Oxxio moet 1 miljoen euro boete betalen

nov 5, 2018 | Energie aanbieders, Oxxio | 0 Reacties

De energiemaatschappij Oxxio heeft laatst een boete gekregen van 1 miljoen euro. Zij kregen deze boete omdat ze verkeerd zijn omgegaan met bedrijfsgegevens. Zij hebben gegevens van klanten foutief ingevoerd in het centrale register voor energiebedrijven.

De Autoriteit Consument en Markt heeft dit laatst bekend gemaakt. Oxxio gaat tegen deze boete in hoger beroep, omdat zij het niet eens zijn met de hoogte van de boete. Zij vinden dat deze niet gelijk staat aan wat zij hebben gedaan. Lees snel verder als je meer wilt weten over de boete.

Wat is er precies gebeurd?

Bij elke energieleverancier, dus ook Oxxio, kun je een contract afsluiten voor een bepaalde of onbepaalde looptijd. Maar nu is uit onderzoek gebleken dat Oxxio klanten die een contract hadden voor een onbepaalde tijd, deze hebben geregistreerd in het centrale register onder een bepaalde tijd. Hierdoor wordt het voor consumenten onmogelijk gemaakt om over te kunnen stappen naar een andere energieleverancier. Zouden ze dit wel doen, zouden klanten een hele hoge overstapboete moeten betalen aan Oxxio.

Mochten consumenten van plan zijn over te stappen naar een andere leverancier, dan kijken leveranciers eerst in het centrale register. Hieruit kunnen ze halen hoelang een contract nog loopt. Hierdoor kunnen ze voorkomen dat een klant onverwachts voor een hoge boete komt te staan, als ze nog onder contract staan bij een andere energieleverancier.

Onacceptabel

Volgens ACM-bestuurslid Henk Don is het van belang dat de consumenten erop kunnen vertrouwen, dat als ze willen overstappen dit moeiteloos verloopt. Hierbij speelt het centrale register een cruciale rol en zien wij dit als een hele ernstige overtreding. Behalve dit speelt ook de medewerking van Oxxio een rol bij de hoogte van de boete.

Nadat de toezichthouder duidelijk had gemaakt dat dit gebeurde door Oxxio, reageerde zij niet met de vereiste spoed die verwacht werd bij dit onderzoek. Oxxio geeft als reactie dat er fouten zijn gemaakt in het bedrijf, en het betreurt dat er foutieve gegevens zijn opgenomen in het centrale register voor energiemaatschappijen.

Overstappen

Mocht je klant zijn van Oxxio, dan kan je overstappen naar een andere energieleverancier. Mocht je een kopie van je contract hebben, dan kan deze worden gebruikt om aan te tonen tot wanneer je contract loopt. Mocht je klant zijn bij Oxxio, maar geen kopie meer hebben dan kan het lastiger worden om over te stappen. Echter is het vaak wel zo dat er nog steeds gegevens van jouw in het systeem van Oxxio staan, die het proces vergemakkelijken. 

Kies je ervoor om over te stappen? Bekijk dan eens onze handige vergelijker. Je kunt hier alle energieaanbieders met elkaar vergelijken, afgestemd op jouw persoonlijke wensen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit alle grote energieleveranciers zoals Eneco en Greenchoice.

oxxio energie
oxxio boete

Handige & leuke Video’s

Van De Bron Energie – Nu €300,00 Korting

Als je echt op zoek bent naar een duurzame energieleverancier dan ben je aan het goede adres bij Vandebron. Als je dan ook nog gebruik kunt maken van een super scherpe aanbieding zit je al helemaal goed. Op dit moment ontvang je namelijk €300,00 korting bij Vandebron,...

Qurrent 3 Jaar – Gratis 1000 kWh Windenergie

Als je iemand  bent die jaarlijks overstapt dan raden we je aan om verder te lezen want Qurrent heeft nu een goede actie. Je kunt nu jaarlijks profiteren van minimaal  1.000 kWh gratis windenergie bij Qurrent. Hoe harder het waait, hoe hoger de korting. Er zijn nog...