De energietransitie in Nederland is in volle gang en we moeten van het gas af!

De energietransitie is in volle gang want Nederland wil in 2050 volledig CO2 neutraal zijn. Dat heeft grote gevolgen voor de energiemarkt want we zullen met zijn allen van het bekende gas afkomen. Er worden direct maatregelen getroffen want binnenkort mag er geen enkele nieuwbouw woning nog een gasaansluiting hebben. We kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt hoe het nu zit met de huidige woningen. Lees snel verder om te weten te komen hoe het precies in elkaar zit.

Als je direct een goedkope energiemaatschappij vergelijken, klik dan op de link om er informatie over te vinden.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 
energietransitiemodel

Wat is de energietransitie?

Je zult je wellicht afvragen wat de energietransitie dan precies is. Wanneer we gaan kijken naar de letterlijke betekenis van de energietransitie zien we dat het de overgang van fossiele brandstoffen (gas, kernenergie & steenkolen) naar groene of duurzame energie betekent. De energietransitie wordt op het moment bewerkstelligt door het gebruik van de zon, wind, biomassa en water. 

Zoals je hebt gelezen willen we in 2050 Nederland volledig CO2 neutraal hebben, deze moet dan ook worden opgewekt uit 100% duurzame energiebronnen. In het energieakkoord dat is gesloten staan deze doelstellingen beschreven. Een andere ingreep is de installatie van slimme meters in alle huishoudens in Nederland voor 31 december 2020.

Waarom en waarvoor gebruiken we op dit moment gas?

Dat we van het gas af moeten is duidelijk, het is misschien maar goed ook als je kijkt naar alle onrust in Groningen. Maar waar gebruiken we dat gas nu eigenlijk allemaal voor? De meest bekende reden voor gas is natuurlijk de verwarming van het huis omdat zo’n 80% van het aardgas gebruikt wordt om woonruimtes in Nederland te verwarmen.

Als je kijkt naar gas besparing is de woonruimte dus de grootste verbruiker en ook direct de meest interessante bespaar factor om gasverbruik terug te dringen. Om de vraag naar gas terug te dringen is het nodig om de woning efficiënter te verwarmen. De overige 20% van het aardgas wordt gebruikt om water te verwarmen en om water te koken.

Ook deze energietransitie heeft veel te maken met het nieuwe klimaatakkoord, klik op de link om meer te lezen over het nieuwe afgesloten klimaatakkoord.

energietransitie
energietransitie nederland

Maar welke alternatieven hebben we voor gas?

Gas is dus een belangrijke factor voor heel Nederland maar het verbruik moet terug, gelukkig zijn er erg veel milieubewuste, gasvrije alternatieven. Lees verder om erachter te komen hoe we het gasverbruik kunnen terugdringen.

De isolatie van woningen in Nederland is tegenwoordig erg goed, om het huis goed te verwarmen is isolatie van levensbelang. Als een huis goed geisoleerd wordt blijft de warmte langer in het huis hangen en hoeft de verwarming minder vaak opgestookt te worden.

Tegenwoordig wordt het gebruik van een warmtepomp ook aangemoedigd. Deze pomp gebruikt buitenlucht, restwarmte en bodemwarmte om het huis te verwarmen. Daarbij kun je met een hybride opstelling een warmtepomp aansluiten op uw cv ketel waardoor u tot wel bijna 80% aan gas kunt besparen.

Je kunt ook water verwarmen zonder gas te verbruiken

Een zonneboiler is een prima alternatief om water op te warmen. Door gebruik te maken van een zonneboiler kun je water opwarmen door middel van zonlicht. Dat warme water kunt u gebruiken voor de douche, als kraanwater maar ook om uw was en vaatmachines van warm water te voorzien.

Dit gebeurt volledig zonder gas en je kunt ook nog een combinatie maken tussen de zonneboiler en een warmtepomp zodat u zonder gas uw woning en water verwarmd.

Elektrisch koken om gas te besparen

Het elektrisch koken is in Nederland al erg lang bekend. Het is nog niet zo populair als het zou moeten zijn omdat je gas gemakkelijk kunt vervangen door stroom te gebruiken. Als je duurzaam kookt kun je ook nog eens met energie van je zonnepanelen de gasplaat aanwakkeren.

Wil je meer informatie over energie besparen? Klik dan snel op de link om er meer over te lezen.

energie transitie
 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Voordelen & Nadelen Groene Energie

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste...

Begin nu met het vergelijken van alle groene energie