Energie contracten vergelijken, een snelle en makkelijke klus

okt 31, 2018 | Energie Vergelijken | 0 Reacties

okt 31, 2018 | Energie Vergelijken | 0 Reacties

Je hebt wellicht gelezen dat de Nederlandse consument er steeds vaker voor kiest om ieder jaar over te stappen naar een andere energieaanbieder. Een hele positieve ontwikkeling waar wij van hopen dat deze alleen maar voort blijft duren. Je staat waarschijnlijk op het punt je om huidige energie contract te vergelijken met alle andere energie contracten op de markt, je hebt je postcode, verbruik en einddatum bij de hand en kunt beginnen.

Je zult een hoop aanbiedingen tevoorschijn zien komen, dit is ook niet raar want Nederland telt 35 energie leveranciers. Maar welke aanbieding is nu perfect voor uw situatie? Lees snel verder dan leggen we je rustig uit waar je je aandacht moet vestigen.

energiecontracten vergelijken

Uw huidige energiecontract vergelijken

Waarschijnlijk heb je er al wel eens wat van mee gekregen, je energie contract bestaat uit verschillende onderdelen. Bij alle contracten kunnen deze kosten sterk verschillen, dus een goed punt om je aandacht op te vestigen.

Kosten die niet verschillen per aanbieder zijn de zogenaamde netbeheer kosten, deze zijn bij elke aanbieder hetzelfde. Deze kostenpost wordt gereserveerd voor de kosten van de netbeheerder en krijg je middels een factuur van je energieaanbieder. De rede dat de kosten overal hetzelfde zijn is omdat je niet kunt kiezen bij welke netbeheerder je wordt aangesloten, we hebben in Nederland namelijk 5 grote netbeheerders.

Een andere kostenpost van een energiecontract zijn de overheidsheffingen en de ODE (Opslag Duurzame Energie). Hier kan de energieleverancier geen invloed op uitoefenen, deze worden zoals u leest namelijk door de Nederlandse overheid opgelegd. Het is Nederland zo geregeld dat elk adres met een verblijfsfunctie recht heeft op een vermindering van de energie belasting. In 2018 bedroeg dit bedrag € 373,33 op jaarbasis. We kunnen deze vermindering zien als een heffingskorting. Je zult bij elke aanbieder dus hetzelfde bedrag aan heffingen en opslag kosten moeten betalen.

De welkomstkortingen van energie aanbieders

In uw zoektocht naar het goedkoopste en beste energiecontract bent u waarschijnlijk de welbekende welkomstkortingen tegengekomen. In de energie branche wordt deze korting ook wel aangeduid met een eenmalige kortingen, cashback of welkomstpremie. Het is een vooraf bepaald vast bedrag dat aan het einde van het afsluitjaar wordt uitgekeerd. Je zult dus ook geen vermindering in de tarieven aantreffen, het wordt namelijk niet verrekend met je maandelijkse premie.

Er zitten wel wat voorwaarden aan deze welkomstkortingen vast, de plichten van de consument. Je moet namelijk de gehele looptijd van het contract uitzitten en netjes aan al je betalingen voldoen. Wij raden het je sterk aan om altijd even de voorwaarden van de kortingen te checken. Wij willen voorkomen dat u door een welkomstkorting vastzit aan een energie aanbieder terwijl u weet dat jaarlijks overstappen het voordeligst is. Bovendien willen we ook niet dat je voor een flinke teleurstelling komt te staan aan het einde van het jaar.

De kosten voor de levering van energie en bijbehorende tarieven

Andere kosten waar je mee te maken zult krijgen bij een energie contract zijn de vaste leveringskosten en tarieven, deze verschillen sterk per contract. Een andere naam voor de leveringskosten is vastrecht. Dit zijn de kosten die je betaalt voor de levering van stroom en gas.

Een andere post waar sterke verschillen per contract inzitten zijn de tarieven voor het verbruik. Je kunt namelijk kiezen uit twee soorten type tarieven, een vaste of variabele. Kies je voor een vast tarief dan ben je de gehele looptijd zeker van een vastgesteld tarief, integendeel met de variabele tarieven waarbij je maandelijkse tarieven fluctueren. De energieaanbieder mag twee keer per jaar de tarieven aanpassen, dit is in de maanden januari en juli. Wanneer we deze twee types naast elkaar leggen kunnen we concluderen dat een contract met een vast tarief het goedkoopste is.

Moet ik kiezen voor lage tarieven of welkomstkortingen?

Deze vraag speelt bij veel mensen op na het lezen van de vorige kopjes, je wilt natuurlijk het liefst lage tarieven en een leuke welkomstkorting. Helaas moet je in de meeste gevallen kiezen. Kies je voor de welkomstkorting dan zul je moeten accepteren dat je maandelijkse tarieven hoger zullen liggen, dit zal aan het einde van het jaar worden gecompenseerd met een cashback.

Wil je de meest lage premie dan kun je het beste kiezen voor lage maandelijkse tarieven en lage vaste leveringskosten. Je zult op de korte termijn flink wat voordeel gaan merken in je portemonnee. Vergeet trouwens niet dat je verbonden zit aan welkomstkortingen.

Energie contracten vergelijken is een makkelijke klus

Je zult misschien denken dat het overstappen naar een ander energie aanbieder veel rompslomp met zich meeneemt. Integendeel, het is juist erg gemakkelijk. Een onafhankelijke energievergelijker laat zich namelijk kenmerken door de volledige jaarkosten te tonen, alle kosten zijn hier dus in mee berekend.

Niet overstappen nadat je looptijd is verstreken kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je portemonnee, wordt namelijk automatisch verbonden aan het duurste variabele contract van de energie aanbieder. Probeer dit te allen tijde te voorkomen en zorg dat je jaarlijks overstapt in het kijkvenster van je huidige aanbieder.

We raden je aan om alle energie contracten op jaarbasis te vergelijken, zo verkrijg je het beste overzicht van alle kosten. Het is wel mogelijk om de maandelijkse kosten in te zien. Vul je voorkeuren in en de beste aanbieding aan de hand van jouw wensen staat bovenaan in de vergelijker.

internetprijs gedaald
internetabonnement gedaald

Handige & leuke Video’s

Consumenten en energie vergelijken in 2017 & 2018

Volgens onderzoek van de ACM blijkt dat veel meer consumenten het prijsvoordeel van energie vergelijken en overstappen beginnen te zien. De energie motor het jaarlijkse onderzoek toont aan dat consumenten steeds actiever bezig zijn met energie. En dat is ook niet zo...