Slimme meter, Lees er hier alles over!

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale thermostaat niet terugvindt. Met behulp van een slimme energie meter kunnen alle gegevens direct worden doorgestuurd naar uw energieleverancier, het gaat hierbij om de gegevens van het gebruik van stroom en gas. Hiernaast zorgt de slimme meter er in sommige gevallen voor dat alles goed overzichtelijk is op het gebied van verbruik.

We zullen in de loop van de jaren merken dat steeds meer consumenten en bedrijven overstappen naar een slimme meters. Energieleveranciers meten zo nauwkeurig mogelijk het verbruik op en bieden haar klanten een gebruiksvriendelijk inzicht in haar eigen verbruik. Maar wat moet je nu allemaal weten van zo’n slimme energie meter? We leggen het je uit, lees met ons mee!

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

Wat is een slimme meter?

Je zult je wellicht afvragen wat dan de functionaliteiten van een slimme meter zijn, zoals u net hebt gelezen blijft men vaak bij deze vraag hangen. En waarom zou ik moeten overstappen van mijn oude vertrouwde thermostaat naar een slimme energie meter?

Bij een overstap naar een andere energieleverancier krijgt de klant vaak de vraag of hij of zij wil overstappen naar hen slimme meter, lees snel verder om achter alle aandachtspunten en functionaliteiten te komen. We kunnen je alvast vertellen dat je een stapje helpt naar een wereld met duurzame energie!

De digitale meter, de grote broer van de standaard verbruiksmeter

Je kunt de digitale meter ook wel zien als een upgrade van de huidige verbruiksmeters, vaak te vinden in je meterkast. De slimme meter is hier een digitale versie van, deze zorgt ervoor dat de meterstanden digitaal te achterhalen zijn voor jouw energieleverancier, en natuurlijk ook voor jou zelf.

Door middel van een slimme meter heeft een gezin meer controle op het dagelijkse energieverbruik in hun woning, en kunnen ze dit snel en gemakkelijk aanpassen naar eigen wens. Dit is één van de voordelen van slimme meters, je hoeft nooit meer meterstanden door te geven. Een slimme meter en zonnepanelen brengen ook veel voordelen met zich mee, verderop in dit artikel zullen we alle voordelen van de digitale meter met je bespreken.

slimme gasmeter
slimme meter uitzetten

Slimme meter uitlezen

Een groot voordeel van een digitale meter is het feit dat je een slimme meter kunt uitlezen. Zoals u net hebt gelezen hoeft u niet meer zelf meterstanden door te geven, deze worden op afstand verstuurd naar uw persoonlijke netbeheerder. Over het algemeen zal deze dataoverdracht 6 keer per jaar plaatsvinden. De slimme meter uitlezen wordt door veel gebruikers als erg positief ervaren.

Deze verbruikersinformatie wordt gedeeld met je persoonlijke energieleverancier. Deze zal vervolgens alle kosten naar jouw factureren.

Slimme meter onbetrouwbaar

Je zult je wellicht afvragen of dit een slimme meter onbetrouwbaar is? Je hebt immers niet meer de controle over de meterstanden en bent overgeleverd aan digitale processen. U hoeft zich geen enkele zorgen te maken over de betrouwbaarheid van slimme meters.

Allereerst worden deze gegevens versleuteld verstuurd, zo zijn jouw gegevens altijd veilig en kunnen cybercriminelen niets ondernemen met deze informatie. Ten tweede maken netbeheerders gebruik van gespecialiseerde software waardoor fraude niet mogelijk is. 

Ben je niet overtuigd van je veiligheid en vertrouw je het niet helemaal dan kun je er altijd nog voor kiezen om het uitlezen van de slimme meter uit te zetten, dit doet u bij de instellingen van het apparaat.

Slimme meter verplicht?

Het hebben van een slimme meter is niet verplicht, zoals je net hebt gelezen is het dan ook mogelijk om eventuele dataoverdrachten te blokkeren. Ben je overgestapt naar een nieuwe energieleverancier dan kun je bij de vraag voor de installatie van de slimme meter gewoon weigeren, het is dus niet verplicht.

Slimme meter verplicht 2020

Een slimme meter is niet verplicht in Nederland, maar op grond van Europese afspraken is er een doel vastgesteld die inhoud dat 80% van de huishoudens in Nederland zijn gewisseld van traditionele thermostaat naar een slimme meter.

We worden steeds afhankelijker van elektriciteit, steeds meer nieuwe producten hebben het nodig en de vraag wordt simpelweg groter. De spanning verdelen over het net wordt steeds lastiger, slimme meters helpen problemen voor netbeheerders in de toekomst te voorkomen. Pieken in energieverbruik zij nu namelijk meerdere keren per jaar te onderzoeken.

Uw persoonlijke netbeheerder zal zelf bepalen wanneer u een nieuwe thermostaat krijgt aangeboden. Deze is in de meeste gevallen gratis, wilt u niet lang wachten dan zult u moeten betalen. Hiervoor wordt ongeveer €70 gerekend.

Uw netbeheerder bepaalt wanneer u aan de beurt bent. De slimme meter is gratis, tenzij u zelf verzoekt om hem eerder te plaatsen. In dat geval mag de netbeheerder u ongeveer € 70 in rekening brengen.

Slimme meter weigeren

Het is in Nederland momenteel nog niet verplicht om een slimme meter in huis te hebben, je kunt de slimme meter gewoon weigeren. Bent u tot de conclusie gekomen dat u er echt geen wilt dan kunt u altijd gebruiken maken van uw oude meter of u krijgt een slimme meter aangeboden zonder dataoverdrachten. In dit geval zul je de meterstanden nog steeds zelf moeten doorgeven.

hoger verbruik door slimme meter

Slimme meter nadelen

De nadelen van de slimme meter, helaas zijn ze aanwezig. Deze nadelen of minpunten komen tevoorschijn wanneer we onze aandacht nog een keer leggen op de betrouwbaar- en veiligheid van je gegevens. Het is namelijk al voorgekomen dat een dergelijke slimme meter is onderschept door een hacker. Sommige van de apparaten zijn dan ook fraude gevoeliger dan de ander, dit kan dus per netbeheerder verschillen.

Dit vrij grote nadeel wordt veroorzaakt door de internetverbinding van de slimme meter, hierover worden dan ook de verbruiksgegevens verstuurd. In tegenstelling tot de traditionele meters waren we een stuk veiliger af met onze gegevens. Een groot vraagstuk vandaag de dag.

Wel of geen slimme meter?

Door de afspraken gemaakt in Europa zullen alle huishoudens in Nederland er in de loop van tijd aan moeten geloven. Ieder huishouden in Nederland moet namelijk voorzien zijn van een slimme meter voor 31 december 2020. De keuze voor wel of geen slimme meter zul je op een gegeven moment niet meer kunnen maken. Wel kun je er altijd nog voor kiezen om het uitlezen van het apparaat uit te zetten, je zult handmatig je meterstanden moeten doorgeven.

Vandaag de dag is een geen subsidieregeling die geldt voor de installatie van de slimme meter. Als je lang genoeg wacht dan zul je niets betalen voor je nieuwe meter, wil je het apparaat sneller? Dan betaal je vaak rond de €70.

hoe werkt een slimme meter
slimme meter liander nadelen

Liander slimme meter

We hoeven je niet te herhalen dat er veel veranderd op de energiemarkt, er zijn dan ook meerdere aanbieders van slimme meters. Zo is de Liander slimme meter er één van. Ook het netwerk van deze netbeheerder staat hard onder druk en Liander moet data hebben om tijdens elektriciteitspieken iedereen veilig van stroom en gas te voorzien.

Liander slimme meter weigeren

Een slimme meter is bij Liander ook niet verplicht, je zult je oude thermostaat e meters moeten blijven gebruiken. Het kan ook voorkomen dat u de slimme meter moet installeren, u krijgt er dan een zonder data overdrachten.

enexis slimme meter app

Enexis slimme meter

Slimme meter van Enexis is een nieuw type meter. Energie wordt steeds belangrijker en de vraag blijft stijgen. Om het evenwicht te kunnen bewaren in de installatie van slimme meters essentieel. Denk maar eens aan de technische zaken in onze wereld die steeds meer energie vereisen, zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s.

Waarom Enexis slimme meter?

Zoals we net al zeiden gaan de ontwikkelingen razendsnel en zijn er slimme meters nodig om elektriciteit veilig en betrouwbaar naar huishoudens te kunnen transporteren. Enexis wil een slim energienet opleveren en heeft dan ook al bijna 75% van haar huishoudens voorzien van een slimme meter Enexis. Ten tweede heeft u altijd en overal inzicht in uw verbruik, erg handig.

Het grootste voordeel is te behalen op de administratie, u hoeft niets meer te doen. Alle verbruiksgegevens worden veilig verstuurd naar uw netbeheerder die deze vervolgens verstuurd naar uw persoonlijke energieleverancier.

Slimme meter stedin

Stedin slimme meter

De Stedin slimme meter is een verbruikstool die op een digitale manier uw persoonlijke energieverbruik uitleest en vervolgens doorstuurt naar de energieaanbieder waar u zit aangesloten. Ook bij de slimme meter Stedin is het zelf doorgeven van meterstanden verleden tijd. 

Wanneer u bent aangesloten bij netbeheerder Stedin (geen vrije keuze van netbeheerder in Nederland) zult u iedere maand een gratis verbruiksoverzicht ontvangen. Het is met de Stedin slimme meter mogelijk om live uw verbruik bij te houden, door een handige koppeling met een app, website of een slimme thermostaat. Zo ziet u direct wat de grootverbruiker in het huishouden is, bespaar direct en bespaar flink wat euro’s!

Waarom slimme meter Stedin?

Stedin wil voor in de toekomst sterk bijdragen aan een duurzaam energiesysteem, de energietransitie is dan ook in volle gang. Steeds meer huishoudens wekken zelf hen stroom op middels duurzame energiebronnen, denk hierbij aan zonnepanelen en windmolens. De vraag naar energie wordt steeds groter en een constant en betrouwbaar aanbod is vandaag de dag essentieel, alle technische apparaten vereisen immers veel elektriciteit.

De vraag en aanbod moet naar een evenwicht en eventuele verbruikspieken moeten in kaart gebracht worden. Op deze manier hoeven er geen extra kabels gelegd te worden wat automatisch zal leiden tot een duurdere energierekening voor de Nederlander. Ook zijn storingen sneller verholpen en kunnen ze worden opgespoord voordat het fatale gevolgen kan hebben. De slimme meter Stedin is een goede investering in een duurzaam Nederland.

Slimme meter essent

Essent slimme meter

Ook Essent blijft niet achter en heeft een nieuwe reeks Essent slimme meters op de markt gebracht. Door middel van deze meter wordt uw energieverbruik vastgesteld, deze worden met de slimme meter Essent automatisch doorgegeven aan de netbeheerder. Hiernaast bent u altijd in de mogelijkheid om uw huidige verbruik in kaart te brengen, zo weet u precies op welke tijdstippen van de dag u kunt besparen. 

Levering slimme meter Essent

U zult zich wellicht afvragen hoe het zit met de levering van deze slimme meters bij uw huishouden. Wanneer u zit aangesloten op het netwerk van Essent zult u vanzelf een bericht ontvangen wanneer uw Netbeheerder de huidige traditionele verbruiksmeters komt vervangen voor de Essent slimme meter. Als we kijken naar het akkoord dat is gesloten in Europa is het de bedoeling dat ieder huishouden in Nederland voor 2020 is voorzien van een dergelijke slimme meter.

Wil je direct een Essent slimme meter ontvangen dan is dit zeker mogelijk, echter zul je voor een versnelde procedure moeten betalen. De kosten van de installatie en slimme meter liggen ongeveer op €70. Wanneer u rustig wacht zult u de slimme meter Essent helemaal gratis ontvangen, ook de installatie komt op rekening van de netbeheerder. Kijk op netbeheer Nederland wanneer uw wijk aan de beurt is.

 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie