Duurzame energie, wat is dat precies?

De mens heeft ontdekt dat de energiebronnen die we nu gebruiken niet voor altijd beschikbaar zullen blijven. Ook is ons onder ogen gekomen dat de manieren van energie opwekken die we nu gebruiken slecht zijn voor het milieu. Dit alles zorgt ervoor dat er steeds meer geld en tijd wordt geïnvesteerd in het vinden van betere en nieuwe duurzame energiebronnen.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

Wat is dan precies duurzame energieopwekking?

Duurzame energie wordt ook wel groene energie genoemd, aan de andere kant heb je niet duurzame energie en die wordt grijze energie genoemd. U kunt onderscheid maken tussen groene en grijze stroom door te kijken op welke manier u stroom is opgewekt.

Wanneer uw energie wordt opgewekt op een duurzame manier dan is dit gedaan met een energiebron die niet kan opraken een voorbeeld hiervan is windenergie of waterkrachtcentrales. Wil je meer weten over hoe energieleveranciers energie opwekken, klik dan op de link.

duurzame energie
niet duurzame energie

Wat is dan precies niet duurzame energieopwekking?

Wanneer uw energie op een niet duurzame manier wordt opgewekt dan is dit gedaan met een energiebron die op kan raken een paar voorbeelden van niet-duurzame energiebronnen zijn: aardgas, aardolie en steenkool. Vaak worden deze energiebronnen ook fossiele brandstoffen genoemd.

Verder heb je de manier van energieopwekking met kernenergie dit wordt door veel mensen gerekend tot een niet duurzame energieopwekking omdat er veel schadelijk afval vrijkomt bij het opwekken van energie.

Windenergie

De wind wordt al een erg lange tijd gebruikt als een energiebron. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan zeilschip dat de wind gebruikt als energiebron of een windmolen die wind gebruikt om zijn wieken te laten draaien.

Je kunt windenergie ook zien als zonne-energie doordat wind wordt gevormd door de zon die de aarde ongelijk opwarmt.

Zonne-energie

Zonne-energie is zoals de naam al zegt afkomstig van de zon. Zonne-energie bereikt de aarde in warmte en licht. Samen met windenergie is zonne-energie een van de bekendste vormen van duurzame energie.

Er wordt gesproken over duurzame energieopwekking wanneer de warmte of het licht van de zon wordt omgezet in elektriciteit.

windenergie
zonnepanelen energie

Hoe werkt dat nou het omzetten van zonlicht in elektriciteit?

Om zonlicht om te zetten in elektriciteit wordt er gebruik gemaakt van zonnepanelen met daarop zonnecellen. Wat is dan precies een zonnecel?

Dat is een elektrische cel die lichtenergie omzet in een vorm van elektriciteit. Je kan de zonnecellen scheiden in twee verschillende soorten: foto-elektrochemische cellen en fotovoltaïsche cellen. Wil je iets meer weten over de specifieke voor en nadelen van zonnepanelen, klik dan op de link

Zonnepanelen zijn een goede investering in de toekomst, je kunt hiermee flink wat geld besparen, wil je hier meer over lezen? Klik dan snel op de link om er snel over te lezen.

Wat zijn nou fotovoltaïsche cellen

Deze cellen zetten het zonlicht om in elektriciteit. Wanneer er een zonnepaneel wordt gebouwd proberen ze er zoveel mogelijk fotovoltaïsche cellen op aan te brengen, dit zodat er maximaal zonlicht op een bepaald oppervlak valt dit zonlicht kan dan weer omgezet worden in elektriciteit.

Wat zijn nou foto-elektrochemische cellen?

Foto-elektrochemische cellen zetten zonlicht om in chemische energie, dus niet direct in elektriciteit. Het omzetten van zonlicht in chemische energie brengt een voordeel met zich mee namelijk dat deze soort energie een stuk gemakkelijker opgeslagen kan worden. Maar in de praktijk worden fotovoltaïsche cellen vaker gebruikt dan foto-elektrochemische cellen

Water energie

Energie kan ook worden opgewekt door middel van water energie. Er zijn vele mogelijkheden om met water energie op te wekken door bijvoorbeeld een dam te bouwen waardoor er grote waterreservoirs kunnen worden gemaakt.

Wanneer de massa van al dat water genoeg druk op de dam zet, wordt dit water via gaten vrijgelaten waardoor de stroming ervoor zorgt dat er grote turbines kunnen worden aangedreven die elektriciteit opwekken

Het gebruik van eb en vloed om energie op te wekken

Vaak wordt er bij inhammen aan de kust gebruik gemaakt van dammen, deze dammen worden gebouwd aan het uiteinde van een inham, door de dam kan bij eb en vloed het water in de dam worden gehouden wanneer deze vol zit met water kan dit water via gaten met grote kracht eruit worden gespuwd.

Dit zorgt ervoor dat de turbines kunnen worden aangedreven waardoor er energie wordt omgezet in elektriciteit.

Wil je meer lezen over de energieleveranciers en duurzaamheid? Klik dan snel door op de link om meer informatie te lezen.

water energie
aardwarmte energieopwekking

Het gebruik van temperatuurverschillen in de oceaan om energie op te wekken

Sinds kort wordt er ook energie opgewekt door de tempratuurverschillen in de oceaan. Deze manier van energieopwekking is vrij nieuw en bevind zich op het moment nog in de experimentele fase.

Het gebruik van aardwarmte om energie op te wekken

Er bestaan manieren waarmee aardwarmte gebruikt kan worden om duurzame energie op te wekken. Dit verschijnsel wordt ook wel geothermische energie genoemd. Men vindt aardwarmte een duurzame energiebron omdat de aarde vanuit binnen constant warmte creëert waardoor het dus een onuitputtelijke bron is.

Een voorbeeld van gebruik van aardwarmte is bijvoorbeeld het gebruik van warm water uit de aarde om gebouwen, huizen en kantoren te verwarmen. Een ander voorbeeld is het gebruik van de hitte uit de aarde om stoom te kunnen generen. Samen met een generator kan deze stoom vervolgens gebruikt worden om elektriciteit op te wekken.

Wil jij een goedkope energiemaatschappij vergelijken? Klik dan snel op de link om te vergelijken en om informatie op te doen over de verschillende energiemaatschappijen.

“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Voordelen & Nadelen Groene Energie

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste...

Wat is een energietarief nou precies?

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw...

Energie besparen, hoe doe je dit goed?

Energie besparen een begrip wat vaak gebruikt wordt door veel Nederlanders tegenwoordig. Dit is natuurlijk niet raar want het kan je maandelijks erg veel geld besparen. Daarnaast is energie besparen erg makkelijk, maar dan moet je wel weten waar je op moet letten. Zo...

Begin nu met het vergelijken van alle energie