Maandelijkse Energierekening is toch wat hoog

Het overgrote deel van de consumenten stapt over van leverancier om minder geld uit te geven. Maar wat nou als je maandelijks toch meer gaat betalen dan gedacht? Wat kunt u hier aan doen, en wat zijn de oorzaken hiervan. In dit artikel leggen we het even haarfijn voor u uit.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

Het verbruik uit het verleden is meer dan u zelf verbruikt

Meestal als u een overstapt van leverancier, vult u daarbij het verbruik van het afgelopen jaar in. Op basis daarvan wordt dan een bedrag berekend wat u maandelijks of jaarlijks gaat betalen. Maar een energieleverancier kijkt naar wat er gemiddeld per jaar op uw woning is verbruikt in de afgelopen drie tot vijf jaar. Mocht dit verbruik hoger liggen dan wat u heeft ingevuld, dan zal de energierekening hoger uit kunnen vallen. Mocht u een een nieuwbouwwoning zijn gaan wonen, dan maakt de aanbieder een schatting van het verbruik van energie en op basis daarvan berekenen ze uw maandelijkse energierekening. 

Uw leverancier speelt op safe

Het kan ook zomaar zijn dat u leverancier ervoor heeft gekozen een beetje extra te vragen. Zo proberen ze alvast rekening te houden met bijvoorbeeld een koude winter. Mocht deze er dan niet komen, dan kan het wel zomaar zijn dat u aan het einde van het jaar geld terugkrijgt van uw leverancier.

maandelijkse energierekening
energiebelastingen

Tarieven en belastingen zijn gestegen

Tegenwoordig worden stroom en gas steeds duurder. Dit heeft voornamelijk te maken omdat de energiebelasting toeneemt, maar ook de kosten om het stroomnetwerk te onderhouden. Hierdoor kan het zomaar zijn dat u over wilt stappen, maar het bedrag alsnog hoger uitvalt.

U heeft een duurzaam huis, maar de leverancier weet dit niet.
Mocht u aanpassingen aan uw huis hebben gedaan, om minder energie te verbruiken dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat uw rekening omlaag gaat. Zo kunt u bijvoorbeeld zonnepanelen hebben aangeschaft of u kunt uw huis hebben laten isoleren. Maar uw leverancier kan dit niet zien op een afstandje, daarom is het van belang dat u dit zelf aangeeft. Op basis daarvan kan de leverancier uw termijnbedrag aanpassen.

U verbruikt meer dan u zelf doorheeft

Mocht u zijn overgestapt, en daarbij de meterstanden zelf hebben doorgegeven. Dan kan het zomaar zijn dat u uw meterstanden iets te laag heeft ingeschat. Dit overkomt de meeste Nederlanders.

Daarnaast kan het zomaar zijn dat u iets aan uw levensstijl heeft aangepast waardoor het energieverbruik is toegenomen, bijvoorbeeld u heeft er een kind bij gekregen. Daarnaast kan het zomaar zijn dat u met pensioen bent gegaan en daardoor meer thuis bent, of u hebt ervoor gekozen om iets aan te schaffen wat veel stroom verbruikt. Hierdoor kan het verbruik flink omhoog schieten, en daardoor ook uw energie rekening.

Kunt u hier iets aan veranderen?

In de meeste gevallen is het wel schrikken als uw rekening hoger uitvalt dan u zelf had gedacht, maar gelukkig kunt u hier meestal wel iets aan veranderen. U kunt dit vaak via de website veranderen of met een simpel telefoontje naar de klantenservice. Hier zitten vaak wel restricties aan, Bijvoorbeeld dat u uw bedrag maximaal maar met 10% kunt verminderen.

Hiermee probeert de leverancier te voorkomen dat u veel minder gaat betalen, waardoor u aan het einde van het jaar alsnog een hoge rekening krijgt omdat u moet bijbetalen. Houdt hier rekening mee, ook als u verwacht dat u momenteel te weinig betaalt. In dat geval is het slim om uw maandbedrag zo snel mogelijk te verhogen, om te voorkomen dat u aan het einde van het jaar ineens een heleboel moet bijbetalen.

energie rekening
 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energietarieven