Groene energie, De voordelen en nadelen bij elkaar!

Je hoort het steeds vaker voorbij komen, groene stroom. Wat houdt het nou precies in en wat zijn de voordelen ervan? Het zijn vragen die bij veel mensen wel is in hun hoofd blijven hangen. Het is niet slecht voor het milieu en voor de wereld, dat is vaak het enigste wat mensen erover kunnen zeggen. Daarom hadden wij zoiets van, hier gaan we is wat dieper op in. Groene stroom houdt eigenlijk in dat deze afkomstig is van bronnen die onuitputtelijke zijn, zoals windenergie, waterkracht energie of bijvoorbeeld zonlicht energie zoals dat ook steeds vaker terug zien komen.

Dit zijn bronnen die nooit op gaan en voor altijd de mensen kunnen voorzien van energie. Groene energie zorgt voor minder CO2-uitstoot en heeft daardoor een veel kleinere milieu-impact dan de energie die wordt gewonnen uit fossiele brandstoffen. Maar dat wist je misschien al. Hernieuwbare energie heeft daarbij nog een hoop meer voordelen, die je misschien nog niet wist. We hebben daarom een lijstje gemaakt met de voor en nadelen van groene energie. Wel handig toch?

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

Groene energie, kort samengevat

Zoals we net al hebben verteld wordt groene energie opgewekt uit onuitputtelijke bronnen zoals wind, water, warmte of licht. Deze bronnen kunnen niet opgaan en zullen ons altijd blijven voorzien van groene energie. Dit in tegenstelling toen grijze energie, dit is de normale energie die wordt opgewekt op de oude manier door middel van bijvoorbeeld aardgas, aardolie of steenkool.

Deze brandstoffen zijn bij het omzetten naar energie ontzettend schadelijke voor het milieu en daarbij raken ze een keer op. Dit is de reden dat steeds meer energieleveranciers zich richten op het ontwikkelen van groene energiebronnen.

Wat is het verschil tussen groene energie en grijze energie?

Het verschil in stroom ga je natuurlijk niet merken in je stopcontact, stroom is stroom en zal daarin niet veranderen. Het gaat om de manier hoe het opgewekt wordt. Als je groene stroom afneemt krijg je dezelfde stroom uit het stopcontact als je buren die grijze stroom hebben. Er is maar één stroomnet en hier gaat alle stroom doorheen, de groene en de grijze dus.

Elektriciteit die van bijvoorbeeld een windmolen komt, gaat niet via aparte kabels naar degenen die dat wind contract zouden hebben, dan zouden die speciaal moeten worden aangelegd voor de mensen die dit hadden. Dit is onmogelijk.

Toch is het bijhouden van de hoeveelheid groene stroom die je gebruikt mogelijk, door middel van een speciaal systeem dat hiervoor ontworpen is, een voorbeeld hiervan is een slimme meter. Je kan hierdoor precies zien hoeveel groene energie je hebt gebruikt en hoeveel grijze energie.

energiebronnen
voordelen groene energie

Voordelen groene energie

Groene energie zorgt voor een schonere wereld. Deze uitspraak is een van de belangrijkste redenen om over te stappen op groene energie, iedereen wil toch in een schonere wereld leven? Duurzame energie is dus beter voor het milieu en zorgt voor een schonere wereld. . Steeds meer mensen beseffen dat we zuiniger om moeten gaan met de wereld voor onze toekomstige generaties, willen zij ook nog in een fijne schone omgeving leven. Groene energie brengt flink wat voordelen met zich mee, we hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Voordelen groene energie: CO2 vermindering

Menselijke activiteiten zorgen ervoor dat de atmosfeer wordt volgestopt met uitlaatgassen. Deze gassen werken de opwarming van de aarde in de hand en hebben een slechte invloed op onze leefomgeving, gezondheid en klimaat. Bij menselijke activiteiten moet je denken aan auto’s, industriële bedrijven en ga zo maar door. We hebben als mensen dus zelf in de hand hoever we het laten komen. Gelukkig zijn steeds meer mensen zich hiervan bewust en zijn ze bereid actie te ondernemen. We moeten het tenslotte met zijn alle doen.

Elektriciteit opwekken op basis van groene energie in plaats van fossiele brandstoffen heeft een gunstige invloed op onze gezondheid. De winning van fossiele brandstoffen gaat gepaard met enorme lucht- en watervervuiling. En dat laatste is nauw gerelateerd aan ademhalingsproblemen, hersenschade, hartaanvallen en kanker. Het is zelfs bewezen dat als we met zijn alle zouden groene energie zouden gebruiken er een drastische verlaging zou zijn in het gezondheidsstelsel op het gebied van kosten.

Voordelen groene energie: Meer werk door duurzame energie!

De werving van fossiele brandstoffen zoals gas en olie worden veelal gedaan met geautomatiseerde systemen die weinig mankracht nodig hadden. Daarentegen is de winning van duurzame energie voor toegankelijker voor de arbeidsmarkt.

Er zijn in deze sector ontzettend veel mensen nodig. Dit zorgt ervoor dat er dus veel banen bijkomen op dit gebied, wat natuurlijk goed is voor heel de Nederlandse economie.

Voordelen groene energie: Voor jezelf groene energie opwekken

Je ziet het steeds vaker terugkomen, mensen met zonnepanelen op het dak. Dit is een van de voorbeelden waarin mensen voor zichzelf duurzame energie opwekken. Er zijn nog meer mogelijkheden om dit te doen, maar zonne energie is de meest gebruikte variant. Het zelf opwekken van energie is erg voordelig op de lange termijn. Het enigste nadeel wat eraan vast hangt is dat je een begininvestering moet doen. Dit verdient zich op de lange termijn terug.

Je kan thuis zelf energie opwekken voor het eigen gebruik, je kan zelfs nog meer opwekken als dat. Je levert het resterende dan terug aan de energieleverancier, de opbrengst hiervan zal dan worden verrekend met je energiekosten. Daarom kan je ook maar tot een bepaald limiet extra energie genereren. Het is verstandig om energieleveranciers te vergelijken.

voordelen fossiele brandstoffen
windenergie voor en nadelen

Nadelen groene energie

Helaas zitten er ook aan groene energie een aantal nadelen. Nadat we alle voordelen op een rijtje hebben gezet willen we je natuurlijk ook inlichten over de minpunten van groene energie.

  • De energietransitie kampt met een groot probleem, het zogenaamde landschapsvervuiling. Bij de aanleg van groene energie bronnen kunnen hele natuurgebieden worden aangetast. Een goed voorbeeld zijn windmolens, zij nemen flink wat plek in beslag en creëren een grote bundel aan schaduw.
  • Dieren ondervinden geen gelukkige tijden tijdens de energietransitie, voor de toekomst zal het waarschijnlijk niet beter worden. Jaarlijks overlijden er ongeveer 20.000 vogels doordat ze in contact komen met een windmolen.
  • Het investeringsbudget voor de energietransitie in Nederland is torenhoog, opstartkosten zijn voor de gemiddelde consument dan ook niet te betalen. Vaak moeten consumenten uitwijken naar coöperaties of andere ontwikkelingsprojecten.
  • Energie opwekken uit water vraagt vaak om een stuwdam. De aanleg van deze ingrepen kunnen natuurgebieden drastisch aantasten. Vooral waterdieren ondervinden grote problemen bij de aanleg van een stuwdam. Ook vogelsoorten kunnen wegtrekken door een tekort aan water of verandering in leefgebied.
  • Duurzame energie omzetten naar een goede vorm voor de vraag en aanbod markt blijkt af en toe nog wel eens lastiger dan gedacht. Het energienet moet in evenwicht gebracht worden, de oplossing in Nederland voor dit probleem is de installatie van slimme meters bij alle huishoudens in Nederland.

Veelgestelde vragen over groene energie

Je bent nu helemaal op de hoogte van alle voor- en nadelen van groene energie, wellicht heb je nog wat vragen over dit onderwerp. Om deze rede hebben we een paar belangrijke vragen uiteengezet, zo weet jij waar je precies aan toe bent met groene stroom en gas.

Betaal ik meer voor groene energie dan voor grijze?

Over het algemeen zijn de kosten voor bedrijven om groene stroom op te wekken hoger dan de kosten om grijze stroom op te wekken. Toch liggen de prijzen van groene stroom niet zoveel uit elkaar, bij de ene leverancier zal je er iets voor bij betalen. Bij de andere leverancier is het weer goedkoper dan grijze energie.

Het verschilt dus nogal, dit komt omdat energieproducenten subsidies krijgen van de overheid voor het opwekken van groene energie. Daarbij houden alle energieproducenten hun kosten natuurlijk zo laag mogelijk om zoveel mogelijk nieuwe klanten aan te trekken.

Hoe weet ik dat het echt groene energie is?

Zoals we al eerder hebben besproken is er aangegeven dat je kan bijhouden hoeveel groene energie je gebruikt, en hoeveel grijze energie. Daarbij garandeert de overheid dat duurzame energie werkelijk groen is. Hiervoor heeft de overheid een systeem opgezet dat de groene opwekking van energie reguleert en controleert.

Voor elke eenheid duurzaam opgewekte elektriciteit wordt een zogenaamde ‘Garantie van Oorsprong’ afgegeven, zo weet je hoeveel groene energie er wordt gebruikt en waar die vandaan komt. Het is toch fijn om te weten dat al je energie die je opwekt ook nuttig wordt gebruikt. Wil je meer lezen over groene stroom altijd duurzaam? Klik dan op de link om naar een artikel te gaan waar dit verder wordt besproken.

nadelen groene energie
voordeel groene energie

De Meningen zijn verdeeld over groene stroom

Dat het zelf opwekken van groene stroom goed is voor het verminderen van de CO2-uitstoot is een feit en daar zijn we het met zijn allen over eens. Toch zijn de meningen nog steeds verdeeld over het zelf opwekken van energie. Sommige mensen vinden het vervuiling van het landschap, als er een windmolen staat. De gedachte is natuurlijk enigszins te begrijpen. De grote constructies horen natuurlijk ook niet thuis in het landschap.

Toch zullen we hier met zijn alle in mee moeten, om ervoor te zorgen dat het broeikaseffect niet erger wordt. Iedereen merkt het, de temperaturen op de wereld stijgen en dit komt door het broeikaseffect. De enige manier om dit te verminderen is door minder CO2 uit te stoten door middel van het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen.

Daarbij moeten we kijken naar andere energie mogelijkheden zoals wind, water, licht en warmte. Dus ja, hiervoor zullen er helaas windmolens moeten staan en er zullen helaas zonnepanelen op het dak moeten staan, we moeten zorgen voor een schonere wereld voor onze volgende generaties. Dat zijn we verplicht. Direct meer lezen over energie vergelijken? Klik dan op de link om er meer informatie over te lezen.

Groene energie? Gewoon doen!

Het komt er dus op een neer op een gegeven moment iedereen mee zal moeten in het opwekken van duurzame energie. Er zijn immers weinig andere oplossingen over. In het begin is het misschien even zuur vanwege de startinvestering, maar uiteindelijk zal je er blij mee zijn. Je betaalt later veel minder voor je energiekosten en daarbij draag je uitzonderlijk goed bij aan het milieu. Is dat niet fijn?

Meer lezen over groene energie? Klik dan op de link om er meer over informatie over te lezen en om zo direct energie te kunnen besparen.

alternatieve energiebronnen
“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Wat is dat nou, een slimme meter?

We horen het steeds vaker terugkomen, de slimme meter. Vele vragen zich vandaag de dag nog steeds af wat dit dan precies inhoudt, men denkt vaak dat het een normale thermostaat is. Het heeft veel gelijkenissen maar toch zijn er wat zaken die je op een normale...

Begin nu met het vergelijken van alle energie