Spijt van je energiecontract? Niet getreurd

Spijt van een energiecontract? Niet getreurd. Het komt vaak voor dat iemand een energiecontract aangeboden krijgt en hiervoor kiest en na wat research erachter komt dat hij bijvoorbeeld online een betere deal kan krijgen. Zit ik nu vast aan dit contract? Maakt u zich geen zorgen, u hebt in Nederland altijd 14 dagen wettelijke bedenktijd. Lees verder voor meerdere oplossingen!
Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

 

100% onafhankelijk energie vergelijken

 

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

 

De 14 dagen wettelijke bedenktijd

Geen stress, je hebt in Nederland altijd 14 dagen bedenktijd bij het afsluiten van een energiecontract. We spreken hier over 14 kalenderdagen, dus weekenden en feestdagen worden hier ook bijgeteld.

Deze 14 dagen gaan in wanneer u de bevestiging van het contract van de energieleverancier ontvangt. Krijg je de bevestiging niet via het internet maar via de briefpost dan geldt de dagtekening als het moment waarop de wettelijke bedenktijd in gaat.

Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze rechten, vanaf heb je nooit meer stress over het sluiten van een slecht energiecontract.

Aandachtspunten bij het overstappen zijn makkelijk te vinden in ons artikel, wil je hier meer over lezen? Klik dan op de link om meer over deze aandachtspunten te lezen.

spijt energiecontract
colportage wet

Wet verkoop op afstand en colportagewet

Het is ook mogelijk om een energiecontract af te sluiten via deur tot deur verkoop, een ander benaming hiervan is colportage. Voor dit soort verkoop is een wet opgezet genaamd, colportagewet.

Deze wet dient voor de bescherming van de consument tegen verkooppraktijken die in strijd zijn met de wet. Ook voor colportage verkoop geldt sinds 13 juni 2014 een wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Deze wet is ook van kracht op het verkoop op afstand of via het internet. Telefonisch verkoop wordt onder verkoop op afstand gerekend.

Opzeggen van je energiecontract binnen 14 kalenderdagen

Je wilt je contract binnen 14 kalenderdagen opzeggen? Dit valt onder de wettelijke bedenktijd en is dus zeker mogelijk. Het is mogelijk om via dezelfde wijze op te zeggen als waarop je het energiecontract aangeboden hebt gekregen.

Wij raden het altijd aan om een aangetekende brief te versturen, hierdoor bent u zeker van de opzegging van het energiecontract.

Wanneer je dit hebt voltooid zal de energieaanbieder de levering zo snel mogelijk laten vervallen en krijg je alle transacties retour. Over de transacties hoef je je in de praktijk niet druk te maken, het is niet veelvoorkomend dat je na 14 dagen al een transactie hebt verwerkt naar de energie aanbieder.

Let er wel goed op dat u meteen een nieuw energiecontract afsluit, u moet natuurlijk niet zonder gas en stroom komen te zitten. U kunt bij ons makkelijk alle energieaanbieders onafhankelijk en snel vergelijken.

Wil je meer info over de controle van de energierekening? Klik dan op de link om er meer over te lezen.

opzeggen energiecontract
14 kalenderdagen

Ik val buiten de 14 kalenderdagen, wat nu?

Kom je er achter dat je geen goede deal hebt gesloten of ben je niet tevreden met je nieuwe aanbieder en val je net buiten de 14 kalenderdagen? Wat nu?

Wanneer deze situatie speelt is het bij energiecontracten vaak zo dat je de gehele looptijd uit moeten zitten, het is natuurlijk wel altijd mogelijk om een contract op te zeggen. Dit neemt vaak het financiële nadeel van een opzegvergoeding met zich mee.

Maar let op, een handig weetje!

Stel je hebt een contract afgesloten met een contractduur van 3 jaar en bent hier na een tijdje niet tevreden mee en val je buiten de 14 dagen wettelijke bedenktijd? Dan is er nog één oplossing!

Veel mensen weten niet dat je als consument elk jaar maximaal 1 keer over mag stappen, ook met een contractduur van 3 jaar. Maar krijg ik dan geen boete van mijn huidige energieaanbieder?

Bijna alle Nederlandse energieleveranciers willen maar al te graag jouw boete betalen wanneer jij hun nieuwe klant wordt, of terwijl jij bent kosteloos van je huidige slechte en dure contract af en je zit bij een nieuwe energieaanbieder die perfect bij jou past. Het is wel zo dat je deze opzegvergoeding voor moet schieten en uiteindelijk terug krijgt van je energieaanbieder.

Wanneer je hebt gekozen voor een contract met onbepaalde tijd ook wel variabel contract genoemd moet je rekening houden met een opzegtermijn van 30 dagen.

Het opzeggen van variabele energiecontracten is altijd gratis, vaak ben je met de keuze voor zo’n energiecontract meer kwijt dan een niet variabel contract. Wil je nu meteen energieleveranciers vergelijken? Klik dan snel op de button om te vergelijken.

geen toestemming

Geen toestemming gegeven en ik ben toch klant, wat nu?

Het komt in de praktijk vaak voor, mensen die in een keer klant zijn geworden bij een nieuwe energieleverancier terwijl ze hier geen toestemming voor hebben gegeven. Dit is natuurlijk niet de normale gang van zaken, hoe ga je hier mee om?

Neem in deze situatie direct contact op bij uw nieuwe energieaanbieder. Ook in dit geval kun je het best een aangetekende brief opsturen om er zeker van te zijn dat uw opzegging wordt ontvangen.

Hierin eist u dat u de overstap per direct stop wil laten zetten. Hebt u telefonisch een nieuw contract afgesloten en is dit niet met uw toestemming gebeurt dan kunt telefonisch contact opnemen met deze aanbieder. Vraag naar een zogenaamde voicelog van het gesprek, deze moet volgens de wet altijd worden opgenomen. Hiermee kun je aantonen dat je geen mondelinge bevestiging hebt gegeven.

Hebben deze handelingen niets uitgehaald neem dan zo snel mogelijk contact op met de Autoriteit Consument & Markt (ACM) of met de geschillencommissie Energie. Laat ook je huidige leverancier snel weten dat je absoluut geen opdracht hebt gegeven voor een daadwerkelijke overstap, hiermee voorkom je dat je zonder gas en stroom komt te zitten

Op zoek naar een voordelige en kwalitatieve energieleverancier?

Ben je op zoek naar een nieuwe, voordeligere aanbieder? Op NVMenergiemakelaar.nl kun je in een paar simpele stappen alle Nederlandse energieaanbieders met elkaar vergelijken, volledig onafhankelijk!

Vaak kunnen mensen binnen 3 minuten op jaarbasis €200 kunnen besparen, dat is makkelijk geld verdienen toch? Wil je meer informatie over ieder jaar  overstappen van energieleverancier? Klik dan hier.

voordelige energieleverancier
 
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over overstappen!

Begin nu met het vergelijken van alle overstap tarieven