Energie wordt steeds duurder, wil jij jaarlijks €350 besparen in 3 minuten?

Altijd 100% onafhankelijk energie berekenen, volledige prijzen zonder kleine lettertjes en altijd gratis gebruik maken van onze service. Snel, eerlijk en geen gedoe.

100% onafhankelijk energie berekenen

Alle aanbieders op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken.

Laagste prijs, alle aanbieders willen jou dolgraag als klant. 

Jou persoonlijke premie in een paar klikken.

Wat is energie? 

Energie, iedereen heeft het nodig. Je gaat daarom vaak een overeenkomst aan met je energieleverancier voor de levering van stroom en gas. Een vraag die bij Nederlanders opkomt.

 • Je hebt tegenwoordig vele soorten energie. Denk aan windenergie, waterkracht en mechanische energie.
 • Maar ook jij als mens maakt energie vrij zoals spierkracht en thermische energie. Daarbij is het ook mogelijk om energie op te wekken uit andere bronnen zoals uit kolen, vuur of turf. 

Een energiecontract afsluiten

Omdat we eigenlijk niet zonder stroom & gas kunnen, loopt iedereen vroeg of laat tegen het afsluiten van een energiecontract aan. We laten je daarom graag zien wat er zoal komt kijken bij zo’n overeenkomst en welke contracten er zijn.

Gemakkelijk aanbieders vergelijken

Uiteraard kun je bij ons ook precies zien wat het goedkoopste energiecontract is. Energie is een grote kostenpost en waarschijnlijk betaal je nu te veel. Als je al jaren bij dezelfde leverancier bent, loop je aantrekkelijke overstapkortingen mis.

Energie berekenen

Er zijn een aantal factoren waar je energieverbruik van afhangt, zoals je persoonlijke situatie en je voorkeuren. Het kan dus nogal wat schelen als je goed gaat kijken naar de kosten.

 • Het aantal personen waar je mee samenwoont
  Zo is het aantal personen waar je mee samenwoont van belang. Moet je bijvoorbeeld kijken naar het type woning, of je vaak thuis bent, en of je veel apparaten in huis hebt.
 • Let goed op bij de goedkoopste aanbieders
  Als je energie goedkoper kan, is dat natuurlijk een mooie besparing op je maandelijkse lasten. Veel mensen zijn dan ook op zoek naar de energieleverancier met de laagste energieprijzen.
 • Laagste energieprijs vinden is soms lastig te vinden        Aantrekkelijke welkomstcadeaus, cashbacks en kortingen kunnen je beeld vertroebelen. Ze lijken soms voordelig, maar consumenten weten niet dat ze in de praktijk de voordeeltjes vaak zelf betalen. Helemaal niet zo goedkoop dus

Energiekosten berekenen

Woon je alleen dan verbruik je waarschijnlijk minder energie dan een huishouden dat bestaat uit vijf personen. Een vrijstaande woning heeft meer energie nodig om de woning te verwarmen dan een appartement.

Kijk naar het aantal apparaten die energie verbruiken

Het aantal apparaten wat je in huis hebt speelt een rol in je energieverbruik en hoe oud deze zijn. Meer apparaten zullen ook meer energie verbruiken net als oudere apparaten.

 • Grote stroomverbruikers zijn, de koelkast, (combi)magnetron, droger en de waterkoker.
 • Heb je de verwarming aan en hou je van warm douchen dan is je energieverbruik ook hoger dan wanneer je weinig thuis bent en de verwarming weinig aan staat.
 • Als je wil weten hoe je het beste energie in huis kunt besparen raden we aan om de 15 bespaartips te lezen zodat je direct kunt beginnen met besparen

Waar ben je precies naar op zoek

Het kan natuurlijk ook zijn dat je een vergelijking wil maken, je kunt direct starten met het berekenen van je maandelijkse bedrag. Zorg er voor dat je regelmatig een kijkje neemt in de vergelijker om de beste acties te vinden.

Om het je gemakkelijk te maken hebben we alle informatie overzichtelijk voor je samengebracht in verschillende categorieën,klik op een van de onderstaande onderwerpen om jezelf onder te dompelen in de energiemarkt. 

 

“Prima informatie en site. Het was heel eenvoudig om over te stappen, in 4 minuten was ik klaar. Ik stap voortaan ieder jaar op deze manier over.”

Gemakkelijk verschillende leveranciers te vergelijken in soort stroom en kosten. Ook met overstappen wordt alles wordt voor je geregeld!”

Je krijgt direct alle vergelijkende prijzen te zien, zodat het meteen duidelijk is wat de verschillen in kosten tussen leveranciers zijn. Even mijn persoonlijke gegevens invullen en het is al geregeld. Ideaal!”

“Je kunt heel makkelijk offertes vergelijken. Heel makkelijk om direct over te stappen. Snel support reactie als nodig. Ik blijf op deze manier overstappen, door alle cashbacks levert me dat al snel meer dan 250 euro per jaar op met 5 minuutjes werk. Top!

essent
nuon
eneco energie

Dit zijn de meest gekozen energieleveranciers tijdens het overstappen in Nederland, bijna alle overstappers besparen tot 350 euro op hun jaarrekening, wat gemiddeld neerkomt op zo’n 20 procent van de kosten voor gas en stroom.  

Energie aanbiedingen

Een van redenen om de energieprijzen in de gaten te houden zijn natuurlijk de diverse aanbiedingen uit 2018. Vaak zie je dat de goedkoopste energie aanbiedingen bovenaan worden getoond.

 • Er zijn jaarlijks duizenden Nederlanders die gebruik maken van goedkope aanbiedingen, je kunt daardoor veel besparen op de energiekosten.
 • Veel huishoudens besparen doorgaans honderden euro’s per jaar zonder daar veel moeite voor te doen. Even de gegevens invullen, aanbiedingen vergelijken en je bent klaar.

Er zijn veel verschillende energie aanbiedingen

De aanbiedingen zijn vaak verschillend. Soms krijg je korting op het vastrecht, soms op de totale looptijd van het energiecontract maar het komt ook vaak voor dat er cashbacks of welkomstpremies worden aangeboden.

Let op de voorwaarden van energieaanbiedingen

Het is wel zo dat er vaak voorwaarden verbonden zijn aan aanbiedingen, het is slim om altijd de voorwaarden goed door te lezen als je in wil gaan op een aanbieding.

Energietarieven energieprijzen

Je bent op zoek naar de beste energietarieven, maar hoe zitten die in elkaar? Je kunt heel gemakkelijk de beste energietarieven vinden op onze website maar eerst willen we je uitleggen hoe deze tot stand komen.
 

 • De energietarieven zijn de prijzen die betaald voor de levering van energie, iedereen in de energiemarkt spreekt dan ook wel over leveringskosten.
 • De energietarieven bestaan uit variabele leveringskosten ofwel de prijs per eenheid gas(m3) of stroom (kWh).
 • Daarbij hebben we in Nederland ook nog energiebelasting en BTW, deze 2 factoren bepalen grotendeels de energietarieven naast de netbeheerkosten en de vaste leveringskosten.

Twee soorten energietarieven.

 • De variabele en vaste tarieven. Binnen een variabel contract is het zo dat je twee keer per jaar van tarief wijzigt.
 • Een vast contract heeft energietarieven die het gehele jaar vast staan. Het is dan wel zo dat de tarieven die op dat moment gelden maandelijks veranderen.

Energiewijzer

De energiewijzer is een handige tool om de allerbeste energiecontracten langs elkaar te leggen. Je kunt vaak je basisgegevens en je verbruik invoeren om een goede vergelijking te maken tussen energiecontracten. De informatie die je achterlaat helpt de energiewijzer om een perfect aanbod op maat te maken.

Volledig onafhankelijk

De energiewijzer van NVMEnergiemakelaar is onafhankelijk. We hebben geen directe band of contracten met energieleveranciers. Op deze manier kun je objectief zien welke energieleverancier de beste energie aanbieding heeft voor jouw situatie.

Elke dag een nieuwe energiewijzer

In de energiewijzer worden dagelijks veranderingen vastgelegd uit de energiemarkt. Op deze manier blijven energieprijzen actueel en zie je de allerbeste aanbiedingen direct verschijnen op het moment dat deze gelanceerd worden.

Gas en licht vergelijken

Gas en licht vergelijken is tegenwoordig namelijk helemaal niet moeilijk meer, je kunt gemakkelijk overstappen en inzicht krijgen in het verbruik van je huishouden.

Bij de Nog Veel Minder Energie Makelaar kun je onafhankelijk gas en licht berekenen zonder gedoe. We werken volledig zelfstandig en zijn niet verbonden aan energieleveranciers.

Gas en elektra vergelijken & aanvragen

Het kan natuurlijk zijn dat je voor de eerste keer gas en elektra aanvraagt voor je woning. Geen zorgen, je kunt direct oriënteren in onze vergelijker, je kunt daar makkelijk personaliseren op jouw situatie.

De vergelijker zorgt er voor dat de goedkoopste gas en licht aanbieders direct bovenaan komen te staan. Het aanbod is volledig op maat gemaakt, je dient namelijk ook je huidige gas en licht verbruik op te geven om een goede berekening te maken.

Binnen 3 minuten geregeld

Je ziet bijna elke dag een nieuwe propositie voorbijkomen die misschien perfect aansluit op jouw wensen. Het gebruiken van de energiewijzer is heel gemakkelijk.

 • Je kunt je postcode, je huisnummer, het type meter, het energieverbruik en de huidige leverancier invullen. Nadat je dat gedaan hebt gaat de energiewijzer direct voor je aan de slag.

Hoe werkt energie berekenen precies?

Ga je energietarieven en -contracten met elkaar vergelijken, houd dan je oude energiecontract bij de hand. Je weet dan wat je momenteel betaalt, zodat je dit kunt vergelijken met de energiecontracten die de vergelijker toont. Geef in de vergelijker aan wat je persoonlijke verbruik is, op welke postcode je woont is en of je groene energie of grijze energie wilt afnemen. Om je overstap compleet te maken vul je vervolgens een overstapformulier in en je door jouw gekozen energieleverancier doet de rest.

Simpel vergelijken en binnen 10 minuten tot 350 per jaar besparen

i

Snel & gemakkelijk overstappen zonder ook maar een vinger uit te steken

Altijd netjes 14 dagen de tijd om rustig na te denken over uw overstap.

R

U profiteert van exclusieve acties en kortingen en gaat slim besparen.

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie begint in Nederland aan populariteit te winnen, energie die het milieu niet belast. Op het moment is 12% van de energie in Nederland duurzaam opgewekt, dit percentage moet volgens de overheid nog veel hoger worden in de toekomst.

Tegenwoordig wordt energie nog steeds veel opgewekt door middel van fossiele grondstoffen. Deze beginnen aardig op te raken en zijn natuurlijk niet bevorderend voor het milieu.

Mensen willen hier niet meer aan bijdragen en kiezen om deze reden voor duurzame energie. Energieleveranciers bieden voor de personen zogenaamde ‘groene stroom’.

Groene stroom opwekken, hoe dan?

Je kunt op verschillende manieren in Nederland duurzame energie, ook wel groene energie genoemd, opwekken. We zullen snel wat opties met u doornemen!

Zonnepanelen

De grootste capaciteit van onze duurzame energie komt voor uit zonnepanelen en is dan ook het meest gekozen middel om groene stroom mee op te wekken in Nederland. Zonne Energie wordt steeds populairder en de komende jaren worden zonnepanelen en duurzame oplossingen de standaard.

 • Licht wordt omgezet in elektriciteit waardoor en geld bespaart en helpt aan de verbetering van het milieu. Tevens kan het licht door middel van een zonneboiler omgezet worden in warmte voor het water of/en verwarming.

Windenergie

Om wind om te zetten in stroom wordt er in de meeste gevallen gekozen voor windturbines. De wind laat de wieken draaien waardoor de generator wordt aangedreven. Vervolgens zet deze generator het om in duurzame energie.

Dit is een minder gekozen oplossing door de consument, desalniettemin kun je zelf duurzame energie opwekken door een windmolen in de achtertuin te plaatsen.

Biomassa

Biomassa bestaat uit hout, GFT afval en graan. Doordat de bio energie wordt verbrand, vergist of vergast ontstaat er gas dat wordt ingezet voor de productie van groene gas. 60% van de duurzame energie in Nederland wordt geproduceerd met bio massa

Waterkracht

We hebben enorm veel water op de wereld, 2/3 bestaat uit deze veelzijdige grondstof. Zo kun je er ook duurzame stroom mee opwekken.

 • Door middel van waterturbines wordt de waterkracht die ontstaat door hoogteverschillen in het landschap omgezet in duurzame energie.
 • Nederland heeft niet veel hoog gebergte, hierdoor wordt er niet veel gebruik gemaakt van deze vorm van duurzame energie opwekking. In Nederland maken we wel gebruik van waterkrachtcentrales.

De Energietransitie, wat betekent dat voor mij?

Je zult er de afgelopen tijd vast wel meer over gehoord hebben. De energietransitie. Er wordt namelijk gekozen voor een overgang naar volledige groene energie.

Fossiele brandstoffen zoals gas, kernenergie en steenkolen worden vervangen door zon, biomassa, water en wind.

Het doel van de transitie is om een geheel duurzame energievoorziening te hebben in 2050 in Nederland, die dan voor 100% bestaat uit groene energie. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Energieakkoord, deze afspraken zijn gebaseerd op het welbekende Klimaatakkoord.

Veel investeringen in duurzame energie

Veel energieleveranciers investeren in duurzame oplossingen zoals zonneparken en windparken. Je zult het zelf misschien ook al wel gemerkt hebben. Veel leveranciers ondersteunen de plaatsing van zonnepanelen en isolering van het huis.

De ontwikkelingen gaan razendsnel

De ontwikkelingen gaan namelijk razendsnel en leveranciers willen direct inspelen op deze grote veranderingen. Nog een uitdaging is het opslaan van de energie.

Als er in Nederland geen zon schijnt wordt er natuurlijk ook geen zonne-energie opgewekt. We hebben wel energie nodig en er moeten dus opslagmogelijkheden worden ontwikkeld.

Er zijn nog veel verbeteringen mogelijk

Denk daarbij aan accu’s voor elektriciteit die op grote schaal betaalbaar zijn voor consumenten. Ook het opslaan van warmte is nog geen afgesloten hoofdstuk, verwacht wordt dat daar de komende jaren snel verandering in gaat komen.

Energie besparen

Energie besparen is ook een kwestie van doen en laten, zonder dat er investeringen bij komen kijken. Hoe gebruik je de verwarming, hoe douche je, hoe doe je de was?

Het kost vaak geen moeite

Het is vaak een kleine moeite om de dingen anders te doen. En alles samen is het een groot effect op je energierekening.

Energie kan erg duur zijn

Stroom is duur. Door op een verantwoorde manier met energie om te gaan, kun je aanzienlijk besparen op de maandelijkse energiekosten.

Onbewust verspillen we veel energie. Weet je eigenlijk wel hoeveel energie jij verbruikt? Lees onderstaande besparingstips en zie hoe eenvoudig energie besparen eigenlijk is.

Goedkope energie

Onze energievergelijker maakt het vinden van de goedkoopste energieleverancier een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft in te vullen is je postcode, huisnummer en energieverbruik.

Je kunt op deze manier rekenen

Je kunt ook rekenen met het geschatte energieverbruik, mocht je je exacte stroom- en gasverbruik niet bij de hand hebben.

Direct de beste prijs

Je ziet direct een overzicht van de goedkoopste contracten, gesorteerd op prijs. Ook de details van ieder goedkoop energiecontract zijn makkelijk te raadplegen, zodat je snel kunt zien welke tarieven in jouw regio gelden.

De beruchte ”Nog Veel Mindertjes”

Nog Veel Mindertje 1
Nog Veel Mindertje 2
Nog Veel Mindertje 3
Nog Veel Mindertje 4

↬ Bespaar tot 350 euro per jaar

 All-in-one tarieven, geen addertjes onder het gras

 Profiteer van exclusieve kortingen en acties

 

 Altijd 14 dagen bedenktijd

energie gemakkelijk vergelijken in een paar klikken
nuon energie
essent energie

De beruchte ”Nog Veel Mindertjes”

Nog Veel Mindertje 1

↬ Bespaar tot 350 euro per jaar

energie gemakkelijk vergelijken in een paar klikken
Nog Veel Mindertje 2

 All-in-one tarieven, geen addertjes onder het gras

nuon energie
Nog Veel Mindertje 3

 Profiteer van exclusieve kortingen en acties

essent energie
Nog Veel Mindertje 4

 Altijd 14 dagen bedenktijd

Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!

Site was duidelijk en proces voor overstap was eenvoudig, volgend jaar zeker weer van de partij.”

Ik ging op zoek naar een website om prijzen te vergelijken. Jullie site was veruit de beste!”

Energieverbruik Nederland

Als we kijken naar het verbruik van Nederlanders is er niet heel veel veranderd de afgelopen jaren. Het verbruik lag in 2017 op ongeveer 3150 petajoule, en dat is ongeveer gelijk aan het aantal petajoule uit 2016. Er is wel een stevige daling te zien in het verbruik van steenkool en andere koolproducten.

Terwijl je misschien zou verwachten dat het aardgasverbruik daalt is dit niet het geval, het verbruik steeg met 55 petajoule. In 2017 werd voor het eerst meer aardgas ingevoerd dan dat er uit de Nederlandse bodem in Groningen gewonnen werd.

Het energieverbruik is gestegen maar wel efficienter

Als we naar de periode 1990-2017 kijken is het energieverbruik gestegen met ongeveer 10%. Maar er is wel een interessante daling te zien, het verbruik per hoofd van de bevolking daalt met bijna 5%.

Als we kijken naar de fossiele brandstoffen kun je vaststellen dat deze nog steeds domineren. Ruim 92% van de verbruikte brandstoffen was fossiel. De andere 8 procent gebruikte energiebronnen bestaat uit kernenergie, afval, elektriciteit uit het buitenland en hernieuwbare energie.

We zijn gelukkig steeds efficiënter geworden, de economie is tussen 1990 en 2017 namelijk harder gegroeid dan het energieverbruik. In de loop der jaren zijn apparaten, cv ketels en nieuwbouw steeds energiezuiniger geworden.Sinds 1990 is het aandeel van (energiezuinige) productie van diensten in het bbp toegenomen.

De toename in het gebruik van aardgas

In 2017 is het aardgasverbruik gestegen doordat het verbruik van elektriciteit toenam. Deze stijging hangt ook nog samen met het steenkoolverbruik voor de elektriciteitsproductie. Toch is er een duidelijke neergang te zien in de inzet van steenkool.

 

 • Deze dalingen zijn het gevolg van het stilzetten van oude kolencentrales als gevolg van het Energieakkoord uit 2013.
 • Toch wordt er nog altijd meer steenkool in elektriciteitscentrales verstookt dan in de jaren vóór 2014. Dat komt omdat er grote, nieuwe kolencentrales in gebruik zijn genomen in 2014 en 2015.

Kosten elektriciteit

De kosten die je betaald voor je elektriciteit hangen af van een aantal zaken. Een daarvan is natuurlijk je stroomverbruik. Je energieverbruik wordt berekend in kWh of kilowattuur. Dat is de bekende eenheid voor elektriciteit. Maar hoe moet je naar die prijs kijken en waar bestaat deze kWh prijs uit.

Kale prijs van elektriciteit

De kale prijs van een kilowattuur is ongeveer 6 tot 7 cent inclusief btw. De prijs is per leverancier verschillend en er komen nog een hoop vaste tarieven bovenop. Denk daarbij aan de energiebelasting die 10,5 cent kost per kWh.

 • Daarbij betaal je ook nog voor de opslag van duurzame energie 1,3 cent per kWh. Je betaalt over het geheel ook nog 21% btw voordat je de totale prijs berekend hebt. Per saldo zijn de kosten per verbruikte kWh ongeveer 21 cent.
 • Om je een goed idee te geven van de eenheid kilowattuur nemen we een wasmachine als voorbeeld. Een machine moet een constant vermogen van 1KW gebruiken om 1 uur te werken.

Als je een zuinige machine hebt met energielabel A+ kun je tijdens een wasprogramma op 40 graden ongeveer 0,5 kWh verbruiken. Nog een voorbeeld is het koken van water, je kunt met 0,5 kWh ongeveer 5 keer een liter water koken in je waterkoker. Je energierekening kan een jaarrekening zijn of een eindafrekening.

Enkel- of dubbeltarief

Je kunt ook nog verschillende tarieven kiezen bij leveranciers. Je hebt de keuze uit een enkel of dubbeltarief. Bij een enkeltarief blijft de kWh prijs op elk moment van de dag en week hetzelfde. Als je de keuze maakt voor een dubbeltarief krijg je een lager tarief in de daluren en een hoger bedrag in de piekuren. Als je een dubbel tarief hebt moet je een energiemeter met 2 telwerken nodig.

Ontwikkeling kWh-prijs

De kale prijs die je betaald voor elektriciteit is behoorlijk gedaald. Toch is daar verandering in gekomen dit jaar, de prijs is namelijk weer aan het stijgen in 2018 en de verwachting is dat dit nog meer gaat toenemen de komende jaren.

De btw steeg van 19% naar 21%, de energiebelasting nam toe en de Opslag Duurzame Energie werd in het leven geroepen. In 2012 was het percentage belastingen nog 35% van de totale energierekening.

 • Najaar 2018 is dat percentage circa 43%. De kosten blijven dus toenemen.
 • In 2019 gaat de energiebelasting op elektriciteit naar beneden terwijl de belasting op gas weer omhoog gaat. De opslag duurzame energie voor elektriciteit wordt daarbij verhoogd naar 1,9 cent per kWh.

Energie berekenen & vergelijken