Eneco review - Alles op één centrale plek

Het bedrijf Eneco Energie behoort in Nederland tot één van de grootste energieleveranciers van het land met ongeveer 2 miljoen particuliere huishoudens als klant en ongeveer 40.000 grootzakelijke klanten.

Maar niet alleen in Nederland is men actief. Ook in België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is Eneco Energie actief op de markt voor energielevering.

Alle energieaanbieders op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

eneco aanbieder
  • Prijs diensten 60% 60%
  • Overstap Proces 80% 80%
  • Klanten Service 60% 60%
  • Bereikbaarheid 80% 80%

Contactgegevens Eneco

088 – 8 955 955

3000 BA Rotterdam

Postbus 1014

Prijs producten: ⭐⭐⭐★★
Bereikbaarheid: ⭐⭐⭐⭐★
Klantenservice: ⭐⭐⭐★★
Overstap proces: ⭐⭐⭐⭐★
Energierekening: ⭐⭐⭐★★
Klachtenafhandeling: ⭐⭐⭐★★

Het stroometiket van Eneco

Eneco heeft grote belangen bij de planeet en behandeld deze dan ook goed. Ze zijn van mening dat alles wat je neemt terug moet komen in bepaalde manier, ze willen duurzame energie dan ook voor iedereen mogelijk maken. Onze wereld groen maken doen we immers samen. Ze voorzien haar klanten, zowel consumenten als klein zakelijke klanten, van 100% groene stroom die voortkomt uit Wind en Zon energie. 

Eneco is een voorloper op het gebied van de verschuiving naar duurzame stroom in de energiemarkt, dit claimen zij niet zelf maar is uit meerdere onderzoeken naar boven gekomen. Een voorbeeld hiervan is het Onderzoek naar duurzaamheid Nederlandse stroomleveranciers. Samen met alle huishoudens en bedrijven streven zij naar een groenere wereld, duurzame energie moet voor iedereen beschikbaar worden gemaakt.

Eneco blijft groener worden

Eneco scoort op het moment erg hoog in verschillende onderzoeken, deze score wordt alleen nog maar. De organisatie investeert namelijk massaal in nieuwe vormen voor het opwekken van groene energie. Wanneer je klant bent bij Eneco ben je verzekerd van 100% groene stroom, dit is helaas nog niet altijd het geval bij de grootzakelijke klanten. Om de missie na te streven moet dit in de komende jaren natuurlijk ook geregeld worden.

Wanneer we de cijfers naast elkaar leggen zien we dat Eneco enorme stappen heeft gemaakt de afgelopen 2 jaar. In 2016 leverde Eneco Group namelijk nog maar 65% groene stroom, dit werd in 2017 verhoogd tot een percentage van 75% en zal logischerwijs nog stijgen in 2018. Eneco is in 2017 een volledig nieuwe richting ingeslagen om flinke stappen te kunnen behalen op het gebied van duurzaamheid en groene energie, zo zijn er samenwerkingen aangegaan met grote partijen als Google, KPN en NS. Deze bedrijven draaien in Nederland volledig op windstroom.

Eneco zet in 2018 in op de Wind en Zon

Het is bij Eneco vrij eenvoudig om mee te doen met de vergroening van onze wereld, je hebt ontvangt namelijk altijd groene energie genaamd Eneco EcoStroom. Deze stroom is afkomstig uit de duurzame bronnen windkracht en zonne energie. 99,8% is opgewekt door windstroom en de overige 0,2% met zonne energie. Van het totaal is ongeveer 10% opgewekt in Nederland, de rest is afkomstig uit Europa.

Eneco wil haar diensten graag op maat aanbieden met voldoende keuzemogelijkheden, je bepaalt op welke locatie en hoe jouw duurzame energie wordt opgewekt. Per 1 juli 2018 is deze garantie sterk verbeterd. Je kiest bij Eneco uit 3 verschillende pakketten met altijd groene stroom.

Hoe ben ik zeker van groene stroom?

Het is bij Eneco mogelijk om erachter te komen uit welke duurzame energiebronnen energie wordt geleverd, ook kun je de verhoudingen tussen verschillende bronnen vind. Dit wordt inzichtelijk gemaakt in het stroometiket van Eneco. Deze gegevens worden gecontroleerd door de overheid, zij besteden dit uit aan het ACM. Bij Eneco ben je 100% verzekerd van duurzame energiebronnen. Je kunt het stroometiket vaak pas inzien aan het einde van het jaar omdat vooraf de inkoop nog niet vaststaat.

Eneco voor de liberalisering

Voor de liberalisering van de energiemarkt waren de gemeentes verantwoordelijk voor de energielevering aan hun inwoners. Inwoners konden dus ook niet kiezen voor een bepaalde energieleverancier. Dit veranderde in 2004 toen de energiemarkt geliberaliseerd werd en ieder huishouden zelf kon kiezen van welk bedrijf het energie afneemt. Dit is dan ook de reden dat er vanaf 2004 vele grote en kleine energiebedrijven op de markt kwamen er er hevige concurrentie ontstond.

In 1995 fuseerden de energiebedrijven van de gemeentes Den Haag, Rotterdam en Dordrecht en gingen gezamenlijk verder als Eneco, wat staat voor ‘Energie en Communicatie’. Communicatie komt in deze naam voor omdat ook de kabel infrastructuur onder bewind van de gemeentes stonden en mensen alleen internet en tv konden afnemen via het gemeentelijke kabelbedrijf.

Toen in 2000 bekend was geworden dat de liberalisering er in 2004 aankwam, sloten nog zes andere gemeentes zich aan bij Eneco. Ook in 2000 werden de kabelactiviteiten doorverkocht aan UPC, waarna het bedrijf doorging als Eneco Energie. De energiebedrijven van Gouda en Zeist werden in 2000 ook door Eneco Energie overgenomen en in 2003 kwam daar het Utrechtse energiebedrijf REMU bij.

Eneco na de liberalisering

Na de liberalisering bleven gemeentes de grootste eigenaar van Eneco Energie. Er zijn namelijk 53 Nederlandse gemeentes die aandeelhouder van Eneco zijn, waarvan Rotterdam en Den Haag bijna de helft van de aandelen bezitten. Ook vandaag de dag zijn de 53 gemeentes nog steeds aandeelhouder, maar sinds vorig jaar (2017) is er sprake dat de meeste gemeentes hun aandelen van de hand willen doen. Het gaat om totaal ongeveer 73% van de gemeentelijke aandelen, die in de verkoop gaan.

Vanaf 2008 ging Eneco zich richten op groene energie, door overname van het bedrijf Econcern, een onderneming dat windmolenparken en biomassa-activiteiten opkocht. In 2011 kocht men het energiebedrijf Oxxio over van de Britse eigenaar Centrica en kreeg er daarom 426.000 nieuwe klanten bij.

Oxxio blijft overigens als een zelfstandig merk verder opereren. Eneco startte in 2011 op de Belgische energiemarkt en kocht in 2017 het Belgische bedrijf Eni over, waardoor het Belgische klantenbestand 1,1 miljoen bereikte. In 2018 werd bekend dat Eneco het klantenbestand van 200.000 klanten van E.ON over gaat nemen.

De Energieproducten van Eneco Energie

Energie aanvragen op de website van Eneco is heel gemakkelijk. Vul uw postcode en huisnummer in en eventueel uw (geschat) verbruik. U krijgt dan een keus uit een drietal pakketten waaruit gekozen kan worden. Het eerste pakket is Eneco 1 jaar, waarbij u de garantie krijgt, dat uw energieprijs voor dat jaar niet zal stijgen.

Ook is het mogelijk om voor Eneco 3 jaar te kiezen, waarbij uw energieprijs gegarandeerd 3 jaar lang niet zal stijgen. Voor maximale zekerheid en ook inzicht, kunt u Eneco 4 jaar afsluiten. Hierbij wordt u niet alleen 4 jaar lang geen stijging van de prijs beloofd, maar krijgt u de beschikking over een slimme energiemeter de ‘Toon thermostaat’. Via de Toon app kunt u volledig inzicht krijgen in uw energieverbruik en ingrijpen als u afwijkingen constateert.

De Toon thermostaat

Eneco Energie levert de slimme thermostaat, die luistert naar de naam Toon. Hiermee kunt u niet alleen uw globale energieverbruik zien, maar Toon houdt ook met de verspilling checker per apparaat bij hoeveel het aan energie verbruikt. Zo krijgt u exact inzicht in welke apparaten in uw woning zuinig zijn en welke niet.

U kunt overzichten krijgen per dag, per week of per maand, voor maximale transparantie. Ook is Toon te gebruiken als u niet thuis bent. Zo kunt u op afstand al uw zaken regelen, zoals bijvoorbeeld de temperatuur in huis vast hoger zetten, als u onderweg bent, zodat u al in een behaaglijk warm huis aankomt. Ook is Toon nog uit te breiden met andere slimme apparaten zoals een slimme stekker, een slimme rookmelder of met de speciale lampen van Philips, de Philips Hue.

Natuurlijk is Eneco niet de enige aanbieder die we vergelijken, zo kunt u bijvoorbeeld ook kijken naar andere energiebedrijven. We hebben ze onder dit artikel alle aanbieders op een rijtje gezet. Klik op de buttons onder de logo’s als u meer wilt lezen over de andere energie aanbieders.

eneco stroometiket

De garantie van 100% groene stroom bij Eneco

Krijg waar je voor betaalt, je wilt natuurlijk zeker zijn dat je duurzame energie ontvangt. Hiernaast zijn de samenstellingen en duurzame energiebronnen in kaart gebracht.

Betaalbaar Gas van Eneco voor iedereen beschikbaar

Bij Eneco ontvang je standaard gas. Wilt U uw huishouden verduurzamen en een handje helpen met het vergroenen van de wereld? Kies dan Eneco CO₂-GecompenseerdGas. Eneco stimuleert en ondersteunt verschillende energieprojecten om uitstoot van het gasverbruik te compenseren.

eneco gas

Eneco CO₂-GecompenseerdGas

Bij het consumeren van Gas komt er CO₂ vrij, dit is niet goed voor onze wereld en kan leiden tot grote klimaatveranderingen. Door te kiezen voor Eneco CO₂-GecompenseerdGas compenseer je de uitstoot. Het extra bedrag dat je betaalt voor het pakket wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten. De kwaliteit wordt gegarandeerd door het sterk gerenommeerde Gold Standard-keurmerk. Dit keurmerk is in de wereld gebracht door organisaties als de WWF met als doel om het buitenland te voorzien van groene en schone energie.
eneco stroom

100% Groene stroom bij Eneco

Het is bij Eneco alleen mogelijk om stroom af te nemen die is opgewekt uit duurzame grondstoffen van moeder natuur. Zo helpt u samen met Eneco aan betere en schonere wereld. Wil je vooral lokaal steunen? Kies dan voor Eneco HollandseWind, Stroom dat wordt opgewekt met onze eigen Hollandse Wind. Ook kunt u kiezen voor het Eneco HollandseZon plan, licht omzetten in duurzame zonne-energie.

Altijd groene stroom bij Eneco

Bij Eneco kun je kiezen uit 3 verschillende soorten stroom, deze zijn alle drie op een duurzame manier opgewekt. Kies voor Eneco EuropeseWind en ontvang standaard groene stroom die is opgewekt door windparken door heel Europa.

Wil jij ons eigen land stimuleren en stroom van eigen bodem ontvangen? Wellicht is Eneco HollandseWind of Eneco Hollandse Zon een goede dienst voor u. Eneco HollandseWind opereert lokaal met wind uit de achtertuin. 

Alle pakketten van Eneco op een rijtje

Eneco is een energieaanbieder met enorm veel mogelijkheden. Zo ontvang jij altijd groene stroom en heb je de flexibiliteit om te kiezen uit welke duurzame energiebron deze stroom of gas wordt opgewekt. We hebben alle pakketten op een rijtje gezet, druk op de knop hieronder.

pakketten eneco

Groene pakketten van Eneco

Bij Eneco ben je altijd verzekerd van 100% groene stroom, bij welk pakket je ook kiest, er is geen mogelijkheid meer om te kiezen voor grijze stroom. Eneco wil service op maat aanbieden en laat je dan ook als klant helemaal zelf de keuze maken vanaf welke locatie jij je duurzame energie wilt ontvangen en hoe deze groene energie wordt opgewekt. Volledige vrijheid met de pakketten van Eneco.

Stroom Pakketten van Eneco

Eneco EuropeseWind

Windenergie afkomstig uit Europa

Duurzame Windstroom

Standaard scherp geprijsd

Eneco HollandseWind

Windenergie afkomstig uit Nederland

Wind uit je achtertuin

Samen Nederland groener maken

Eneco HollandseZon

Zonne-energie afkomstig uit Nederland

Innovatieve energie

Samen Nederland groener maken

Gas Pakketten van Eneco

Eneco Standaard Gas

Gas afkomstig uit buitenland en Nederland

Duurzame Windstroom

Standaard scherp geprijsd

Eneco CO₂-GecompenseerdGas

 CO₂  compensatie voor je verbruik

 Stimulatie en financiële ondersteuning duurzame projecten

Maak Nederland samen groen

Stadswarmte, Bronwarmte en Koude Pakketten van Eneco

Eneco Stadswarmte

Duurzaam en Groen: Van warmte gebruik maken die er al is

Goedkoper en Makkelijk, geen verantwoordelijkheid over de CV ketel

Voorlopen op de Rest van Nederland, we moeten van het gas af

Eneco Koude

 Binnenshuis altijd aangename temperaturen in de zomer

 Nooit meer druk maken over onderhoud, dit doet Eneco voor je

 Geen gebruik meer van fossiele brandstoffen, volledig groen

Eneco Bronwarmte

Binnenshuis altijd aangename temperaturen in de winter

Ervaar comfortkoeling door middel van minimale droge lucht

Lekker groen bezig, minder CO₂ uitstoot