Zonnepanelen, een goede investering voor de toekomst

Het is weer lekker zomer, de zon schijnt en je zonnepanelen maken flinke overuren. Heerlijk er wordt aan de lopende band stroom opgewekt, maar is het dan een goed moment om over te stappen van energieleverancier? Ja dat kan maar je moet wel op een aantal zaken letten zodat je niet onnodig veel geld misloopt. Wie is de beste energieleverancier voor zonnepanelen vraag je jezelf waarschijnlijk af. Kom er snel achter!

Het is bijvoorbeeld belangrijk om voor het overstapmoment met zonnepanelen te letten op het moment dat je overstapt je totale hoeveelheid opgewekte kWh zonnestroom ongeveer gelijk is aan wat je tot dan toe verbruikt hebt aan energie.

Start nu met vergelijken en geniet van de voordeligste Energie tarieven!

Alle energieleveranciers op 1 centrale plaats gemakkelijk vergelijken

100% onafhankelijk energie vergelijken

Jouw persoonlijke premie in een paar klikken.

Meer opgewekt dan verbruikt aan zonne-energie

Als je namelijk meer hebt opgewekt dan dat je verbruikt aan stroom en je stapt over dan gooi je in feite geld weg. Een groot deel van de teruggeleverde stroom krijg je namelijk terug in de vorm van een terugleververgoeding die beduidend lager ligt dan salderen.

Vaak komt dit voor zo net voor de zomer. Tijdens de zomermaanden verbruik je namelijk minder stroom dan in de winter en je hebt veel zonnestroom opgewekt vanwege de lange zomerse dagen met veel zon. Als je na de zomer overstapt dan is het bijna altijd zo dat jij veel meer hebt opgewekt dan je hebt verbruikt.

Overstappen is op dat moment niet zo handig. Alles wat je meer teruglevert wordt gecompenseerd met een terugleververgoeding. Dit levert je veel minder op dan wanneer jij niet was overgestapt en een deel van de kWh’s, of misschien wel alle kWh’s, nog had kunnen salderen. Denk dus goed na voordat je overstapt als je zonnepanelen hebt.

Wil je weten hoe je nog meer energie kunt besparen? Dan hebben we voor jou nog 10 tips om energie te besparen. Klik op de link om er snel over te lezen.

zonnepanelen goede investering
salderen zonnepanelen

Hoe zit dat met salderen dan?

Je kunt salderen tot dezelfde hoeveelheid kWh als je verbruikt aan stroom. Om het makkelijker te verwoorden: Als je 2000 kWh afneemt bij de energieleverancier dan kun je tot maximaal 2000 kWh terugleveren op het net van de energieleverancier tegen hetzelfde tarief.

Je energierekening wordt dan dus automatisch 0 als je even veel stroom teruglevert als je verbruikt. Winst maken is een ander verhaal omdat je dus een maximale terugleverlimiet hebt. Saldeer dus zoveel mogelijk om het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Afsluitdatum is belangrijk

Het is niet altijd zo dat je na de zomer meer hebt opgewekt dan je verbruikt hebt. Dit is mede afhankelijk van de tijd van afsluiten m.b.t. het energiecontract. Als dit in Oktober was dan liggen het verbruik de totaal opgewekte kWh waarschijnlijk anders.

Meer verbruikt dan opgewekt aan zonne-energie, hoe zit overstappen dan?

Het is weer winter en het is ijskoud. Wat is er dan beter dan de kachel lekker opstoken zodat het lekker warm wordt op die regenachtige koude dag. In de winter wordt er door je zonnepanelen natuurlijk mondjesmaat zonnestroom opgewekt terwijl je verbruik in de winter een stuk hoger ligt.

Overstappen geen probleem

Dit is geen probleem voor het overstappen. Je betaalt voor wat je verbruikt en wat je in de lente en zomer opwekt kun je salderen bij de toekomstige energieleverancier. Het kan zijn dat de oude energieleverancier nog wel een bedrag in rekening brengt omdat je meer verbruikt hebt dan je betaald hebt. Om een naheffing te voorkomen kan het lonen om over te stappen als je verbruik en opgewekte stroom gelijk zijn.

Het kan voorkomen dat in het maandelijkse voorschotbedrag de opgewekte kWh’s van je zonnepanelen meegerekend is. In dat geval heb je maandelijks teveel betaald. Een gunstige situatie omdat uit de eindafrekening blijkt dat je dan nog geld terugkrijgt van je energieleverancier in plaats van dat je moet bijbetalen. Dat is een leuke verassing!

overstappen zonnepanelen

Wat is het beste overstapmoment als je zonnepanelen hebt?

Het bepalen van het juiste overstapmoment als je zonnepanelen bezit is afhankelijk van je totale verbruik en de totale opgewekte kWh zonnestroom.

Deze moeten ongeveer gelijk zijn, zo weet je namelijk zeker dat je zoveel mogelijk voordeel hebt van je zonnepanelen. Meer tips om energie te besparen, klik dan snel hier.

“Duidelijke website en het was eenvoudig om mijn gegevens in te vullen. De resultaten worden daarbij op verzoek naar je gemailed. Ik kon daarna gemakkelijk via de e-mail doorgaan met overstappen.”

“Simpelweg een hele fijne vergelijkingssite! Makkelijk en overzichtelijk. Ze helpen je zelfs je contract bij je huidige leverancier op te zeggen, top!”

Wellicht vindt u dit ook interessant

Hieronder vindt u enkele artikelen die speciaal gericht zijn op alles over Stroom, Gas , Netbeheer, Aanbieders en nog veel meer, kortom alles wat moet u weten over Energie!

Energie Aanbiedingen & Energie Acties

Klik op de aanbieder om de beste energie aanbiedingen van dit moment te bekijken Energie Aanbiedingen 2018 Energie aanbiedingen, je ziet ze tegenwoordig overal en het is soms moeilijk om te zien of de energie aanbieding wel lucratief is als u wil overstappen. De beste...

Begin nu met het vergelijken van alle energie