Energiebelasting? Hoe zit dat precies en waarom betalen we dat?

Als je regelmatig op je energiecontract kijkt zie je het woord elke keer weer terugkomen. De energiebelasting. Waarom betalen we deze heffing en hoe zit het met de teruggaaf van deze kosten? Het is ook een lastige complexe belasting die niet echt duidelijk wordt toegelicht. Lees verder om erachter te komen hoe het geregeld is in Nederland. Wil jij direct de energieleveranciers vergelijken? Klik dan direct rechts op de button om te vergelijken.
Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

Waarom moeten we energiebelasting betalen?

In Nederland wil de overheid dat consumenten en bedrijven zuiniger omgaan met energie. De energietransitie is ingezet en er moet efficiënter gewerkt gaan worden door elektriciteit en aardgas verbruik terug te dringen. Door deze belasting wordt dit gestimuleerd omdat energie steeds duurder wordt. Een gedachtegang waar je twijfels bij kunt hebben, maar het werkt wel.

Je hebt daarnaast nog de opslag duurzame energie. Een overheidsheffing die betaalt moet worden voor iedere kWh stroom of kubieke meter gas die verbruikt wordt. Deze Opslag Duurzame energie wordt door de overheid gebruikt om de kosten die meekomen bij verduurzaming te drukken.

energiebelasting betalen
opbrengsten energiebelasting

Wat gebeurt er met de opbrengsten van deze energiebelasting?

De Nederlandse energieleveranciers maken deze inkomsten over naar de overheid. Deze inkomsten worden door de overheid gebruikt om andere belastingen te verlagen. Denk daarbij aan de belasting op arbeid of winstbelasting voor bedrijven. 

De energiebelasting voor particulieren en bedrijven is verhoogd

Met de huidige verduurzaming van de samenleving beginnen bedrijven en particulieren te merken dat de energiebelasting constant verhoogd wordt. Dit komt door de afspraken die gemaakt zijn in het energieakkoord. Dit zorgt er voor dat de productie duurzamer wordt. De tarieven van de energiebelasting kun je vinden op de website van de Belastingdienst.

Zodra de overheid tarieven gaat aanpassen wordt er eerst door de 1e en 2e kamer vergaderd. Een voorstel wordt daarbij uitgebreid behandeld. Als ze uiteindelijk de goedkeuring geven, wordt de belastingverhoging in het Staatsblad gezet. De maatregel gaat dan in.

Wil je meer lezen over duurzame energie? Klik dan op de link om er snel meer over te lezen.

Is het mogelijk om energiebelasting terug te krijgen?

Bij particulieren is het niet mogelijk om teruggaaf of vrijstelling te krijgen voor energiebelasting. Er zijn geen uitzonderingen voor ouderen, mensen met een ziekte of handicap. De wet sluit ten alle tijde uit dat particulieren energiebelasting kunnen terugkrijgen. Indien een particulier moeite heeft de kosten te betalen, kan er soms beroep worden gedaan op de bijzondere bijstand. U kunt daar bij de gemeente meer informatie over opvragen.

Er is wel een specifieke uitzondering bij gedeelde elektriciteitsaansluitingen

Het komt wel eens voor dat er sprake is van een gedeelde elektriciteitsaansluiting. Als je een aansluiting deelt is het mogelijk om recht te hebben op teruggaaf van energiebelasting. Dat kan als deze huizen zijn gesplitst in 2 of meer aparte woningen. In principe geldt dit namelijk als verschillende woningen, waarbij ieder zijn eigen belasting betaalt.

terugvragen energiebelasting
bedrijven energiebelasting

Bedrijven kunnen wel energiebelasting terugvragen

Bedrijven kunnen energiebelasting terugkrijgen als deze aardgas en elektriciteit gebruiken om daar zelf elektriciteit mee op te wekken. Maar hoe zit dat dan, is het een belastingvermindering voor bedrijven of een teruggaaf? Veel mensen halen dit door elkaar want een vermindering houdt in dat een bedrijf minder belasting hoeft te betalen omdat een deel wordt gezien als basisbehoefte. De Nederlandse wet geeft duidelijk aan dat we geen of een laag tarief rekenen voor basisbehoeften.

Over het deel dat een basisbehoefte is, betaalt de consument geen energiebelasting. Hoe hoog de belastingvermindering is, stelt de Rijksoverheid jaarlijks opnieuw vast.

In het klimaatakkoord is hier ook over gesproken, wil je hier meer over lezen? Klik dan snel op de link.

Verrekening belastingvermindering

Het kan zijn dat de overheid een belastingvermindering heeft vastgesteld. Op dat moment verrekent de energiemaatschappij de belastingvermindering met de energierekening. Als je minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de vermindering krijgt tot het hele bedrag terug.

Dit is ook zo bij groene stroom. Maar je moet er rekening mee houden dat er bij een verhuizing naar evenredigheid wordt berekend. Veel mensen die verhuisd zijn merken dat binnen de eerste verbruiksperiode van het 1e jaar.

Als de overheid de belastingvermindering heeft vastgesteld, verrekent de energiemaatschappij de belastingvermindering met de energierekening. Wie minder energiebelasting betaalt dan het bedrag van de belastingvermindering, krijgt tot het hele bedrag terug.

Wil jij als consument nu weten wat de goedkoopste energie is of wordt? Klik dan snel door op de link om erachter te komen.

verrekening belastingvermindering
 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie