Kleinverdieners minder geld door energiebelastingen

Uit onderzoek van de onafhankelijke denktank “CE Delft” is gebleken dat Nederlanders met de kleinste inkomens het hardst worden getroffen door het energiebeleid van het kabinet. Deze denktank, die de opdracht kreeg van Milieudefensie, zocht uit wat wat de effecten zijn van het huidige beleid van het kabinet.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat de grote bedrijven er het meeste profijt bij hebben, terwijl kleine bedrijven hier bijna geen voordeel uit halen. Ook worden de huishoudens harder getroffen, in tegenstelling tot de zakelijke energieverbruikers. Ook al zijn de dit de grootste energieverbruikers en vervuilen zij het milieu het meest. Wil je direct niet meer teveel betalen voor energie? Klik dan op de link om meer informatie te krijgen over energie vergelijken op nvmenergiemakelaar.nl

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

Onderzoek naar de effecten van het kabinetsbeleid

Gedurende dit onderzoek heeft de denktank ondere andere gekeken naar de effecten van de verhoging van de energiebelasting op gas en de daling van energiebelasting op stroom.  Daarbij hebben ze ook gekeken naar de invloed van het verlagen van de heffingskorting en de hoe de introductie van een CO2-minimumprijs, en hoe dit zijn effect zou hebben. Dit onderzoek is voornamelijk gebaseerd op 2 vragen, namelijk of de grootste vervuiler ook de grootste bijdrage levert en of deze lasten naar de draagkracht werden verdeeld. Tijdens dit onderzoek hebben ze zowel naar de consument gekeken als naar de zakelijke verbruikers.

Kleine ondernemers hebben de grootste toenemende kosten

Een van de grootste opvallers in dit onderzoek is dat de middel-, kleine bedrijven hierbij flink duurder uit waren dan de grotere bedrijven. Dit is gebleken uit bijvoorbeeld de gemiddelde kosten per uitgestoten ton CO2. Zo zijn de zakelijke kleinverbruikers gemiddeld 100 euro per ton CO2 uitstoot kwijt, land- en tuinbouwbedrijven 50 euro per ton, de zware industrie en energiebedrijven zijn slechts 25 euro per ton kwijt.

kleinverdieners energiebelasting
energiebelastingen

Gevolgen voor de particuliere energiemarkt

Ook op het gebied van de particulieren wijst alles erop dat het huidige kabinetsbeleid oneerlijke gevolgen heeft. Zoals uit het onderzoek is gebleken, gaan de huishoudens die nu relatief het meest kwijt zijn aan energiebelastingen nog meer kwijt zijn aan deze belastingen.

Zo zijn Nederlanders met een maximaal inkomen van 17.646 euro bruto per jaar in 2021 6.2% van hun inkomen moeten afstaan aan deze belastingen. Dat is 2.2% meer dan nu het geval is. Als je dit gaat vergelijken met de hogere inkomens, die tussen de €71.000 en €89.000 liggen, gaan in plaats van 1.1% nu 1.5% betalen. Dat is maar 0.4% meer dan ze nu betalen. Relatief gezien gaan de hogere inkomens er niks op vooruit en wordt het alleen maar duurder voor mensen met een laag inkomen.

Subsidies

Een van de redenen hiervan heeft te maken met de subsidies, vermoedt de denktank. Zo gaat 80% van de subsidies en kortingen naar het bedrijfsleven, en hiervan gaat het overgrote deel weer naar de energiesector en land- en tuinbouw. Dit terwijl zij de meeste uitstoot veroorzaken en daardoor het meest het milieu vervuilen.

Meer lezen over energiebelastingen & energie tarieven? Klik dan op de link om er meer informatie over te lezen.

 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energietarieven