten die een keer de overstap hebben gemaakt controleren hun energierekening vaak. Oriënterende consumenten beginnen steeds scherper zicht te krijgen op de totale bedragen en het totale energieverbruik. Particulieren beginnen te merken dat de elektriciteitsrekening lager kan, daardoor wordt er steeds gebruik gemaakt van vergelijkers.

De energierekening blijft een onoverzichtelijke boel volgens de consument

Steeds meer consumenten bekijken hun energierekening en vinden de rekening lastig te begrijpen. Uit het onderzoek van de ACM komt naar voren dat 34% van de mensen de prijzen niet duidelijk vindt en dat de specificatie van de kosten niet duidelijk naar voren komt. Daarnaast blijkt dat ruim 30% vindt dat de prijzen binnen de markt lastig te vergelijken zijn. De ACM is het hier mee eens, het deed namelijk onlangs nog onderzoek naar de energierekeningen.

Hoe zit het dan met de totale hoogte van de energierekening?

Om deze vraag goed te beantwoorden is er gekeken naar de energiemonitor. Daaruit blijkt dan bij een gemiddeld gasverbruik van 1409 m3 gas en 3017 kWh elektriciteit de energierekening gemiddeld 1572 euro per jaar bedraagt. Het totale bedrag is als volgt opgedeeld. 43% van de totale prijs zijn energiebelastingen en 21% van de rekening zijn netwerkkosten en meterhuur. De overige 36% van de rekening bestaat uit kosten voor gas en stroom. Dit overige percentage zal de komende tijd nog verder gaan dalen want in 2018 gaat er nog meer energiebelasting betaald worden.

Wat is de mogelijke besparing op de energierekening?

Het komt steeds vaker voor dat consumenten het eens zijn met het feit dat het mogelijk is om veel geld te besparen met de overstap naar een andere energieleverancier. Ruim 43% van de consumenten is het eens met deze stelling. In 2015 was dit percentage nog 35% wat aangeeft dat er een flinke groei zit in de overstapmarkt. Gemiddelde hopen consumenten €184,00 te besparen op de energierekening.

Er ontstaan steeds grotere prijsverschillen tussen energieleveranciers

De energiemonitor laat duidelijk zien dat er grote prijsverschillen bestaan tussen de energieproducten en verschillende energieleveranciers. Het verschil tussen het goedkoopste energieproduct en het duurste energieproduct bedroeg al snel €452 euro.

Vooral consumenten met een variabel tarief, ook wel het slapers tarief genoemd bedraagt jaarlijks € 1713 euro. Het goedkoopste eenjarige energiecontract lag op slechts €1261,00 per jaar. Grote prijsverschillen dus maar ook op de eenjarige contracten is veel  te besparen. Het grootste verschil tussen eenjarige contracten lag op € 217 euro per jaar.

Overstappers kijken voornamelijk naar prijs

Tussen juli 2016 en juli 2017 stapten ruim 1,2 miljoen huishoudens over naar een andere energieleverancier. Prijs was bij 78% van de ondervraagden de allergrootste reden.Tijdens de oriëntatie gebruikt 49% van de consulten een prijsvergelijkingswebsite,dat is flink want dat betekent dat bijna de helft van de ondervraagden al online vergelijkt. Energie vergelijken wordt dus steeds populairder.

Toch stapt het grootste deel over via een klantenservice(31%) van de energieleverancier of via een verkoper aan de deur (20%). Daarbij worden er ook nog klanten via telemarketing en andere kanalen geworven. Wil jij goed voorbereid zijn de komende jaren? Lees dan de energievergelijking tips voor 2019 & 2020.

Wat kwam er nog meer naar boven uit het onderzoek?

Er waren nog meer conclusies die naar voren kwamen in het onderzoek van de ACM. Hieronder een opsomming van andere belangrijke feitjes.

Prijsvergelijkers worden steeds belangrijker in de zoektocht naar de beste energieleverancier

Ruim 29% van de consumenten heeft nog nooit een overstap gemaakt naar een andere energieleverancier

41% van de consumenten is dit jaar minimaal 1 keer overgestapt van energieaanbieder

11% van de huishoudens hebben de afgelopen jaren meer als 5 keer de overstap gemaakt

69% van de consumenten maakt de keuze voor groene stroom

14% heeft duurzaamheid als reden om over te stappen. Daarna stapt 16% daadwerkelijk over met duurzaamheid als belangrijkste reden.

 

“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Begin nu met het vergelijken van alle energieaanbieders