Subsidieregeling voor zelf opwekken duurzame energie

Zeer goed nieuws voor de bedrijvigheid en particulier in Nederland die willen investeren in het producten op kleinschalig niveau van duurzame energie. De overheid stelt geld beschikbaar in de vorm van een subsidie die je kan aanvragen voor een zonneboiler, waterpomp, biomassaketel of pelletkachel. Het Ministerie van Economische Zaken heeft 70 miljoen euro vrijgegeven voor kleinschalige duurzame initiatieven. Lees snel verder over de nieuwe subsidie regelingen
Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

isde subsidie 2018

Vanaf wanneer kan ik subsidie aanvragen?

Ben jij bereid om een zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel te installeren in uw woning of bedrijf en wil jij een subsidie voor deze positieve bezigheden ontvangen? Dan kun  je van 4 januari tot en met 31 december een subsidieaanvraag indienen bij de RVO. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

De overheid heeft meerdere plannen doorgevoerd naast de subsidieregeling, namelijk het klimaatakkoord wat laatst is afgesproken. Klik op de link om meer te lezen over het afgesloten klimaatakkoord.

Hoeveel subsidie kan ik verwachten?

Wij hebben voor een rijtje opgesteld met de gemiddelde subsidiebedragen. De exacte bedragen zijn terug te vinden op de website van het RVO. De subsidies zijn afhankelijk van het type apparaat wat je gaat installeren. Hieronder hebben we een snel rijtje voor je opgesomd, lees verder om achter meer gedetailleerde informatie te komen over subsidies voor waterpompen, energiebesparende initiatieven, zonnepanelen & pelletkachels.

Alternatieven die gebruikt kunnen worden:

•  Warmtepomp: maximaal 2500 euro subsidie

•  Pelletkachel: gemiddeld 500 euro subsidie

 • Zonneboiler: gemiddeld 650 euro subsidie

Wist je dat duurzame energie ook wel groene energie wordt genoemd? Klik op de link om meer informatie te krijgen over groene energie!

ISDE subsidie

De investeringssubsidie duurzame energie is een tegemoetkoming vanuit de Nederlandse overheid die je ontvangt bij een aankoop van duurzame initiatieven. Deze subsidies worden toebedeeld aan zonneboilers, warmtepompen, biomassa ketels & pelletkachels. De ‘gewone’ particuliere consument kan net als zakelijke gebruikers gebruik maken van deze ISDE.

We zijn volop in de energietransitie en zoals je hebt gelezen wil de overheid ons stimuleren om te gaan investeren in de verduurzaming van ons land, er moet minder gas gebruikt worden. We moeten massaal gebruik gaan maken van duurzame warmte. Hierdoor bespaart de consument en zakelijke gebruiker direct energie en zijn we verzekerd van een flinke CO2- reductie.

Particulieren kunnen enorm veel baten hebben bij deze subsidies, lees snel verder naar het stuk waar we aandachtig ingaan op alle subsidies voor duurzame initiatieven. 

ISDE subsidie 2018, wie mag er gebruik van maken?

Je vraagt je wellicht af door wie de ISDE 2018 gebruikt kan worden, we hebben hieronder een overzichtelijk rijtje gemaakt met de mensen/bedrijven die er gebruik van mogen maken. De overheid heeft namelijk voor 2018 100 miljoen gebudgetteerd voor ISDE subsidies:

 • Zelfstandige ondernemingen, woningcorporaties en bedrijven.
 • Zakelijke investeringspartijen die duurzaam investeren in Nederland.
 • gemeenten, provincies, openbaar lichaam als marktpartij of eigenaar of huurder van een roerende of onroerende zaak.
 • Particulieren
 • Buitenlandse particulieren met bezit in Nederland, denk aan een (vakantie)woning.
isde subsidie
subsidie warmtepomp 2017

Subsidie waterpomp

Door de ISDE die de Nederlandse overheid heeft ingesteld vanaf 1 januari 2016 is het mogelijk om een subsidie of tegemoetkoming te ontvangen voor een warmtepomp. Kies je voor meerdere warmtepompen dan krijg je voor ieder apparaat een aparte subsidie. De waterpomp subsidie is niet de enigste ISDE, je kunt het namelijk ook aanvragen voor zonneboilers, biomassa ketels en pelletkachels.

Subsidie waterpomp 2018, voor welke waterpomp krijg ik de ISDE?

Subsidie warmtepomp aanvragen? Niet iedere warmtepomp komt in aanmerking voor de ISDE, hij moet namelijk voldoen aan vastgestelde voorwaarden. Deze voorwaarden zullen we hieronder met je bespreken:

 • De warmtepomp moet verplicht onderdeel zijn van een apparaat dat verwarmt.
 • Het verwarmingstoestel moet uitgerust zijn met een bepaalde pomp, een Lucht-luchtwarmtepomp wordt namelijk niet gesubsidieerd.
  • Lucht-waterwarmtepomp
  • Grond-waterwarmtepomp
  • Water-waterwarmtepomp
  • Hybride waterwarmtepomp
 • Het verwarmingstoestel moet een nominaal vermogen van minimaal 70 kW bevatten.
 • De warmtepomp moet zijn voorzien van een etiket, productkaart en technische documentatie.

Apparatenlijst en bijbehorende subsidiebedrag warmtepompen

Om het voor jou als particulier of bedrijf makkelijker te maken heeft het RVO een apparatenlijst opgesteld. Alle warmtepompen die zijn geregistreerd in de lijst komen in aanmerking voor de ISDE subsidie. Deze lijst zal gedurende het jaar worden aangevuld met nieuwe merken en modellen.

De RVO controleert deze warmtepompen middels de voorwaarden van de ISDE en zal na goedkeuring worden toegevoegd aan de apparatenlijst. In deze apparatenlijst kun je ook het betreffende subsidiebedrag per apparaat raadplegen. De bedragen van de subsidies blijven gedurende het jaar hetzelfde en zijn gewijzigd op 1 februari 2018. De factoren die de hoogte van de subsidie sterk beïnvloeden is het soort apparaat en de prestatie die het apparaat levert. De waarde van de subsidie warmtepomp zal indicatief tussen de €1000 en €2500. 

Hebt u een warmtepomp aangeschaft die niet op de apparatenlijst is vermeld en bent u er zeker van dat u aan de voorwaarden voldoet dan kunt u ten alle tijde contact opnemen met de RVO.  Het indicatieve subsidiebedrag blijft gedurende het jaar gelijk zoals we verteld hebben, toch kan het zijn dat het bedrag verhoogd of verlaagd kan worden. De oorzaak van deze veranderingen heeft vaak te maken met onjuiste productgegevens van de fabrikant zelf.

Voordeel warmtepomp subsidie 2018

Het is natuurlijk zo dat u een investering doet in de duurzame toekomst van Nederland, de ISDE subsidie voor de warmtepomp zorgt er dan ook voor dat de tijd tot rendement wordt verkort. U krijgt namelijk direct een bedrag bij de aanschaf van een warmtepomp van de overheid. Hierboven op komt dat de terugverdientijd van een warmtepomp zal in de toekomst verkort worden door de stijging van de gasprijzen in 2018 en dalingen in de prijzen van elektra.

Subsidie zonneboiler

Zonneboiler aanschaffen? Je hebt recht op de ISDE-regeling. Het is een systeem van een warmwaterboiler die beschikt over een zonnecollector. Deze collector zorgt ervoor dat het zonlicht wordt omgezet naar warmte. Deze opgewekte warmte kan vervolgens gebruikt worden voor het verwarmen van ruimtes of water.

Een zonneboiler is een duurzame ingreep en is dan ook gerechtigd tot subsidie. Het is dan ook een goed alternatief voor nieuwbouw woningen zonder gasaansluitingen.

Subsidie zonneboiler 2018, welke zonneboilers ontvangen de ISDE?

 Bij de aanschaf van een zonneboiler in 2018 wil je natuurlijk niet de financiële voordelen mislopen, let dan ook goed op bij de aankoop van een dergelijk apparaat. Het is namelijk zo dat de zonneboilers moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, we zullen deze met je bespreken:

 • De apertuuroppervlakte van de zonneboiler moet minstens 200 m2 zijn.
 • Zonneboiler wordt ingezet voor het verwarmen van ruimtes of water of een combinatie hiervan.
 • De zonneboiler moet zijn voorzien van een productkaart en technische documentatie.
 • Je mag de zonneboiler niet zelf aanschaffen, dit moet worden gedaan door de professionele en deskundige installateur.

Apparatenlijst en bijbehorende subsidiebedrag zonneboilers

Omdat de overheid duurzaamheid wil stimuleren en de keuze tussen zonneboilers makkelijker wil maken heeft het RVO ook voor de zonneboilers een apparatenlijst opgesteld. Deze lijst wordt gedurende het jaar aangevuld met nieuwe en innovatieve modellen die voldoen aan alle voorwaarden van de ISDE subsidie. In deze lijst kun je ook het subsidiebedrag per zonneboiler raadplegen.

De factoren die de hoogte van de ISDE subsidie zonneboiler bepalen is het soort zonneboiler en de prestatie die het apparaat levert. Er wordt bij zonneboilers vooral gekeken naar de jaaropbrengst en is indicatief vanaf €500 per apparaat. Net als bij de warmtepompen kan dit bedrag worden aangepast gedurende het jaar door fouten in productinformatie die is aangeleverd door de fabrikant.

zonneboiler subsidie
subsidie zonnepanelen 2017 particulieren

Subsidie zonnepanelen

Particulieren die zonnepanelen hebben aangeschaft in 2018 kunnen helaas geen gebruik maken van subsidies. Een flinke domper maar particulieren kunnen in 2018 nog wel gebruik maken van een interessante BTW-regelingen. De BTW  die wordt gerekend bij de aanschaf van zonnepanelen kun je in zijn geheel terugvragen. Wanneer je stroom levert aan het net wordt je namelijk niet meer gezien als particulier maar als ondernemer.

Om gebruik te kunnen maken van de BTW regeling voor zonnepanelen moet je je wel aanmelden als een ondernemer. Vandaag de dag is dit niet meer zo tijdrovend, een formulier invullen voldoet. 

Subsidie Pelletkachel

Het is mogelijk om de ISDE regeling toe te passen op de aanschaf van een zogenaamd pelletkachel. Dit is een kachel waarvoor geperste houtsnippers worden gebruikt als brandstof, deze snippers worden ook wel houtpellets genoemd. Let op, verwar pellets niet voor de transport pallets die ook van hout zijn, dit is iets anders! 

Subsidie pelletkachel 2018, welke pelletkachels ontvangen de ISDE?

Net als alle andere duurzame maatregelen moet ook een pelletkachel voldoen aan bepaald voorwaarden, we zullen deze hieronder met je bespreken.

 • Pelletkachel moet gebruikt worden voor verwarming.
 • Pelletkachel moet worden gestookt op houtpellets.
 • De pelletkachel moet een gesloten voorkant hebben.
 • De pelletkachel moet voldoen aan de EN 14785 norm
 • De pelletkachel moet het vermogen hebben van minstens 5 kW tot 500 kW.
 • Het apparaat moet voldoende aan alle technische eisen die worden gesteld
 • De pelletkachel moet worden geïnstalleerd door een professionele installateur

Apparatenlijst en bijbehorende subsidiebedrag pelletkachels

Net als alle andere duurzame ingrepen die recht hebben op een ISDE regeling heeft het RVO ook voor de pelletkachels een apparatenlijst met bijbehorende subsidies aangemaakt. Ook deze lijst wordt gedurende het jaar aangevuld met nieuwe pelletkachels die voldoen aan de voorwaarden voor het gebruik maken van de ISDE regeling voor pelletkachels.

De hoogte van het subsidiebedrag is sterk afhankelijk van het soort apparaat en de prestatie van het apparaat. Elke kW vermogen die de pelletkachel produceert ontvangt u €50 met een minimum van €500.

subsidie pelletkachel aanvragen
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Voordelen & Nadelen Groene Energie

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie