Te Weinig Geld voor de Energietransitie stellen Netbeheerders

nov 5, 2018 | Duurzame Energie, Energie | 0 Reacties

Meerdere netbeheerders zijn bang dat ze in de toekomst de kosten voor de energietransitie niet meer kunnen betalen. De kosten zullen in de toekomst alleen maar toenemen, en zij zijn van mening dat het uiteindelijk te duur wordt. Hierbij zijn er verschillende posten die zullen toenemen.

Zo zal het verzwaren van het netwerk, waarbij bijvoorbeeld stroomkabels ondergronds worden aangelegd, alleen maar duurder worden in de komende jaren. Het Financiële Dagblad meldt dat de netbeheerders Stedin, Liander en Enexis waarschuwen voor een grote stijging van de kosten, is duurzame energie dan wel de toekomst?

Ons stroom verbruikt wordt meer

Volgens de rekenmodellen zal de hoeveelheid stroom die afgenomen wordt, flink toe gaan nemen. Dit heeft te maken met het steeds duurzamer worden van de bevolking, waarbij gas en benzine steeds minder zullen gebruikt worden. Het alternatief hiervoor, elektriciteit, zal vaker worden gebruikt bij bijvoorbeeld het koken of het opladen van je elektrische auto. Dit komt allemaal doordat we in ons land steeds klimaat bewuster worden. Maar hiertegenover staat ook een flink prijskaartje.

Zo zal er flink geïnvesteerd moeten worden in ons huidige elektriciteitsnetwerk om deze te verstevigen en voor te bereiden op wat er komen gaat. Om dit te kunnen bekostigen willen de netbeheerders dat hun tarieven omhoog gaan, zodat er meer inkomsten kunnen worden veiliggesteld. Zij kunnen dat zelf niet bepalen, omdat het netbeheer vanuit de overheid wordt gereguleerd.

Flinke bedragen

Als er op korte termijn niks gaat veranderen, zou er te weinig geld binnenkomen en kunnen ze het netwerk niet meer fatsoenlijk onderhouden waarschuwen de netbeheerders. Maar dit kan wel eens een probleem worden, aangezien de Autoriteit Consument en Markt (ACM) van plan is de prijzen laag te houden. Zij willen niet meegaan met de netbeheerders, omdat anders de energierekening te hoog zou worden.  

De netbeheerders geven aan dat er tot minstens 2030 ongeveer 5 miljard geïnvesteerd dient worden, zodat de energietransitie zich op een goede manier kan voortzetten. Dit is ongeveer 150 miljoen euro per jaar per netbeheerder, maar hier zitten de grote zorgen niet voor de beheerders. Zij geven aan dat deze inkomsten nog wel op te vangen zijn met de huidige inkomsten die ze ontvangen uit het leveren van energie.

De grote zorgen voor de netbeheerders zitten na 2030, waar zij flink meer geld nodig zouden moeten hebben. Volgens de recente schattingen loopt dit bedrag flink op en kan het tot in de tientallen miljarden euro’s kunnen gaan. De tijd om te besparen is begonnen en het is dan ook slim om alle energieleveranciers te vergelijken.

netbeheerders
geld tekorten energietransitie

Handige & leuke Video’s

Ook Facebook kiest voor Duurzame Energie!

Wie kent het niet, het social media platform van Facebook, Mark Zuckerberg en hun grote invloed in de social media. Facebook is al jaren een grote naam binnen de community van social media. Nu dat Facebook een groot gerenommeerd bedrijf is, wat zelfs gevestigd is op...

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Wat kost het eigenlijk, elektrisch rijden?

Je ziet ze steeds meer terug op de Nederlandse wegen, elektrische auto’s. Net als bij normale energie voor je huis rijden veel auto’s nog op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. In de komende jaren zal dit echter steeds minder gaan worden, en steeds meer...

Voordelen & Nadelen Groene Energie

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste...