Goedkoopste energie, wat is het nou precies?

aug 19, 2018 | Energie, Goedkope Energie | 0 Reacties

aug 19, 2018 | Energie, Goedkope Energie | 0 Reacties

We horen mensen vaak zeggen, ‘‘Ja ik ben maar bij Nuon gebleven, het heeft toch geen zin om over te stappen want het wordt toch alleen maar duurder’’. Dit is echter niet het geval, de prijzen dalen zelfs over het algemeen. De energiemarkt bestaat uit verschillende energieproducenten. Als consument kan je je eigen voorkeur kiezen.

Je hebt zelfs de mogelijkheid om jaarlijks over te stappen. Energieproducenten willen natuurlijk zoveel mogelijk nieuwe klanten werven. Door de toegenomen concurrentie tussen deze bedrijven worden de energieprijzen steeds lager. Ze dalen dus.

Ga altijd voor goedkope energie, energie is energie.

Daar heb jij als consument natuurlijk voordeel van. Overstappen is tegenwoordig geen uren werk meer, binnen een paar minuten weet je hoeveel je kunt besparen en binnen een paar klikken sluit je een nieuw contract af. Daarnaast wordt je oude contract voor je opgezegd door je nieuwe leverancier. een goedkope energieleverancier en energie is dus voor iedereen binnen handbereik. We zien dus ook vaak dat mensen teveel betalen voor hun energie, wat natuurlijk zonde is van het geld. Vergelijk daarom altijd je energieprijzen voordat je een nieuwe verbintenis aangaat, het kan vaak voordeliger!

Lange periode bij je huidige energieproducent?

Als je al voor een langere periode bij dezelfde energiemaatschappij zit, is het vaak voordelig om over stappen. Je zit vaak nog in een ouder tarievenstelsel waardoor je waarschijnlijk teveel betaalt, en dus meer als andere. Door deze reden pakt het hoogstwaarschijnlijk voordelig uit wanneer u de overstap maakt naar een andere energiemaatschappij met aantrekkelijke tarieven en een welkomstkorting.

Probeer het zelf eens en kijk welke energieleverancier het goedkoopst is op je locatie. Iedereen wil zo weinig mogelijk betalen voor energie en dat is logisch. Misschien betaalt je buurman wel 400 euro minder per jaar, terwijl jouw stroom echt niet beter is als die van de buurman. In kwaliteit zit namelijk geen verschil. Iedereen heeft energie nodig, en daarom kijken ook veel mensen altijd naar de goedkoopste mogelijkheden.

Maar deze mogelijkheden vergelijken is geen gemakkelijke zaak, er zitten namelijk veel plussen en minnen aan ieder aanbod. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een aanbod met hoge tarieven, maar met een grote bonuskorting. Dit betekent echter wel dat je volgend jaar weer moet overstappen van maatschappij, anders gaat je de hoge tarieven schijf in. De juiste en goedkoopste energiemaatschappij vinden is dus een lastig proces waar veel haken en ogen aanzitten.

Dubbeltarief of enkeltarief, wat is goedkoper?

We krijgen natuurlijk vaak de vraag, wat is nou goedkoper een enkeltarief of een dubbeltarief? Ook die vraag is lastig te beantwoorden voor iedereen, want ook dit ligt bij ieder persoon en huishouden anders. Op dit moment worden steeds meer plekken in Nederland voorzien van een ‘slimme meter’.

Dit zijn dubbeltariefmeters, en wat dat precies inhoudt is eigenlijk niet zo lastig. Het dubbeltarief bestaat uit een normaaltarief en een daltarief. Het daltarief betaalt je in de nacht, in het weekend en tijdens feestdagen. De term daltarief komt uit de jaren zestig. In deze tijd zijn bedrijven begonnen om overdag een ander tarief te hanteren als in de avond en in de nacht.

Daltarief altijd het goedkoopste?

Een daltarief is zeker niet in alle gevallen het goedkoopste. Je kan namelijk ook kiezen voor een enkeltarief. Dat is vaak meer dan het daltarief, maar het meest van de tijd lager dan het normaaltarief. Het enkeltarief is meer voor je weggelegd als je door de weeks veel stroom gebruikt. Het is ook afhankelijk van de tarieven van uw energieleverancier.

Eigenlijk zit het zo, als je meer dan de helft in de nachtelijke uren en de weekenden verbruikt, ben je voordeliger uit met een dubbeltarief. Maar of het haalbaar is om tijdens daluren meer stroom te verbruiken dan overdag is altijd nog maar de vraag.  De wasmachine en droger alleen ‘s nachts en in het weekend laten draaien gaat nog wel, maar wat moet je doen met die sluwe energie trekkers als een zwembad, aquarium of een grote vriezer? Deze voorwerpen kun je toch iets minder snel uitzetten overdag.

Overstappen naar goedkope energie

Het lijkt dus lastig om voor goedkopere prijzen te gaan maar het valt reuze mee. Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan, maar als je je goed verdiept moet het geen probleem zijn. Vergeet niet dat de prijzen van energie altijd veranderen omdat de prijs van de olie ook altijd veranderd, het kan dus goed zijn dat je nu alweer teveel betaalt terwijl dat 2 maanden terug nog niet was. Hou het dus in de gaten, en ga altijd voor de goedkoopste deal! Energie is tenslotte energie! Let wel altijd op de voorwaarden die je aangaat.

Je wilt goedkope energie maar hebt een hoog verbruik?

Wie de goedkoopste energie levert is voor ieder persoon anders, het hang namelijk bijna volledig af van je eigen gebruik. Als jij iemand bent die ervan houdt om lekker altijd de verwarming aan te hebben staan en daarbij ook nog 4 keer per dag wilt douchen hoef je niet te verwachten dat je goedkoop van je energierekening af bent. Het is dus nogal persoonsgebonden. Het verbruik op het adres waar je woont wordt opgemeten door de afgelopen jaren langs elkaar te houden. Hierdoor komt er een gemiddelde en dat betaal je voor je energie.

Vaste of variabele tarieven?

Bij een energiecontract heb je altijd de mogelijkheid om te kiezen tussen een vast of variabel tarief. De woorden spreken eigenlijk al voor zichzelf, bij een vast contract blijf je bij een vastgesteld tarief en bij een variabel contract kan je tarief continu veranderen. Nou hoor ik je denken wat is hier dan het voordeel van? Het voordeel van een vast energiecontract is dat je een tijdlang geen omkijken hebt naar je energiecontract, je weet dus altijd waar je aan toe bent. Je kiest dan dus voor gegarandeerde energieprijzen, en hebt altijd zekerheid.

Een nadeel van vaste energietarieven is dat je geen voordeel hebt van tussentijdse prijsdalingen, het kan zomaar zijn dat ze prijzen drastisch dalen namelijk. De voordelen van variabele energietarieven zijn dat u profiteert van de tussentijdse energieprijzen, op het moment dat deze dus dalen, daalt je tarief daarin mee.

De nadelen zijn dat u slechts een tijdje weet wat u voor de rekening betaalt en dat uw tarief elk moment kan veranderen, hij kan dus ook zomaar omhoog schieten. Het stukje zekerheid dat je hebt bij een vast contract heb je dus niet.

Veranderen deze tarieven vaak?

Het komt regelmatig voor dat de energieprijzen stijgen of dalen, dit heeft met ontzettend veel verschillende dingen te maken. Normaal gesproken veranderen energiemaatschappijen hun variabele leveringstarieven ieder halfjaar. Dit wordt vaak op 1 januari gedaan en op 1 juli. Er zijn dus regelmatig tariefaanpassingen.

Vaak liggen vaste leveringstarieven toch hoger dan variabele tarieven op het moment waarop je het contract aangaat. Sommige energiemaatschappijen springen er echter uit met hun contracten waarbij het vaste tarief goedkoper is dan het variabele tarief van dat moment. Zodat het contract dan is afgelopen verandert uw vaste leveringstarief in een normaal gesproken veel hoger variabel leveringstarief.

Prijsveranderingen hebben meestal te maken met de veranderingen in de olieprijs. De prijs voor gas is namelijk gekoppeld aan de olieprijs. Dit houdt in dat als de olieprijs stijgt, de gasprijs ook stijgt. De olieprijs is dus bepalend voor alles en heeft grote invloed op de energietarieven.

De mogelijkheid om altijd over te stappen van energiemaatschappij

Je hebt in Nederland altijd de mogelijkheid om over te stappen van energiemaatschappij, dit houdt in dat je op ieder moment kan kiezen aan welke leverancier je verbonden wilt zijn. Elke energiecontract kan met inachtneming van een termijn van dertig dagen worden opgezegd. Heb je een energiecontract afgesloten voor bijvoorbeeld twee jaar en je wilt tussentijds overstappen, dan kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen aan de energiemaatschappij. Dit moet dan wel zijn aangegeven in het contract. De maximale hoogte van deze opzegvergoeding is door de ACM vastgesteld, en kan dus nooit hoger zijn.

Je hebt dus de vrijheid om altijd over te stappen en te kiezen voor de goedkoopste energie, kijk van tevoren altijd goed wat je nodig hebt en hoeveel je dus gebruikt. Je kunt dit altijd checken met je postcode, om te zien wat het verbruik is op je adres. Zo betaal je nooit teveel voor je gas of stroom.

Handige & leuke Video’s

Lagere inkomens zijn weer de pineut door het klimaatbeleid

Als je de politiek volgt, dan heb je het vast meegekregen. Het nieuwe klimaatbeleid ook wel energietransitie genoemd, allemaal leuk zo’n klimaatbeleid, maar wat betekent het nou eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Dit is wat we je gaan vertellen in dit artikel. Lees...

Zonnepanelen, Wat Kan Het Voor U Betekenen in 2019?

Maak kennis met de meest gekozen duurzame ingreep in Nederland, zonnepanelen. Een zonnepaneel zet het zonlicht om in elektriciteit, helaas kun je het nog niet meteen gebruik maken. Het is namelijk zo dat een zonnepaneel gelijkstroom produceert. Voor onze elektrische...

Te Weinig Geld voor de Energietransitie stellen Netbeheerders

Meerdere netbeheerders zijn bang dat ze in de toekomst de kosten voor de energietransitie niet meer kunnen betalen. De kosten zullen in de toekomst alleen maar toenemen, en zij zijn van mening dat het uiteindelijk te duur wordt. Hierbij zijn er verschillende posten...

Energietarieven worden te laat gemeld door energieleveranciers

Er moet door de energieleveranciers eerder worden gemeld aan de klanten wat de nieuwe energietarieven zijn. Bijna de helft van de leveranciers meldt hun nieuwe tarieven pas kort voor de einddatum van het contract of ze doen dit helemaal niet. Hieruit is ook gebleken...

Woningwaarde duizenden euro’s gestegen door energielabel

Als we de resultaten bekijken van het onderzoek, dan kunnen we concluderen dat huizen met een gunstig energielabel voor meer geld verkocht worden, in vergelijking met huizen met een minder geschikt energielabel. U krijgt al een waardestijging van € 6.000, als u stap...

Cashback van energie aanbieders, is dit wel zo voordelig?

Je komt het bij veel contracten tegen, cashbacks, ook wel welkomstkortingen genoemd. Zo heb je deze cashbacks ook bij een energiecontract. Het is de meest voorkomende kortingen en wordt dan ook veelvuldig in gebruik genomen door de Nederlandse consument. Een hoge...