Elektrisch rijden, Kom nu direct achter de kosten!

Je ziet ze steeds meer terug op de Nederlandse wegen, elektrische auto’s. Net als bij normale energie voor je huis rijden veel auto’s nog op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. In de komende jaren zal dit echter steeds minder gaan worden, en steeds meer autofabrikanten richten zich steeds meer op het elektrische gedeelte. De Europese unie heeft hierbij ook uitgesproken dat ze meer elektrische auto’s willen en minder auto’s die op benzine of diesel rijden.

Om veel redenen overwegen steeds meer mensen om over te stappen van hun normale auto naar een elektrische auto. Veel van deze mensen vragen zich alleen af, of er extra kosten bij komen en of het nou eigenlijk duur is om zo’n auto te rijden. Daarom hebben wij is duidelijk onder elkaar gezet wat de voor en nadelen zijn van een elektrische auto, is het voor jou voordelig? En scheelt het veel in kosten met je huidige auto? Lees vooral verder!

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

Verbruik elektrische auto, hoe zit het?

Dit is de vraag die veel in hun hoofd hebben, je moet zo’n auto natuurlijk wel opladen thuis anders ga je er ook niet ver mee komen. Hoeveel stroom de auto gebruikt bij het opladen en hoeveel die verbruikt bij het rijden is bij iedere merk en model anders. Verbruik elektrische auto kwh voor kleine elektrische auto’s ligt gemiddeld rond de 15 kWh per 100 kilometer.

Wat kost elektrisch rijden?

Bij een duurder en groter model als de Tesla Model S ligt dit verbruik echter al weer wat hoger, en dus liggen de kosten voor het elektrisch tanken ook wat hoger. Volgens de fabriekscijfers verbruikt dit model gemiddeld 17,9 kWh per 100 kilometer. Al zal dit in realiteit waarschijnlijk nog wel wat hoger liggen als dat is aangegeven.

Je kan op basis van je stroomverbruik per 100 kilometer zelf berekenen hoeveel stroomkosten je plusminus per kilometer en jaar kwijt bent. Dit is handig om een goed beeld van de kosten te krijgen. Voor het real time volgen van je energie verbruik raden wij het je aan om een slimme meter aan te schaffen.

kosten opladen elektrische auto
wat kost elektrisch tanken

Kosten elektrisch rijden

Op basis van de kilometers die je per jaar rijdt en de verbruiksgegevens kunt u vervolgens jouw jaarverbruik goed schatten. Om je een voorbeeld te geven, wanneer je jaarlijks ongeveer 25.000 kilometer rijdt met een elektrische auto die 17,5 kWh per 100 kilometer verbruikt dan verbruikt u 25.000 : 100 = 250 x €17,5 kWh = 4.375 kWh per jaar. De kosten opladen auto kan middels deze formule worden berekend.

Bij een gemiddeld stroomprijs van €0,20 per kWh komt dit dan neer op een totale kostenpost van €875,00. Om een vergelijking te geven, met een benzine auto ben je jaarlijks met dit aantal kilometers al snel €1800,- kwijt. Dit kan dus veel schelen op jaarbasis en voor velen is dit de moeite en kosten zeker waard.

kosten elektrische auto opladen, kies het juiste contract

Vele vragen zich dan af, moet ik hiervoor dan een speciaal energiecontract afsluiten? Het is zeker verstandig om in je achterhoofd te houden dat je energiekosten gaan stijgen. De tip die wij sowieso altijd geven, is om altijd te energiemarkt in de gaten te houden. Dit omdat de prijzen continu dalen of stijgen en je al snel teveel betaald.

Omdat je kosten gaan stijgen vanwege het gebruik en opladen van een elektrische auto, is het verstandig om je contract is goed te bekijken. Vergelijk vooral de tarieven die je nu betaalt tegenover de tarieven die er worden aangeboden bij de leveranciers, het kan zoals we net al zeiden veel schelen in prijs. Mocht het zo zijn dat je teveel betaalt, is het verstandig om dit aan te passen voordat je begint met de elektrische auto. Je betaalt anders te veel en dat is natuurlijk zonde.

Meer lezen over de subsidieregeling voor zelf opwekken van energie? Klik dan op de link om meer te lezen over dit onderwerp.

opladen elektrische auto thuis kosten

Kosten elektrische auto

Wat kost een elektrische auto? Een veelgestelde vraag door men die op het punt staat om een nieuwe auto aan te schaffen.  Wanneer we een elektrische auto vergelijken met eenzelfde model met het enige verschil de brandstof dan zie we dat een elektrische auto een duurdere aanschafprijs heeft. Ondanks flinke prijsdalingen op elektrische modellen bestaan er nog steeds grote verschillen met modellen die rijden op traditionele, niet duurzame brandstoffen.

Wanneer we onze aandacht leggen op de restwaarde van een elektrische auto kunnen we u nog niet echt meer duidelijkheid geven, deze is namelijk nog echt bekend. Als we kijken naar huidige ontwikkelingen zien we flinke prijsdalingen van elektrische auto’s in de toekomst, de vraag wordt immers groter waardoor wij zeker kunnen stellen dat er hevige concurrentie gaat ontstaan. Hierdoor zal de restwaarde van je elektrische auto ook omhoog gaan. 

Goedkoopste elektrische auto kopen

Je wilt natuurlijk de goedkoopste elektrische auto kopen, om tot een goede keuze te komen moet je niet alleen kijken naar de aanschafwaarde. Je moet kijken naar de totale gebruikskosten over de lange termijn. Wanneer je kiest voor een elektrische auto ben je al in financieel voordeel, de goedkoopste elektrische auto heeft lagere brandstofkosten, energie is immers goedkoper. Hierboven op komt ook nog eens dat een elektrische auto minder onderhoud vergt, er zijn namelijk minder onderdelen die bewegen. 

Ook gelden er bepaalde subsidieregelingen waar eigenaren van elektrische auto’s van kunnen profiteren, een groot voordeel is namelijk dat er een lagere motorrijtuigenbelasting wordt gerekend. Ook betaal je een lagere BPM. De goedkoopste elektrische auto zal de kleine variant zijn, deze verbruikt het minst en zal het minste energie vereisen.

Voordelen elektrische auto

Zoals je er wellicht al bent achter gekomen zitten er flink wat voordelen aan een elektrische auto, hieronder hebben we de interessantste voordelen voor u op een rijtje gezet. Na de voordelen zullen we natuurlijk ook de nadelen van een elektrische auto met u bespreken, net als op ieder ander voertuig heeft ook een elektrische auto zo zijn nadelen.

Belasting voordeel met je elektrische auto

Zoals je wellicht hebt gelezen zit Nederland momenteel in een grote energietransitie, er moet nog een hoop gebeuren om Nederland zo duurzaam mogelijk te krijgen, al helemaal op het gebied van energie. Om meer consumenten te stimuleren gelden er tot 2021 bepaalde fiscale voordelen, deze gelden alleen voor auto’s die volledig elektrisch zijn. Nadelen van Hybride auto’s zijn dat je dus niet optimaal gebruikt kunt maken van belastingvoordelen.

  • Bij de aanschaf van een elektrische auto wordt geen BPM gerekend, ook wel aanschafbelasting genoemd
  • Elektrische auto’s worden niet belast met wegenbelasting (MRB). Hybride auto’s met een maximale uitstoot van 50 gram CO2 per KM worden belast met een half tarief.
  • 4% per jaar bijtelling, aanzienlijk lager dan traditionele brandstof auto’s. Vanaf 2019 geldt dit percentage tot een catalogusprijs van Max. €50.0000.

Minder onderhoudsgevoelig

Een elektrische auto is minder onderhoudsgevoelig, dit alles heeft te maken met een flink aantal minder bewegende delen. Hierdoor vindt er dan ook minder slijtage plaats in de motor van de elektrische auto. Ook het reguliere onderhoud van de auto ligt over het algemeen lager dan bij auto’s die diesel of benzine vereisen, de garage bezoeken overkomt je nog maar zelden.

Het enigste minpuntje dat we kunnen vinden merken we op wanneer we kijken naar het onderhoud van de banden. De hoge motorkoppel in combinatie met een hoog gewicht zorgen voor een snelle slijtage van de banden waardoor het kan zijn dat je om de zoveel tijd een nieuwe set moet aanschaffen.

Lagere brandstofkosten & hogere gebruikskosten

Het grootste voordeel van het elektrisch opladen van je auto is dat de brandstofkosten in vergelijking met diesel en benzine aanzienlijk lager liggen. Hierboven op komt ook nog is dat de energieprijs gedurende het jaar vrij constant is, dit kunnen we niet zeggen over de prijzen van traditionele brandstoffen, deze veranderen iedere dag.

Helaas zijn de gebruikskosten elektrisch rijden de afgelopen jaar flink gestegen, denk hierbij aan openbare laadpunten en snel laders. Omdat de laadkosten van de elektrische auto op openbare laadpunten is gestegen komt het financiële voordeel van de lage brandstofkosten in het gewin. De oplossing voor dit probleem is uitwijken naar het zelf opwekken van duurzame energie, dit kan veel financiële voordelen met zich mee brengen.

Dit is mogelijk middels een coöperatie of zonnepanelen. Het wordt in de toekomst mogelijk om je eigen opgewekte energie terug te verkopen aan je energieleverancier. We kunnen een vuistregel toepassen: Ben je in de mogelijkheid om thuis of op het werk je elektrische auto op te laden? Zo ja? De totale kosten zullen grofweg de helft schelen in vergelijking met traditionele brandstofkosten.

levensduur accu elektrische auto
nadelen elektrische auto

Nadelen elektrische auto

Uit een onderzoek van Motivaction blijkt dat 71% van de Nederlanders wil en gaat overstappen naar een elektrische auto wanneer huidige brandstofprijzen zullen blijven stijgen. Zoals we al zeiden zit er helaas ook wat nadelen aan een elektrische auto waar je zeker rekening mee moet houden, hieronder hebben we alle nadelen van een elektrische auto op een rijtje gezet. Dit zijn dan ook de voornaamste oorzaken van de drempel die de consument ervaart bij het aanschaffen van een elektrische auto.

  • De actieradius van elektrische voertuigen is relatief laag, je zult dus alleen korte afstanden kunnen rijden zonder op te laden (dit geldt vooral voor de oudere elektrische auto’s, nieuwe modellen halen vandaag de dag een actieradius van wel 350 KM).
  • Consumenten beschikken nog niet over zonnepanelen waardoor brandstofkosten alsnog duur zijn.
  • Laadpalen zijn er nog niet in volle overvloed, vooral buurlanden kampen met dit probleem waardoor lange reizen door het buitenland vrijwel onmogelijk worden.
  • Elektrische auto’s zijn in vergelijking met traditionele auto’s duurder in de aanschaf, daarentegen zul je de duurdere aanschafwaarde snel hebben terug verdiend.
  • Het altijd beschikken over een opgeladen elektrische auto kan nog wel eens een probleem zijn, plannen is zeker een aanrader!
  • Het opladen van je elektrische auto kan met sommige laadpalen lang duren.

Elektrisch tanken, hoe gaat het in zijn werk?

Elektrisch tanken, je zult je wellicht afvragen hoe het in zijn werk gaat, het is namelijk ietsje anders dan dat je waarschijnlijk gewend bent. Een elektrische auto laad je op middels een zogenaamde laadpaal, deze zijn over heel Nederland verspreid. Om gebruik te kunnen maken elektrisch tanken heb je een laad pas nodig.

Lees verder om er achter te komen waar je laadpalen in Nederland kunt vinden, hoe je een laadpaal bij huis laat installeren en hoe de laad pas in zijn werk gaat. Het zijn dan ook de meest gestelde vragen over het elektrische auto opladen.

Hoe werkt elektrisch opladen?

Om je elektrische auto te ‘tanken’ heb je zoals gezegd een laadpaal nodig, hierbij komt nog een kabel en niet te vergeten de laadpas. Door middel van deze pas kun je je jouw elektrische auto identificeren, dit is mogelijk bij je laadpaal thuis of ergens anders in Nederland. Ook kun je betalen met deze pas.

Uit welke oplaadpalen kan ik kiezen?

Bij de keuze voor een oplaadpaal kun je kiezen uit drie verschillende soorten: een snellaad paal, een publieke laadpaal en niet te vergeten een oplaadpaal gevestigd bij je eigen huis. Om gebruik te kunnen maken van een publieke laadpaal heb je een abonnement nodig. Wanneer je kiest voor een eigen laadpaal bij huis zul je dit moeten aanvragen bij je gemeente. 

De publieke laadpalen zijn in de meeste gevallen eigendom van de desbetreffende gemeente en te activeren met de laadpas. Het komt zelden voor dat je gratis gebruik kunt maken van een laadpaal, houd er rekening mee dat de kosten van publieke laadpalen de afgelopen jaren steeds meer zijn gestegen.

De snellaad paal, tank je elektrische auto pijlsnel

Natuurlijk bestaan er ook zogenaamde snellaad palen, deze zijn over het algemeen wat schaarser in Nederland. Je komt ze dan ook vooral tegen op goed bereikbare en veel bezochte parkeerterreinen, ook tref je ze op bekende carpoolplaatsen naast de snelweg. Om gebruik te kunnen maken van een snellaadpaal heb je wederom een laadpas nodig.

Hoelang duurt elektrisch tanken?

Goede vraag! De laadtijd van je elektrische auto accu hangt af van hoe leeg je accu’s op het moment van opladen zijn. Ieder elektrisch model heeft een andere laadtijd. Wanneer je gebruik maakt van een normaal stopcontact in huis kan het 8 tot 10 uur duren voordat de elektrische auto volledig is opgeladen. 

Een publiekelijk laadpunt doet er ongeveer 4 uur over om de batterij volledig op te laden. Heb je de beschikking over een snellaad paal dan kun je vaak binnen een halfuur wegrijden met een volle actieradius. 

LET OP: voordat je begint met het opladen van je elektrische auto middels een snellaadpaal moet je altijd het instructieboekje checken, niet iedere auto ondersteunt namelijk snel laden.

Is elektrisch opladen 100% veilig?

Het elektrisch opladen van je elektrische auto is 100% veilig, dankzij de verplichte volgorde die je moet uitvoeren zijn de gevaarlijkste risico’s uitgesloten. 

De kans dat je een flinke schok zult ontvangen is nihil, de stroom wordt namelijk pas vrijgegeven wanneer beide stekkers zijn aangesloten en vergrendeld. 

Kunnen anderen gebruik maken van mijn stroom?

Andere elektrische auto’s kunnen in het geval van een laadpaal aan huis geen stroom aftappen, de laadpas voorkomt dit risico omdat het contact wordt vergrendeld voor andere passen.

Laad je je auto op aan een publieke laadpaal en iemand zou de stekker eruit trekken dan wordt er voor gezorgd dat het hele oplaadproces automatisch wordt gestopt. Het hervatten van het opladen zal voortgaan wanneer de laadpas opnieuw wordt getoond. 

Even goed om te vermelden is dat het loshalen van bevestigde kabels met de nieuwe generatie EV’s nauwelijks mogelijk is. Elektrische auto’s hebben tegenwoordig interne vergrendelingen en ontgrendeling wanneer de auto op slot gaat. Dit irritante probleem is nu dan ook goed verholpen.

Verstandig om te vergelijken

Om zeker te weten dat je de goedkoopste prijzen hebt voor je energiecontract, kan je ervoor kiezen om dit energiecontract te vergelijken. Wij hebben alle energie leveranciers met de huidige prijzen netjes onder elkaar met alle specificaties daarbij.

Hierdoor kun je meteen zien wat voor jou het voordeligst is, en of de energieleverancier de juiste is voor jouw situatie. Door de energieleveranciers te vergelijken ben je gegarandeerd van de juiste prijzen, dat is toch handig? Je wilt natuurlijk altijd het voordeligst uit zijn, zeker op het gebied van energie, je beleeft er immers weinig plezier aan.

Meer weten over duurzame energie? Klik dan snel op de link om meer te weten te komen over alles wat te maken heeft met duurzame energie.

kosten nieuwe accu auto anwb
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Begin nu met het vergelijken van alle energie