energieverbruik is gelijk gebleven in 2017

Uit cijfers van CBS is gebleken dat Nederland in het afgelopen jaar meer aardgas heeft geïmporteerd dan dat ze zelf hebben geproduceerd. Daarmee is 2017 het allereerste jaar ooit waarbij ze zelf minder hebben geproduceerd hebben dan er vanuit het buitenland is gekomen.

Deze nieuwe ontwikkeling komt vooral doordat er 13% minder gas gewonnen is uit eigen bodem. Daarbij werd 2017 ook het eerste jaar waarbij ongebruikelijk veel aardgas werd geïmporteerd, namelijk 17% meer dan in 2016.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

Daling van gaswinning

Door de toenemende problemen in Groningen, wordt er hier steeds minder gas gewonnen. Dit zorgde ervoor dat de totale productie afnam met ruim 200 petajoule. Dit is ongeveer 13% van het totaal gewonnen gas. Hiermee was 2017 het 4e jaar op rij dat we minder aardgas produceerde. Door deze ontwikkelingen is Nederland van exporteur van gas, naar importeur gegaan. Dit is een relatief nieuwe trend, daar Nederland tussen 2000 en 2013 meer dan ruim het dubbele gas nog exporteerde dan ze zelf importeerde.

Toename van import aardgas

Door het afnemen van de eigen productie van aardgas, wordt er steeds meer aardgas in het buitenland gekocht. Deze stijging is al gaande sinds 2012, vooral in 2017 steeg de import sterk met ongeveer 17%. het overgrote deel van de aardgas kwam uit Noorwegen, die verantwoordelijk waren voor ruim 743 petajoule. Naast Noorwegen kwam een groot deel van de aardgas uit Rusland, Duitsland en Groot-Brittannië.

Vooral de import uit Groot-Brittannië nam meer dan 200% toe, namelijk van 78 petajoule naar 253 petajoule. Daarnaast nam de import uit Duitsland, en hiermee ook Rusland, flink af. Zij importeerden 116 petajoule minder dan het jaar ervoor, waardoor het totaal werd teruggebracht naar 338 petajoule.

gasverbruik 2017
energieverbruik daling

Fossiele energiebronnen blijven de grootste producenten. 

Ook al importeerden we flink meer gas uit het buitenland, bleef het energieverbruik in 2017 nagenoeg gelijk. Wel waren er kleine verschuivingen op te merken in de manier waarop energie werd opgewekt. Zo is het gebruik van steenkolen en kool producten afgenomen, en werd er 46 petajoule minder opgewekt. Daardoor nam het totaal af naar 382 petajoule. Het gebruik van aardgas nam wel licht toe, met een toename van 55 petajoule komt het totaal hiervan op 1299 petajoule uit. Het aandeel van aardolie en dergelijke producten daalde heel licht, namelijk met 7 petajoule. 

Als we gaan kijken naar het totale energieverbruik en hoe dit wordt opgewekt valt op dat nog steeds 92% van alle energie op een niet duurzame manier wordt opgewekt. De overige 8% wordt wel op een groene manier opgewekt, waaruit blijkt dat we nog een lange weg hebben te gaan om onze energie groen op te wekken.

Ontwikkeling energieverbruik

Ondanks dat niet veel van onze energie duurzaam wordt opgewekt, verbruiken we nog steeds een heleboel energie. Zo is het totale verbruik sinds 1990 met ongeveer 10% toegenomen, al moet hierbij ook worden gekeken naar het feit dat we per persoon ongeveer 5% minder zijn gaan verbruiken. Een van de redenen dat we per persoon minder zijn gaan gebruiken is dat we zuiniger om zijn gegaan met onze energie. Zo hebben we tegenwoordig CV-Ketels die minder verbruiken, zijn onze huizen beter geïsoleerd en installeren steeds meer mensen een warmtepomp.

Wil je meer weten over het verminderen van energieverbruik? Klik dan op de link om meer informatie hierover te krijgen!

Energie vergelijken, doe dit door op de button te klikken. Wil je meer info over hoe energie vergelijken in zijn werk gaat.

energieverbruik app
 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie