Essent directeur wil lagere netwerkkosten en minder energiebelasting

nov 5, 2018 | Energie aanbieders, Essent | 0 Reacties

Volgens Essent-directeur Patrick Lammers zouden de kosten voor het netwerk en de belastingen naar beneden moeten op de energierekening, Zo stelde hij afgelopen weekend in het algemeen dagblad grote twijfels bij de winsten van de netbeheerders. Buiten dit is hij ook nog eens van mening dat de financiële meevallers, ontstaan bij het bouwen van de windparken op zee, moeten worden teruggeven aan de Nederlandse bedrijven en bevolking.

Energie betalen wordt moeilijker volgens Lammers

Patrick Lammers is bang dat energie over de komende jaren steeds moeilijker te betalen zal worden voor mensen met een laag inkomen. In een Interview met het Algemeen Dagblad stelt hij dat er momenteel 5 procent van zijn klanten de rekening niet of maar net kunnen betalen. Hij is er bang voor dat in de toekomst dit percentage alleen maar zal toenemen door de stijgende belastingen en kosten van het netbeheer.

Netwerkkosten 2017

Verder stelt Lammers dat de netbeheerders het goed kunnen vertoeven bij de huidige tarieven. Zo blijkt uit de jaarverslagen van verschillende netbeheerders dat hun eigen vermogen flink is toegenomen. Maar Lammers kan niet aantonen wat er dan gebeurd met de geboekte winsten van de bedrijven. Behalve dit vindt hij het jammer dat er een concurrentiestrijd gaande is met de netbeheerders en de dochterbedrijven van Essent. Deze concurrentie gaat om, in het geval van Essent en de netbeheerders, de bezigheden rondom het isoleren van huizen en de aanleg van elektrische laadpalen voor auto’s.

Hoogte van de netwerkkosten

Lammers is dus van mening dat netwerkkosten te hoog zijn, maar feit blijft dat de netbeheerders niet zelf hun netwerkkosten mogen bepalen. Hier wordt scherp toezicht op gehouden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM), die elkaar jaar de maximale tarieven bepaald die netbeheerders kunnen vragen aan bedrijven en burgers. In de afgelopen jaren zijn de prijzen hiervan al wat meer afgenomen. In een artikel op NU.nl vertelde een woordvoerder van Liander dat de kosten al sinds 2014 steeds lager werden, en ze tot 2021 zeker zullen blijven afnemen.

Daarnaast lieten de netbeheerders zelf weten, in het AD, dat de tarieven niet te hoog liggen. Wel krijgen netbeheerders steeds meer te maken met een stijgende kostenpost vanuit gemeenten. Zij kunnen namelijk precariobelasting opleggen aan de beheerders voor alle kabels en leidingen die onder de grond liggen. Uiteindelijk komt deze belasting weer voor de rekening van bedrijven en burgers.

Subsidie meevaller VS energiebelasting

Behalve dat Lammers wil dat de netwerkkosten omlaag gaan, wil hij ook dat de energiebelasting afneemt op de rekening. Zo zijn er windparken gebouwd op de Noordzee, en de rekening hiervan is miljarden goedkoper uitgevallen. Hij vraagt zich hardop af waarom dit geld niet wordt teruggeven aan de bevolking en bedrijven. Op dit punt krijgt hij steun van de VEMW (branchevereniging van groot-stroomverbruikers) en de consumentenbond. VEMW pleit ervoor om de energierekening niet nog verder te laten stijgen, omdat zo anders een slechtere concurrentiepositie voor bedrijven kan ontstaan.

Op dit moment heeft de overheid nog geen plannen om de energiebelasting te verlagen, maar deze nog te verhogen. Men gebruikt deze belasting namelijk de opslag duurzame energie (ODE) te betalen om zo duurzame energie te stimuleren. Daardoor zal de belasting alleen maar meer worden in de komende jaren. Waar hij nu rond de 60 euro staat, zal dit in 2020 maar liefst 200 euro zijn.

Aandeel leveringskosten

Op dit moment heb je op ongeveer 60 procent van je rekening geen invloed. Dit heeft te maken met het feit dat de externe partijen op deze rekening staan. Zo bepaalt de overheid de energiebelasting en ben je verplicht aangesloten bij de netbeheerder die het netwerk onderhoud in jouw omgeving. De 40 procent waar je dan wel invloed op hebt, zijn de leverkosten van je huidige energie aanbieder

In de energie vergelijker die wij aanbieden, kunt u de beste deals voor u selecteren. Dit kost geen moeite en de energieleveranciers regelen de overstap voor u. Mocht je overstappen kun je al snel 100 tot 300 euro op jaarbasis besparen. Daarnaast zorgt u ook voor een goede concurrentiestrijd tussen de verschillende leveranciers.

kosten essent
essent energiekosten

Handige & leuke Video’s

Van De Bron Energie – Nu €300,00 Korting

Als je echt op zoek bent naar een duurzame energieleverancier dan ben je aan het goede adres bij Vandebron. Als je dan ook nog gebruik kunt maken van een super scherpe aanbieding zit je al helemaal goed. Op dit moment ontvang je namelijk €300,00 korting bij Vandebron,...

Qurrent 3 Jaar – Gratis 1000 kWh Windenergie

Als je iemand  bent die jaarlijks overstapt dan raden we je aan om verder te lezen want Qurrent heeft nu een goede actie. Je kunt nu jaarlijks profiteren van minimaal  1.000 kWh gratis windenergie bij Qurrent. Hoe harder het waait, hoe hoger de korting. Er zijn nog...