Huishoudens in Nederland gaan € 700,- meer betalen aan vaste lasten in 2019

okt 31, 2018 | Energie, Energie Tarieven | 0 Reacties

okt 31, 2018 | Energie, Energie Tarieven | 0 Reacties

Als u de politiek enigszins heeft gevolgd, dan heeft u vast meegekregen dat Nederlandse huishoudens in 2019 € 700,- meer gaan betalen aan vaste lasten. Als we dit gaan vergelijken met de kosten van vorig jaar in 2018, dan zien we een forse stijging van 10%. Naar verwachting gaan de eenpersoonshuishoudens ook meer betalen, er wordt geschat € 450,- meer in vergelijking met vorig jaar.

Alle vaste lasten gaan weer omhoog 

Deze cijfers zijn gebaseerd op de miljoenennota die onlangs is uitgekomen. Er is gekeken naar bepaalde punten zoals: kosten die betaald worden voor internet en televisie, zorgpremies, energietarieven, schadeverzekeringen en de stijgende energie belastingen. Ben er wel bewust van dat deze cijfers niet vast staan, dit komt doordat niet alle tarieven van de vaste lasten in 2019 al uit zijn gekomen. Wel is het zeker dat er stijgingen gaan voorkomen in de vaste lasten kosten.

Zorgpremies gaan in 2019 stijgen

We hebben het net al even besproken, de miljoenennota. Door deze miljoenennota is er door het kabinet naar buiten gebracht, dat de kosten van de zorgpremie gaan stijgen in 2019. Er zal een prijsstijging plaatsvinden van in totaal € 124,- op een heel jaar. De verzekeraar DSW, die er bekend om staat om als een van de eerste hun zorgpremies kosten naar buiten te brengen. Hebben een premie vastgesteld van € 4,50,- per maand in plaats van € 10,- per maand.

Uit onderzoek is gebleken dat de premies van de drie grootste zorgverzekeraars gaan stijgen, zo gaat het bedrag uitkomen tussen de € 110,- en € 150,-. Als we gaan kijken naar vorig jaar dan zien we een stijging van ongeveer 9%, wat redelijk overeenkomt met wat het kabinet als streven stelde.

De energierekening gaat ook dit jaar omhoog

In de miljoenennota is aangekondigd dat de ODE-tarieven en de energiebelastingen in 2019 gaan stijgen. Zo is er een jaarlijkse verhoging vastgesteld door de overheid van € 153,-. Deze verhogingen zijn berekend met het verbruik van een gemiddeld driepersoonshuishouden, dit verbruik ligt op 1.500 m3 gas en 3.500 kWh. Dus verbruik je minder, verwacht dan dus een mindere stijging in de energierekening.

Door de kenners en overheid wordt er verwacht dat de gas- en energietarieven ook een stijging gaan doormaken. Als we gaan kijken naar de prijzen van GVO’s en olie, dan zien we een duidelijke prijsstijging, daarnaast is de prijs van CO2 enorm hard gestegen. Door deze prijsstijgingen zijn de gas- en energietarieven enorm hard gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.

Ook premies van vaste energiecontracten in 2019 zijn fors gestegen, zo zijn de premies in vergelijking met vorig jaar al met 30% gestegen. Dit betekent dat een gemiddeld huishouden in Nederland al snel meer gaat betalen voor energie, het verwachte bedrag ligt rond de € 193,- die extra betaald moet worden in 2019. Dus de energie belastingen gaan stijgen en daarnaast ook nog eens de premies voor energielevering. Al met al komt dit samen neer op een stijging van jaarlijks € 30,-. Begin direct met energieleveranciers vergelijken om de beste prijs te garanderen.

Stijging van schadelast veroorzaakt stijging schade premies

Er zijn op het moment nog geen cijfers bekend over de premies voor de schadeverzekeringen in 2019. Wel wordt er een stijging verwacht in de premies, net zoals bij de woon- en autoverzekeringen in 2019. We gaan u hieronder uitleggen waarop deze verwachte stijging is gebaseerd.

Als we gaan kijken naar de schadelast in de auto verzekeringssector, dan zien we een stijgende lijn van schadeclaims, wat natuurlijk betekent dat de kosten gaan stijgen. Ook werkt het niet echt mee dat de onderdelen van auto’s steeds duurder worden, bij schade moeten deze onderdelen natuurlijk vergoedt worden door de verzekeraar. Daarnaast een flinke stijging van letselschades en WA premie stijgingen, die ervoor zorgen dat de algemene kosten flink stijgen.

Stijging van woonverzekeringen kan niet ontbreken

Net zoals in de auto verzekeringssector heeft woon verzekeringssector ook last van flinke stijgingen in de schadelast. inboedelverzekeringen, aansprakelijkheidsverzekeringen en opstalverzekering worden gerekend onder de woon verzekeringssector. Stijgingen in de schadelast worden vooral veroorzaakt door de buitenhuisdekking op mobiele telefoons en prijzige accessoires. Er wordt verwacht dat er stijging komt van 6%, dit komt neer op een jaarpremie van € 448,-.

Stijging premies internet- en televisie abonnementen

Voor de tweede helft van 2019 zijn er nog geen cijfers bekend over de premies van internet en televisie. Er is onlangs een tariefstijging geweest op 1 juli 2018 en meestal is deze geldig tot 1 juli 2019. Bij deze tariefstijging was al duidelijk geworden dat we meer gingen betalen, namelijk tussen de € 2,- en € 3,- meer per maand.

Er wordt in de tweede helft van 2019 dus ook een prijsstijging verwacht, dit is te verklaren. Zo zijn er een aantal grote telecomproviders die hebben aangegeven dat ze flink moeten gaan investeren in hun netwerkmogelijkheden. Denk hierbij aan VDSL, 4G, glasvezel en uiteindelijk 5G . Doen de telecomproviders dit niet, dan kan de grote vraag naar datacapaciteit niet meer bijgehouden worden

internetprijs gedaald
internetabonnement gedaald

Handige & leuke Video’s

Wat is een energietarief nou precies?

We hebben er waarschijnlijk allemaal wel eens van gehoord en we voelen het maandelijks in onze portemonnee. Energietarieven. Eigenlijk is het vrij simpel, energietarieven zijn vastgestelde prijzen die je maandelijks betaald voor de levering van jouw energie in jouw...