Groene Energie, is het echt groen en wat is het precies?

Wat is nou precies groene energie? Dat is de vraag die veel mensen zichzelf stellen, groene stroom is net als andere soorten stroom gewone elektriciteit, het verschil is dat groene stroom op een milieuvriendelijke manier wordt opgewekt. Wat natuurlijk beter is voor onze aarde. Verderop in het artikel behandelen we dit stuk wat grondiger.
Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

Op welke manieren wordt die groene energie dan opgewekt?

Groene energie kan op een aantal verschillende manieren worden opgewekt zoals: windmolens, waterkrachtcentrales, biomassa verbranden (afval bijvoorbeeld) en natuurlijk de welbekende zonnepanelen die vaak worden geplaatst op huizen.

Wanneer de duurzame stroom is opgewekt zet het energiebedrijf deze samen met de niet duurzame stroom op het elektriciteitsnet. Vanuit daar gaat de opgewekte energie naar de consument.

Het is niet dat u van duurzaam opgewekte energie betere elektriciteit krijgt, deze is namelijk hetzelfde als de grijze stroom die bijvoorbeeld uw buren ontvangen. Dit doordat de twee soorten opgewekte elektriciteit samen op het elektriciteitsnet worden geplaatst.

soorten groene energie
wat is groene stroom

Wat houdt de term duurzame energie nou eigenlijk in?

Duurzame energie wordt ook wel groene stroom of hernieuwbare energie genoemd, deze energie wordt opgewekt door onuitputtelijke bronnen zoals: zonne-energie en windenergie.

Daarnaast zijn er nog meerdere soorten manieren zoals: aardwarmte, warmtepompen en waterkracht. Doordat deze manieren voortaan beschikbaar zijn geworden om energie op te wekken hoeven we geen vervuilende bronnen meer te gebruiken zoals: aardgas, aardolie of steenkool.

Hoeveel gebruiken we deze groene stroom nou?

Het gebruik van hernieuwbare energie (groene stroom) is volgens het CBS in Nederland in 2016 met 5% toegenomen vergeleken met 2015. Het gebruik van biomassa is nog steeds erg hoog wel liefst 63% van het totaal, wel is dit met 2% afgenomen vergeleken met 2015.

Het energieverbruik door zon en wind is met 20% gestegen. Je ziet dus een duidelijke toename van het gebruik van groene stroom.

Wat is dan het verschil tussen ‘grijze’ stroom en ‘groene stroom’?

Grijze stroom wordt zo genoemd doordat de manier waarop deze grijze stroom wordt opgewekt niet duurzaam en milieuvriendelijk is in tegenstelling tot groene stroom.

Je kunt grijze stroom indelen in twee groepen, de ene groep waarvan de energie wordt opgewekt door bijvoorbeeld gas of steenkool hierdoor ontstaan er broeikasgassen wat slecht is voor ons milieu.

En dan de tweede groep waardoor stroom wordt opgewekt door kernenergie. Door deze manier van energie opwekken ontstaat er veel schadelijk afval.

Kom meer te weten over de energietarieven van groene en grijze stroom, klik op de link op er meer over te lezen.

groene stroom nederland
wat is groene energie

Betaal je als consument meer voor groene stroom dan voor grijze stroom?

Het kan voorkomen dat u bij sommige energieaanbieders een hogere prijs betaald voor groene stroom en bij andere goedkope energieleverancier juist weer wat minder. Wat een feit is, is dat het meer kost om groene stroom te produceren.

Vanwege subsidies die bedrijven krijgen van de overheid om groene stroom op te wekken betaalt u nauwelijks meer dan voor grijze stroom. Ook betaalt u vaak minder voor stroom doordat de energieaanbieders hun prijzen laag houden om meer klanten te trekken.

Wil je meer weten over energie besparen? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

Hoe weet ik nou zeker of mijn stroom nou echt groen is?

Zoals u net hebt kunnen lezen hebt u gezien dat groene en grijze stroom samen op het elektriciteitsnet worden geplaatst. Hoe weet u dan zeker of u echt wel groene stroom ontvangt? Hierom heeft de overheid afgedwongen dat u als consument het recht heeft om te weten waar u stroom vandaan komt.

Energieaanbieders hebben twee manieren waarop ze u informatie kunnen geven over het soort stroom dat u ontvangt via een garantiecertificaat.

Wanneer energieaanbieders beweren dat ze groene stroom leveren moeten ze dit bewijzen met een garantiecertificaat, dit toont aan dat de elektriciteit is opgewekt met bijvoorbeeld windmolens, zonnepanelen of waterkrachtcentrales.

Ook staat op dit certificaat dat de opwekking van de groene stroom voldeed aan alle regels voor de opwekking van duurzame energie. Daarnaast moeten voortaan veel regels voldoen aan het nieuwe klimaatakkoord dat laatst is aangenomen door de Nederlandse overheid.

groene energieleveranciers
groenste energieleverancier

Voordelen groene energie

Groene energie heeft een aantal voordelen het zorgt namelijk voor een reductie in de CO2-uitstoot. De voetafdruk die wij als maatschappij achterlaten zal hierdoor sterk afnemen, we moeten dan ook volledig van fossiele brandstoffen af. Waarschijnlijk is dit een voordeel dat je al lang wist, maar dit is niet het enige, er zijn nog veel meer voordelen!

Groene energie is onuitputtelijk

Duurzame energiebronnen die in worden gezet voor groene energie zijn zoals we zeiden niet alleen milieu vriendelijk maar ook onuitputtelijk. Duurzame bronnen als zonlicht, wind en waterkracht kunnen we dan ook blijven gebruiken. Wanneer je kiest voor investering in duurzame energiebronnen dan zullen deze op de lange termijn altijd vruchten blijven afwerpen.

Kom achter alle voor- en nadelen van groene energie door het klikken op de link!

“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Begin nu met het vergelijken van alle energie