Lagere inkomens zijn weer de pineut door het klimaatbeleid

nov 6, 2018 | Duurzame Energie, Energie | 0 Reacties

Als je de politiek volgt, dan heb je het vast meegekregen. Het nieuwe klimaatbeleid ook wel energietransitie genoemd, allemaal leuk zo’n klimaatbeleid, maar wat betekent het nou eigenlijk en wat zijn de gevolgen? Dit is wat we je gaan vertellen in dit artikel. Lees snel verder om meer te lezen over energie en het klimaatbeleid.

Keuze van het kabinet

Het kabinet met hun nieuwe klimaatbeleid, heeft ervoor gezorgd dat mensen met de lage inkomens het hardst worden getroffen in de samenleving. Deze lastenverhoging van de lagere inkomens heeft te maken met de forse stijging van de energiebelasting omtrent gas. Wij vonden de koopkrachtontwikkeling van Prinsjesdag een slechte schets van de realiteit, ook het Centraal Planbureau stemde hiermee in.

Het Centraal Planbureau stelde vast dat lagere inkomens meer geld besteden aan de energierekeningen, ook al verbruiken deze huishoudens minder. Als je dit doorrekent dan komt de koopkracht winst niet uit op 1%, maar op een percentage van 0,8. 0,2% minder dus.

Stijging van de energiebelastingen

Net zoals in de voorgaande jaren gaat de energiebelasting weer stijgen in Nederland. 2019 kan dan natuurlijk niet ontbreken. Zo gaan de Nederlandse huishoudens in 2019 meer energiebelasting kwijt zijn per kubieke meter gas, er wordt in 2019 drie cent meer gevraagd per kubieke meter.

Wanneer een gezin dus 2.200 kubieke meter gas verbruikt, dan gaan ze in 2019 ongeveer jaarlijks € 70,- meer betalen. Bovenop deze stijgingen komt er nog de standaard energiebelasting van € 51,-. Al met al dus forse stijgingen in de prijzen voor Nederlandse huishoudens. Ook kun je kiezen voor groen gas, echter betaal je hier vaak wel meer voor.

Huurders hebben een flink nadeel

Als we in Nederland minder energiebelasting willen betalen, dan moeten we ervoor zorgen dat het gasverbruik wordt teruggedraaid. Gelukkig is dit vaak mogelijk, denk hierbij aan zonnepanelen, isolatiematerialen, warmtepompen en slimme meters.

Echter is het zo dat dit voor huurders een stuk moeilijker is in vergelijking met mensen die in het bezit zijn van een koophuis. Dit komt doordat het niet loont voor een huurder om te investeren in een huurwoning, het is immers niet officieel van jou en dus zijn deze aanpassingen vaak verzonken kosten. En nou is het zo dat de meeste lage inkomens een huis huren, wat er dus wederom voor zorgt dat de lage inkomens de dupe zijn. Energie leveranciers hebben hier helaas geen invloed op, dus we moeten als Nederlandse bevolking iets over hebben voor duurzame energie.

lagere inkomens klimaatbeleid
klimaatbeleid

Handige & leuke Video’s

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Wat kost het eigenlijk, elektrisch rijden?

Je ziet ze steeds meer terug op de Nederlandse wegen, elektrische auto’s. Net als bij normale energie voor je huis rijden veel auto’s nog op fossiele brandstoffen zoals benzine en diesel. In de komende jaren zal dit echter steeds minder gaan worden, en steeds meer...

Voordelen & Nadelen Groene Energie

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste...