Zonnepanelen, Wat Kan Het Voor U Betekenen in 2019?

nov 6, 2018 | Energie, Zonnepanelen | 0 Reacties

nov 6, 2018 | Energie, Zonnepanelen | 0 Reacties

Maak kennis met de meest gekozen duurzame ingreep in Nederland, zonnepanelen. Een zonnepaneel zet het zonlicht om in elektriciteit, helaas kun je het nog niet meteen gebruik maken. Het is namelijk zo dat een zonnepaneel gelijkstroom produceert. Voor onze elektrische apparaten hebben we wisselstroom nodig, dit probleem wordt verholpen door de zogenaamde omvormer, u zult er wellicht al eens van gehoord hebben.

Lees snel verder om achter alle aandachtspunten van zonnepanelen te komen, we gaan het hebben over de kosten, terugverdientijd, reiniging en nog veel meer!

Soorten zonnepanelen

Wanneer je kiest voor zonnepanelen zul je een keuze moeten maken tussen 3 verschillende soorten zonnepanelen. We zullen de verschillende soorten hieronder met je bespreken:

 • Monokristallijn zonnepanelen
 • Polykristallijn zonnepanelen
 • Dunne Film zonnepanelen

Monokristallijn zonnepanelen

Wanneer je kiest voor monokristallijn zonnepanelen ben je verzekerd van zogenaamde silicium kristallen. Deze silicium kristallen worden tijdens het maken van de zonnepanelen zorgvuldig gepositioneerd, hierdoor vormen alle kristallen 1 geheel. Dit leidt vervolgens weer tot het hoogste rendement uit uw zonnepanelen.

Over het algemeen zijn de monokristallijn zonnepanelen wat duurder, logisch met het uitgebreide productieproces. Je kunt deze soort zonnepanelen herkennen aan haar zwarte uiterlijke met een egale structuur. 

Prijzen en voordelen monokristallijn zonnepanelen

De prijs van een monokristallijn zonnepaneel ligt gemiddeld gezien rond €670,- per paneel, Dit is ook meteen het duurste soort zonnepaneel op de markt, wel brengt het meer voordelen met zich mee.

De monokristallijn zonnepanelen hebben namelijk het hoogste rendement, zijn uiterst geschikt voor de kleinere daken. Bij deze keuze voor deze soort zult u in iedere situatie het hoogste rendement behalen.

Polykristallijn zonnepanelen

De polykristallijn zonnepanelen hebben flinke gelijkenissen met de monokristallijn zonnepanelen. Deze panelen worden namelijk ook met silicium kristallen geproduceerd. Het maken van de polykristallijn zonnepanelen is eenvoudiger en verloopt vele malen sneller.

Deze soort zonnepaneel is dan ook goedkoper, wel ligt het rendement in verhouding met de monokristallijn zonnepanelen een stuk lager. Dit heeft te maken met de positionering van de kristallen, ze liggen door elkaar en vormen zogezegd niet 1 geheel. Je kunt ze herkennen aan hen blauwe en paarse kleur.

Prijzen en voordelen polykristallijn zonnepanelen

De prijs van een polykristallijn ligt gemiddeld op €600,- per paneel. Deze soort zonnepanelen schelen niet veel van de duurste variant op het gebied van kosten. Wij zijn van mening dat deze soort de beste prijs/kwaliteit verhouding verschaft en een degelijk tot goed rendement biedt. Deze soort is goed te gebruiken voor huishoudens met grote daken.

Dunne Film zonnepanelen

Dunne Film zonnepanelen zijn een heel ander soort zonnepanelen, ze bevatten namelijk geen silicium kristallen maar silicium poeder. Je kunt de zonnepanelen dan ook gewoon buigen. Het is dan ook de goedkoopste oplossing wanneer je kiest voor de aanschaf van de zonnepanelen. Logischerwijs bieden dunne film zonnepanelen in verhouding met andere soorten het laagste rendement. 

Over het algemeen kiest de consument dan ook voor monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen.

Prijzen en voordelen dunne film zonnepanelen

Wanneer je gaat voor de dunne film zonnepanelen ben je gegarandeerd het goedkoopst uit. Bij zonnepanelen ontvang je daadwerkelijk meer wanneer je meer betaald. De dunne film zonnepanelen bevatten geen kristallen maar poeder waardoor de productiekosten een stuk lager liggen. 

Het rendement is niet heel geweldig maar een ideale oplossing voor huishoudens die niet teveel energie capaciteit vereisen.

wat kost zonnepanelen
zonnepanelen informatie
zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen doe je niet even snel op de zaterdagochtend. Het is een duurzame investeringen waarin meerdere partijen gemoeid zijn, het kost flink wat tijd en kost vaak ook flink wat.

Wij raden het je dan ook aan om eerst goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden, aanbieders en eventuele subsidies. Ook omgevingsfactoren zijn enorm belangrijk, je moet namelijk goed nadenken over de prestaties van de zonnepanelen.

Omdat het kopen van zonnepanelen nog wel eens lastig kan zijn hebben we alle belangrijke aandachtspunten en belangrijke factoren voor je beschreven.

Zonnepanelen huren

Vandaag de dag zijn er steeds meer aanbieders die haar klanten de mogelijkheid geven om zonnepanelen te leasen. In deze situaties gaat het vaak over constructies waar je een maandelijks vast bedrag voor betaald, vaak met een looptijd en kans tot overname van het gehele zonnepanelen systeem.

Voor veel particulieren is het huren van zonnepanelen de ideale oplossing. We zullen kort een aantal plus en minpunten met je bespreken.

Voordelen leasen zonnepanelen

Het grootste voordeel van het huren van zonnepanelen is dat je geen enorme startinvestering hoeft te voltooien om gebruik te kunnen maken van duurzame zelf opgewekte zonne energie. Hierboven op komt dat de maandelijkse vaste kosten worden verrekend met de minderkosten die je opwekt aan stroom.

Het is dan ook de ideale oplossing voor particulier zonder voldoende liquide middelen, ze starten met de huur van een systeem om deze vervolgens volledig over te nemen, ideaal! Wil je meer weten over de voor- en nadelen van zonnepanelen? Klik dan nu op de link.

Goedkoopste zonnepanelen

Natuurlijk wil iedereen de goedkoopste zonnepanelen, maar welke zijn dan daadwerkelijk het goedkoopst. Belangrijk om vooraf te weten is dat je bij zonnepanelen voor een hogere prijs vaak ook een hogere kwaliteit en vooral een hoger rendement ontvangt.

Zoals je wellicht hebt gelezen zijn er drie soorten zonnepanelen waar je uit kunt kiezen, als we hebben over goedkope zonnepanelen dan kom je al snel uit bij de ‘Dunne Film zonnepanelen’. Deze soort kost ongeveer €40,- per paneel en zijn aanzienlijk goedkoper door het gebruik van silicium poeder in plaats van silicium kristallen. Zoals we al zeiden is het rendement van deze goedkope zonnepanelen minder.

Je kunt er natuurlijk ook altijd voor kiezen om zonnepanelen te huren. De maandelijkse investeringskosten liggen ongeveer rond €58,- per maand met 13 zonnepanelen. Vaak bieden lease aanbieders van zonnepanelen de mogelijkheid om aan het einde van de looptijd de hele constructie over te nemen.

Kosten zonnepanelen

Het is natuurlijk belangrijk om goed te kijken naar de kosten van zonnepanelen. Aan de hand van een overzicht willen we je wegwijs maken in de kosten van zonnepanelen, ook hebben we hierbij uw eigen besparing per jaar benoemt.

Factoren kosten zonnepanelen

Er zijn een aantal factoren die de kosten van zonnepanelen sterk beïnvloeden, we hebben ze hieronder voor je opgesomd.

Uw eigen energiebehoefte

Ben voor de aankoop van zonnepanelen op de hoogte van uw eigen energieverbruik. Doorgaans ligt het verbruik van een gemiddeld gezin op 3500 kWh. Het is natuurlijk mogelijk om het volledige gebruik te laten dekken door je zonnepanelen, normaliter kiezen de meeste huishoudens voor een dekking van 50% van het totale verbruik. Hoe hoger dit percentage, hoe hoger de startinvestering voor de zonnepanelen. 

Uw locatie

De locatie van uw woning is erg belangrijk, het echte rendement zal vooral behaald worden op geschikte locaties. U kunt hierbij denken aan zaken als hoge bomen of appartementen complexen die het zonlicht zoverre blokkeren dat uw nieuwe zonnepanelen niet goed kunnen presteren. Oriënteer altijd de omgeving en kijk naar eventuele belemmeringen. Let op, ook uw dakkapel kan prestaties sterk laten dalen.

Het belangrijkste aan uw locatie is het beschikbare dakoppervlak, de hellingsrichting en hoek. De hoek en richting zijn belangrijk voor de prestaties van dergelijke zonnepanelen, het oppervlak spreekt natuurlijk voor zich. De ideale situatie betreft een dak dat gericht is op het zuiden met een hellingshoek van 35 graden.

Uw budget voor de zonnepanelen

Heb je een maximaal te besteden bedrag in je hoofd dan moet je goed rekening houden met het feit dat zonnepanelen worden verkocht in wattpiek. De wattpiek betreft de optimale prestatie van een paneel in de ideale situatie. De ideale omstandigheden voor een zonnepaneel komen in Nederland bijna niet voor, om deze rede moet je de wattpiek met een korrel zout nemen. 

Om een goed beeld te krijgen kun je het PV-systeem afwaarderen met een factor van 0,88. We zullen je een voorbeeld geven. Een wattpiek vermogen staat gelijk aan 0,88 wat vermogen. Kies je voor een compleet zonnestroomsysteem dan kost dat je ongeveer €1,78 per wattpiek, gelijk aan €2,23 per watt vermogen.

Doe je jaarlijkse verbruik kWh vermenigvuldigen met €2,23 maak je een snelle schatting van de te maken eenmalige kosten. Heb je een vast budget? Je zult iets anders moeten rekenen door de verkoop in wattpiek. Deel je budget door €1,78 en kijk hoeveel wattpiek je voor dit budget kunt aanschaffen. Wil je het totale vermogen met je budget berekenen dan kun je je totale budget delen door €2,23.

Zonnepanelen prijs

De prijzen zonnepanelen hangen sterk af van de grootte van het huishouden, woon je met meerdere mensen samen dan zul je voor voldoende capaciteit meer zonnepanelen moeten aanschaffen. Onder dit stuk hebben we 4 situaties voor je beschreven. Houd er rekening mee dat dit de gemiddelde kosten zijn.

Zonnepanelen prijsopbouw

De opbouw van de prijs van zonnepanelen zit als volgt in elkaar. Ongeveer 30% van de totale prijs van zonnepanelen bestaat uit de installatiekosten en arbeid, hierbij komen vrijwel altijd voorrijkosten, deze omvatten 2% van het totaal.

De overige 68% is volledig toebedeeld aan de de kosten voor al het materiaal. Door aanbieders met elkaar te vergelijken kun je flink besparen op gegarandeerd 30% van de kosten.

Besparing p/J: € 420,-

 • 8 zonnepanelen
 • Kosten: € 3,400 / € 4,100

Besparing p/J: € 680,-

 • 13 zonnepanelen
 • Kosten: € 5,200 / € 6,300

Besparing p/J: € 930,-

 • 18 zonnepanelen
 • Kosten: € 6,400 / € 7,700

Besparing p/J: € 1,110,-

 • 21 zonnepanelen
 • Kosten: € 7,300 / € 8,800
subsidie zonnepanelen 2017
stijging woz waarde zonnepanelen
subsidie zonne energie
BTW teruggave zonnepanelen

Subsidie zonnepanelen

Het is mogelijk om enorm te besparen op de aanschaf van een zonnepanelen systeem op uw eigen woning. We zitten midden in de energietransitie en de overheid stimuleert duurzame energie ingrepen, er is dan ook de mogelijkheid om een subsidie zonnepanelen aan te vragen voor het opwekken van steeds meer zonne energie.

Eerdaags bestond er een landelijke subsidie op zonnepanelen, deze is helaas geschrapt maar gelukkig zijn er nog een tal van andere oplossing om financieel voordeel te behalen op de installatie van zonnepanelen. Wellicht wist je het nog niet maar de nieuwe BTW teruggave regeling blijkt voordeliger dan de oude landelijke zonnepanelen subsidie.

Subsidie zonnepanelen 2018

Zoals je hebt gelezen hebben er enorm veel ontwikkelingen plaatsgevonden op het gebied van zonnepanelen subsidies. De huidige tegemoetkoming betreft een BTW teruggave regeling, we zullen hiernaast deze “subsidie zonnepanelen 2018” met je bespreken. Eerst gaan we het nog even hebben over de salderingsregeling die geldt op zonnepanelen.

Salderingsregeling zonnepanelen 2018

Het kan voorkomen dat je meer zonne energie opwekt dan dat je daadwerkelijk gebruikt, in principe geef je jouw energie nu gratis terug aan het net, Door de salderingsregeling is het mogelijk om de eerste 3000 kWh aan elektriciteit mag verrekenen met het verbruik van je huidige energieleverancier.

Waar het simpelweg op neer komt is dat wanneer je meer opwekt dan opmaakt de meter terugloopt, Een aandachtspunt waar je zeker rekening mee moet houden is het feit dat je moet beschikken over een zogenaamd ferrarismeter zonder terugloopblokkering.

Zonder deze meter is het niet mogelijk om je eigen zonne energie te salderen, heb je de meter nog niet dan raden wij het je aan om direct contact op te nemen met je huidige energieleverancier.

BTW terugvragen zonnepanelen

Nadat de landelijke subsidie op zonnepanelen werd ingetrokken in 2012 wisten veel woningeigenaren met wensen om te investeren in duurzame zonnepanelen systemen niet wat ze moesten. Door de landelijke subsidie konden particulieren met een relatief laag investeringsbedrag bijdragen aan de verduurzaming van ons land.

Is het investeren in zonnepanelen in 2018 nog wel financieel interessant? Lees snel verder om achter alle tegemoetkomingen zonnepanelen vanuit de overheid in 2018 te komen.

BTW percentage op zonnepanelen

Men die een zonnepanelen systeem wil aanschaffen denkt vaak niet aan het totale kostenplaatje. Naast het systeem en arbeidsuren is het natuurlijk bekend dat de Nederlandse overheid hier ook over moet verdienen. Deze winst wordt doorberekend in de aanschafwaarde, de consument weet vaak niet hoeveel BTW er over zonnepanelen wordt berekend.

Er geldt 21% BTW zonnepanelen, gelukkig is er vandaag de dag wel een BTW teruggave zonnepanelen. Met deze regeling kun je als particulier flink besparen, het blijft immers 1/5 deel van het totale aanschafbedrag.

BTW teruggave zonnepanelen 2018

Kies je op dit moment voor de installatie van een zonnepanelen pakket dan kun je gebruik maken van een fiscaal voordeel genaamd BTW teruggave zonnepanelen. Het is dan ook mogelijk, zoals de naam al zegt, om de 21% BTW zonnepanelen terugvragen. Net als bij ieder ander fiscaal voordeel in Nederland zitten er wel voorwaarden aan de BTW teruggave zonnepanelen verbonden. 

Voor dat je over het geld beschikt vanuit de overheid heb je het volledige bedrag betaald inclusief deze BTW. Na de betaling zul je een BTW-aangifte moeten indienen bij de fiscus voor kleine ondernemers. Schrik niet, vanaf het moment dat je een dergelijk zonnepanelen systeem laat installeren ben je volgens de Nederlandse wet een ondernemer. 

Je hoeft deze BTW aangifte maar één keer uit te voeren, voor de opvolgende jaren kun je simpelweg vrijstelling aanvragen. In vrijwel alle gevallen wordt deze vrijstelling geaccepteerd, je blijft in de praktijk natuurlijk gewoon een particuliere consument.

opbrengsten zonnepanelen
rendement zonnepanelen
zonnepanelen installeren
bevestiging van zonnepanelen

Opbrengst zonnepanelen

Bij het aanschaffen van zonnepanelen is de opbrengst hiervan natuurlijk een belangrijke factor. Echter is het rendement van een zonnepanelen systeem ook afhankelijk van een flink aantal factoren. De prestatie van een zonnepaneel is erg locatie afhankelijk.

Het is dan ook erg lastig voor de aanbieders van zonnepanelen om de zonnepanelen opbrengst van een specifiek paneel naar de klant te communiceren. De oplossing van dit probleem is de wattpiek. Dit is de eenheid van een zonnepaneel die is gepositioneerd in de ideale omstandigheden waarin we eerder in dit artikel over hebben gesproken.

Nederland is geen Curaçao en we hebben dan ook niet de ideale omstandigheden voor zonnepanelen. Lees verder om achter belangrijke factoren te komen die de opbrengst van zonnepanelen sterk beïnvloed, je moet er bij het aanschaffen dan ook goed op letten!

Rendement Zonnepanelen: de sterkte van de zon

De eerste factor was waarschijnlijk bij u al opgekomen, hoe feller de zon, hoe beter de opbrengst van de zonnepanelen. In de lente en zomer komen de panelen dan ook het dichtst bij wattpiek. De zon is in de herfst en winter minder intens waardoor er minder vrije elektronen ontstaan die vervolgens gaten in de stroomkring creëert. Hierdoor zal de stroomsterkte dalen. 

Dit probleem wordt opgelost door een goed geïnstalleerde solar panel die vrijwel niets tot geen obstakels ondervindt. In deze situatie blijft de spanning redelijk gelijk waardoor het vermogen relatief stabiel blijft.

Rendement zonnepanelen: schaduw positionering

De schaduw op uw zonnepanelen is een enorme factor in het rendement van uw zonnepanelen. De zonnepanelen zijn in een serie geschakeld. Het probleem van deze serie schakeling is dat de zonnecellen op de stroomsterkte van de laagste cel werken.

Het is dus mogelijk dat een enkele paneel bedekt wordt met schaduw en vervolgens de gehele zonnepanelen opbrengst naar beneden halen. Het alternatief en oplossing voor dit probleem is het parallel schakelen van alle zonne cellen, helaas is dit in veel situaties niet mogelijk doordat er een bepaalde spanning is vastgesteld voor de omvormer.

De meeste PV-systemen zijn dan ook parallel geschakeld, daarnaast leveren de panelen zelf al 12V of 24V. Let altijd goed op de omgevingsfactoren bij de aankoop en installatie van zonnepanelen. Let op hoge gebouwen, bomen, dakkapellen en schoorstenen.

Rendement zonnepanelen: productiemateriaal van het zonnepaneel 

We hebben het in het begin gehad over de verschillende soorten zonnepanelen, zoals je weet heeft iedere soort andere kenmerken en zijn ze verschillend. Elk materiaal waarmee geproduceerd is heeft zo zijn voor- en nadelen. 

Vandaag de dag worden de meeste zonnepanelen gebaseerd op de soort monokristallijn of polykristallijn zonnepanelen die gebruik maken van silicium kristallen. Kies je voor de monokristallijn zonnepanelen dan beschik je over silicium kristallen die een geheel vormen, het zonnepanelen rendement is dan ook optimaal.

Polykristallijn zonnepanelen beschikken over kristallen die niet zijn gecentreerd waardoor het rendement iets lager ligt, daarentegen zijn de productiekosten en aanschafwaarde een stuk lager. Als laatste soort kun je kiezen voor dunne film zonnecellen, deze zijn gebaseerd op amorf silicium. Je kunt het het best zien als kristalpoeder. Deze soort begint steeds meer marktaandeel te grijpen, mede door haar ontwikkelingen en lage aanschafwaarde.

levensduur zonnepanelen

Installatie zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen kan een lastige klus zijn, bent u handig? Dan kunt u het wellicht een kans geven. In de meeste gevallen kiest men ervoor om de installatie van de zonnepanelen over te laten aan deskundig en professionele vaklui. 

Je hoeft je dan ook geen druk meer te maken over de positionering en optimale installatie van het zonnepanelen systeem. Zelf installeren raden wij echter niet aan en het mag alleen bij systemen onder de 600 wattpiek.

Grotere panelen met een hogere wattpiek verzwaren in alle gevallen het dak en het systeem moet dan ook volgens de wet worden geïnstalleerd door een erkende installateur. 

PV-systeem, waar bestaat het uit?

Een goed geïnstalleerde en optimale zonnepanelen systeem bestaat uit meer dan alleen de panelen zelf. Bij het berekenen van de kosten voor de zonnepanelen moet u zich dus niet blindstaren op alleen de panelen.

Houd rekening met het feit dat je de gelijk stroom omgezet moet worden naar netklare wisselstroom. Ook de arbeidsuren voor de installatie moeten natuurlijk niet vergeten worden. Hieronder zullen we de punten opsommen die een PV-systeem bevat.

 1. Omvormerzonnepanelen wekken gelijkstroom op en moet dan ook worden omgezet naar wisselstroom, Dit is een essentieel onderdeel van het gehele systeem.
 2. Zonnepanelenkijk goed naar je verbruik en hoeveel je van je verbruik wilt dekken, maak vanuit hier de keuze voor het aantal panelen.
 3. Montage brackets: deze brackets zorgen voor een stabiele en veilige montage op het dak.
 4. Meetstation: dit apparaat indexeert het vermogen van de zonnepanelen en controleert op fouten. Dit is niet verplicht maar raden we sterk aan!
 5. Console: deze is alleen nodig wanneer u uw zonnepanelensysteem moet bevestigen op een plat dak. Het zijn holle bakken die zorgen voor de juist hellingshoek.

Terugverdientijd zonnepanelen

Een vraag die sterk speelt bij particulieren en bedrijven die kiezen voor een zonnepanelen systeem is de terugverdientijd. Het is een grote investering en wij gaan ervan uit dat u graag gedetailleerde prijs informatie ontvangt. Vanuit hier kun je achter de terugverdientijd zonnepanelen komen. Gemiddeld ligt de terugverdientijd van zonnepanelen inclusief de BTW teruggave op 7 tot 8 jaar.

Er zijn een flink aantal factoren die de terugverdientijd van zonnepanelen sterk beïnvloeden. Men ziet deze punten vaak over het hoofd of denken er niet aan. Omdat we willen dat je achter de juiste terugverdientijd voor je zonnepanelen komt hebben we enkele aandachtspunten beschreven die u zeker mee moet nemen in uw berekening, lees snel verder! 

Factor 1: aanschafwaarde zonnepanelen

Zoals je weet is er flink wat keuze in zonnepanelen en bestaan er sterke kwaliteitsverschillen. Door de zonnepanelen met elkaar te vergelijken kom je tot de beste prijs/kwaliteit verhouding. Nogmaals, denk niet alleen aan de zonnepanelen zelf maar ook aan de randzaken. Verzamel alle gegevens die je hebt om een goede berekening te kunnen maken voor je terugverdientijd.

Factor 2: kosten van alle randzaken

Vaak worden er bij kostenberekening alleen rekening gehouden met de zonnepanelen zelf. Dit is natuurlijk niet onlogisch maar er zijn helaas nog meer kosten voor randapparaten van het zonnepanelen systemen. Denk aan de omvormer, bekabeling, meetapparatuur, installatiekosten en montagekits. Zonder deze zaken kan het systeem niet optimaal functioneren en wordt de terugverdientijd van de zonnepanelen alleen maar langer.

Factor 3: de huidige stroomprijzen

Wanneer we het hebben over de terugverdientijd van zonnepanelen moeten we zeker de actuele stroomprijzen aankaarten. Het is natuurlijk goed om te weten wat u betaalt zonder een zonnepanelen systeem, anders wordt het lastig vergelijken. Het is in veel gevallen zo dat het zonnepanelen systeem vaak maar 50% van het verbruik dekt, de rest wordt opgevangen door de huidige energieaanbieder. 

Factor 4: duurzame of goedkoopste zonnepanelen?

Kijk bij de berekening van de terugverdientijd altijd naar de levensduur van jouw zonnepanelen. Over het algemeen ligt de levensduur van een gemiddeld zonnepanelen systeem over een levensduur van 25 jaar. Natuurlijk zijn er wel een aantal belangrijke punten die de levensduur sterk beïnvloeden.

Denk hierbij aan omgevingsfactoren. Woon je in een omgeving met flink wat natuur en laat je het onderhoud van de zonnepanelen een beetje zitten dan kan er schade ontstaan waardoor de opbrengst of rendement van de zonnepanelen afneemt. Automatischer wijs wordt de terugverdientijd hier ook door verlengd. Hoe duurder de panelen, hoe langer de levensduur.

hoe werkt een omvormer
omvormer zonnepanelen
reiniging zonnepanelen
schoonmaken van zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Een zonnepanelen omvormer is essentieel voor een zonnepanelen systeem, het zorgt er namelijk voor dat uw opgewekte energie naar wisselspanning wordt omgezet. Deze kan dan ook worden verkocht aan uw energieleverancier. 

Op elke zonnepaneel staat een gelijkspanning van ongeveer 0,5V. Vervolgens wordt gekozen voor een schakeling met een gelijkspanning van 12 V of 24V over het totale zonnepaneel systeem. Werk je met netgekoppelde systemen dan heb je een omvormer nodig die het omzet naar geschikte netstroom.

Wissel – en gelijkstroom op zonnepanelen

Je hebt twee soorten stroom, wissel- en gelijkstroom. We zullen het even kort met je bespreken. Gelijkstroom is een stroom met een constante stroomrichting. Je kunt gelijkstroom terugvinden in batterijen, accu’s en natuurlijk ook zonnepanelen.

Het grootste nadeel van deze gelijkstroom is dat het niet kan worden omgezet naar hoogspanning waardoor het niet over lange afstanden vervoerd kan worden zonder spanningsverlies. Wisselstroom kan in vergelijkingen met gelijkstroom wel vervoerd worden met weinig tot geen spanningsverlies. Het is een stroom met een periodieke wisselende stroomrichting.

Verschillende soorten omvormers

In de wereld van omvormers zijn er twee verschillende omvormers namelijk, de zuivere sinusomvormer en de gemodificeerde sinusomvormer. Het grootste verschil tussen de twee stromen zit hem in de golfvorm van de stroom die er opgewekt wordt. Wanneer de consument elektriciteit ontvangt van een energieleverancier heeft die te maken met een zuivere sinusvorm.

De duurdere zuivere sinusomvormer zet stromen dan ook om in de golfvorm. Heb je een gemodificeerde sinusomvormer dan wordt er een blokgolf geproduceerd met een identieke frequentie als de netstroom.

We gaan hier niet dieper op in omdat het op dit punt vrij technisch wordt voor de gewone lezer. De aanbieder zal je een soort omvormer aanraden.

Afmetingen zonnepanelen

Voordat u daadwerkelijk zonnepanelen aan gaat schaffen moet u natuurlijk weten hoeveel panelen u kwijt kunt, hiervoor zijn de afmetingen zonnepanelen erg handig. We zullen hieronder alle gemiddelde afmetingen van zonnepanelen met je bespreken.

Niet alle zonnepanelen zijn even groot en hebben dan ook verschillende afmetingen, Een gemiddeld paneel heeft een afmeting van ongeveer 1.5 m2. Wanneer je de exacte afmetingen van uw zonnepanelen wilt schatten/weten dan zul je moeten kijk naar de prestaties en vermogen van de panelen. Zoals je weet wordt het vermogen van een zonnepaneel uitgedrukt in Wattpiek.

Hoe hoger de Wattpiek, hoe hoger het vermogen van het betreffende paneel. We hebben hier de gemiddelde maten voor je opgesomd.

 • Kleine panelen: 190 – 215 Wp –> 1,58 x 0,81 meter
 • Normale panelen: 245 – 270 Wp –> 1,65 x 1,00 meter
 • Grote panelen: 270 – 300 Wp –> 2,00 x 1,00 meter

Over het algemeen hebben alle zonnepanelen in Nederland een Wattpiek vermogen van 250. Zoals je hierboven ziet zijn de afmetingen vaak gelijk aan 1,65 x 1,00 meter.

We willen nogmaals herhalen dat dit de standaard afmetingen zijn, er bestaat een kans dat er door verschillende aanbieders andere afmetingen worden gehanteerd. Als we kijken naar de dikte van de zonnepanelen komen we uit op een standaard dikte tussen de 3,5 en 5 cm. 

Zonnepanelen schoonmaken

Wanneer je je zonnepanelen systeem optimaal wilt laten werken voor de meeste zonne-energie is het belangrijk dat de panelen voldoende schoon zijn. Vuil en aanslag op de panelen zorgen ervoor dat er minder licht wordt opgevat door de zonne cellen. Zoals we al vaker hebben gehaald zijn de omgevingsfactoren enorm belangrijk, maar hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Het schoonmaken van zonnepanelen is niet erg moeilijk maar sommige middelen en apparaten moet je absoluut niet gebruiken. Hieronder hebben we alles beschreven voor een optimale schoonmaak van je zonnepanelen.

Schoonmaken zonnepanelen op een schuin dak

Heb je zonnepanelen bevestigd op een schuin dak met een helling hoger dan 30 graden? Een gratis cadeautje, de regen zorgt voor een goede schoonmaak van uw systeem. Vogelpoep wordt door de zon verbrand waardoor het er automatisch afvalt, het af en toe schoonmaken van de zonnepanelen is goed maar zal de prestatie niet erg verbeteren.

Schoonmaken zonnepanelen op een plat dak

Heb je je zonnepanelen bevestigd op een plat dak? Dan is het in veel gevallen zo dat deze worden geplaatst met een lage helling. Eerdaags stond deze heling op 30 graden maar is vandaag de dag standaard 15 graden of minder.

Dit heeft enkele voordelen maar het grootste nadeel hiervan is dat het paneel sneller bevuild wordt, vooral onder in het paneel zul je veel aanslag ontdekken. Elk jaar moet dit worden schoongemaakt.

Bomen en zonnepanelen

Bomen en zonnepanelen hebben geen goede relatie met elkaar, ze doen eigenlijk alles waar een zonnepaneel niets aan heeft of belemmering biedt. Het zorgt voor aanslag, schaduw en vogels die de panelen onder poepen. Aanslag wordt gecreëerd door pollen en kleine stofjes die in de lucht voorkomen. Deze aanslag vult zich op aan de onderkant van de panelen waardoor het de ideale plek is voor algen.

Zonnepanelen schoonmaken checklist

 • Kijk goed naar het uiterlijk van de zonnepanelen.
 • Maak je zonnepanelen schoon met zo min mogelijk licht, hoe meer licht, hoe hoger het voltage. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden.
 • Zorg dat de zonne cellen op een juiste temperatuur zijn, ze kunnen namelijk tot wel 80 graden worden.
 • Schakel het gehele systeem uit tijdens het schoonmaken van de panelen.
 • Blijf ten alle tijde van de bekabeling af en vermijd connectoren.
 • Zorg ervoor dat je geen bijtende schoonmaak middelen gebruikt, het glas van de panelen is namelijk zeer gevoelig.
 • Maak de panelen nooit schoon met droge doeken of borstels, voorkom ten alle tijde krassen op de zonnepanelen.
 • Niet leunen op de zonnepanelen en zorg dat je het glas niet hard aanstoot.
 • Zorg altijd dat je veilig vastzit wanneer je in de hoogte werkt. Het schoonmaken kan vooral met een flink aantal panelen een intensieve klus zijn. U kunt altijd gespecialiseerde schoonmaakbedrijven benaderen voor de schoonmaak van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen reinigen, wat kan ik gebruiken?

Zoals we al hadden verteld kun je niet met alle middelen en schoonmaakartikelen uw zonnepanelen reinigen, dit kan ernstige schade toedoen aan uw zonnepanelen systeem. Bij het reinigen zul je met water met een zachte spons of doek moeten gebruiken, gebruik nooit de schuurkant van de spons!

Het is eventueel mogelijk om ethanol, glasreiniger of een micro fiber doek te gebruiken. Voor dat je deze middelen gebruikt is het slim om eerst te controleren in het instructie boekje of het schade toedoet aan uw zonnepanelen.

De volgende middelen en schoonmaak attributen moet u in geen ieder geval gebruik, deze zullen gegarandeerd schade toebrengen aan uw systeem. Gebruik dan ook nooit een hoge druk reiniger, agressieve en schurende schoonmaakmiddelen.

Ook ammoniak is geen geschikte stof om mee te reinigen. Nogmaals, vermijd hulpmiddelen die schuren, denk hierbij aan afwasborstel of schuursponzen. 

Handige & leuke Video’s

Zonnepanelen, een goede investering voor de toekomst

Het is weer lekker zomer, de zon schijnt en je zonnepanelen maken flinke overuren. Heerlijk er wordt aan de lopende band stroom opgewekt, maar is het dan een goed moment om over te stappen van energieleverancier? Ja dat kan maar je moet wel op een aantal zaken letten...

Voordelen en nadelen van zonnepanelen

Het aanschaffen van zonnepanelen is een echte hype, je ziet dat steeds meer merken ze gaan aanbieden, zelfs de IKEA biedt vanaf nu zonnepanelen aan. De ontwikkeling naar steeds meer zonne-energie is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Maar wat is de rede dat...

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.