Is er ook groen gas? Levert dit bij aan de duurzaamheid in Nederland?

Je hoort vooral veel over groene stroom, maar is er eigenlijk ook groen gas? Jazeker, er is de keus voor biogas en CO2-gecompenseerd gas. Je hebt dus twee versies, van het gecompenseerde gas is er meer dan biogas wat jammer is omdat biogas vele malen duurzamer is. Energie en duurzaamheid wordt steeds belangrijker in Nederland, probeer als consument dus mee te gaan met de tijd door voor duurzaam te kiezen.

Overal om je heen hoor je over groene stroom, maar hoe zit het met gas? Is daar ook een groene versie van? Jazeker, groen gas. Je kunt kiezen uit biogas en CO2-gecompenseerd gas. Wat daar zo duurzaam van energieleveranciers aan is, lees je in onze blog.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

CO2 gecompenseerd gas

Dit type gas is een gecompenseerd type aardgas waarvan de CO2 uitstoot opgelost wordt. Er komt CO2 vrij bij de productie maar er wordt op een andere plek gezorgd voor ontluchting van CO2 waarbij deze uit de lucht wordt ontrokken.

Greenchoice groen gas

Greenchoice compenseert de CO2-uitstoot door bomen te planten en bestaande bossen te beschermen. Bomen nemen tijdens hun groei namelijk CO2 op. Op deze manier wil de energieleverancier een groot verschil maken.

Wil je prijzen energieleveranciers vergelijken? Op deze manier kom je erachter wie het goedkoopste groen gas levert.

Vandebron bio gas

Vandebron doet hetzelfde als Greenchoice maar biedt jouw als consument de kans om een duurzaam project te kiezen dat je steunt. Zo heb je zelf de keuze waar je wil helpen, denk bijvoorbeeld aan de bossen in Afrika of de natuur in Latijns Amerika.

biogas
groen gas aanbieder

Essent bio gas

Essent biedt groen gas aan dat voor 90 procent CO2-gecompenseerd is en voor 10 procent biogas. De CO2-uitstoot compenseren ze door duurzame projecten te steunen. Essent steunt projecten in Peru waar lokale bewoners steun krijgen om het regenwoud te beschermen.

Ook in Vietnam wordt geïnvesteerd door de mensen niet meer te laten koken met hout en kool als brandstof, maar met biogas dat daar geproduceerd is. De bevolking hoeft dan ook geen bomen meer te kappen voor hout.

Biogas

Zoals gezegd is biogas eigenlijk beter als CO2 gecompenseerd gas. Het wordt namelijk geproduceerd met natuurlijke energiebronnen zoals rioolslib, bladeren en GFT afval. Dat noem je biomassa en biogas ontstaat door vergisting van biomassa.

Het is helaas niet direct bruikbaar omdat de kooldioxide uit het biogas verwijderd moet worden. Na deze behandeling kan het via het energienet naar woningen in Nederland toe.

Het uitgangspunt van biogas is dat het geproduceerd wordt met natuurlijke materialen die niet opraken. Dat kun je van koeienmest en rioolslib wel zeggen.

We maken nog geen massaal gebruik van biogas, omdat er nog niet veel van is in Nederland, dat is jammer maar er is gelukkig een gestage groei te zien.

biogas nederland
alternatief voor gas

Gecertificeerd Groen Gas, kent u dit al?

U kunt het zichzelf misschien nog wel herinneren. Sommige energieleveranciers gingen stroom als groen verkopen terwijl het niet op duurzame manier was opgewekt.

Er werd een certificatensysteem opgezet, de garantie van oorsprong. Veel leveranciers kochten deze certificaten af en konden dus grijze stroom leveren die verkocht werd als groene stroom.

Tegenwoordig wordt er een stuk beter toegezien op deze praktijken. Op biogas wordt ook nauwkeurig gekeurd door het bedrijf Vertogas.

Het is een dochterbedrijf van het grote bedrijf Gasunie, de netbeheerder van Gas in Nederland. Deze organisatie kijkt of het gas werkelijk met biomassa is geproduceerd en of de kwaliteit van het biogas goed is.

Certificering van CO2-gecompenseerd gas

Ook voor het CO2 gecompenseerd gas is er een speciaal keurmerk. Wanneer in het buitenland een project plaatsvindt om CO2-uitstoot te verminderen, levert dat project certificaten op.

Als energieleverancier kun je die certificaten kopen zodat zij de projecten daarmee steunen en je als leverancier kunt zeggen dat je CO2-gecompenseerd gas  gaat aanbieden. Meer weten over het klimaatakkoord, klik hier.

Wil je meer info over het besparen op gas? Klik dan snel door op de link om er alle informatie over te lezen.

bosgecompenseerd gas
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie