Energietarieven worden te laat gemeld door energieleveranciers

nov 4, 2018 | Energie, Energie Tarieven | 0 Reacties

Er moet door de energieleveranciers eerder worden gemeld aan de klanten wat de nieuwe energietarieven zijn. Bijna de helft van de leveranciers meldt hun nieuwe tarieven pas kort voor de einddatum van het contract of ze doen dit helemaal niet. Hieruit is ook gebleken dat meer dan de helft van de energieleveranciers ze dit minstens pas 1 maand voor het verlopen van het contract doen.

Consumenten hebben last van de late melding van energietarieven

Tegenwoordig worden er veel actie contracten afgesloten door de klanten, waarbij ze voordelige prijzen krijgen en/of een welkomstpremie. Hierbij sluiten ze contracten af voor een bepaalde tijd, waarbij ze tijdens de looptijd vaste tarieven houden.

Mocht dit contract tot zijn einde zijn gekomen, en de klant heeft dit niet door wordt het vaste contract automatisch veranderd naar een contract met onbepaalde tijd. Hier worden geen vaste tarieven gebruikt, maar variabele prijzen die vaak hoger uitvallen. Ook worden de prijzen die ze moeten betalen, niet op tijd bekend gemaakt.

Door deze gang van zaken zijn klanten vaak niet op de hoogte dat ze na het einde van hun vaste contract meer gaan betalen, terwijl ze hetzelfde afnemen. De prijzen van deze variabele tarieven zijn namelijk altijd hoger, dan de leveranciers hanteren bij hun energie aanbiedingen voor hun nieuwe afnemers.

Onderzoek naar energietarieven onder de energiemaatschappijen

Laatst is er een grootschalig onderzoek geweest bij de zestien grootste energieleveranciers. Hierbij werd er gekeken gekeken naar hoe en wanneer zij hun nieuwe energietarieven bekend maken bij de klanten. Dit hebben ze gedaan door de websites zorgvuldig te onderzoeken en informatie op te vragen bij de klantenservice. Bij iets minder dan de helft van deze energiemaatschappijen werden de prijswijzigingen pas gemeld vlak voor het contract afliep.

De nieuwe variabele prijzen, die ze twee keer per jaar bekend maken werden er pas kort voor of erna bekend gemaakt aan de consument. Uit dit onderzoek is gebleken dat Delta ze ruim van te voren bekend maakte, Essent dit uiterlijk 2 weken van te voren doet, Nuon minstens een week voor de deadline en Eneco op zijn laatst een week na de bekendmaking.

Oneerlijke concurrentie door het laat melden van energietarieven

Als je hierom om opheldering vraagt bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) geven zij aan dat de leveranciers dit tijdig moeten laten weten aan hun klanten. Wat er dan precies bedoeld wordt met tijdig is niet duidelijk, aangezien de energie leveranciers dit zelf mogen bepalen.

Een woordvoerster van het ACM zei hier het volgende over: “Bedrijven die onduidelijk zijn over prijzen en voorwaarden, zorgen voor een oneerlijke concurrentie. ACM wil hierin kijken wat de mogelijkheden zijn om bedrijven goed deze regels te voren komend jaar en of ze hier duidelijkere richtlijnen aan op kunnen hangen.

 

energietarieven vergelijken
energietarieven 2018

Handige & leuke Video’s

Wat is een energietarief nou precies?

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw...