Europa’s zonne-energiegolf: negatieve recordprijzen onthullen opslagbehoeften

De expansie van zonne-energie in Europa heeft geleid tot een ongekend aantal uren met nul of negatieve groothandelsprijzen voor elektriciteit in de belangrijkste economieën.

Dit overaanbod, vooral tijdens perioden van lage vraag, dwingt producenten om te betalen of hun activiteiten stop te zetten.

Markus Hagel, expert energiebeleid bij het Duitse nutsbedrijf Trianel, merkte op dat “succes zijn eigen nakomelingen opeet”.

De uitbreiding van zonne-energie heeft, samen met een sterke opwekking van waterkracht en kernenergie, geleid tot een situatie van overaanbod.

Je zou zeker kunnen zeggen dat succes op dit moment zijn eigen nakomelingen opeet…

Markus Hagel

De geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit in de EU is tussen 2019 en 2023 meer dan verdubbeld tot 263 GW. Alleen al in 2023 komt dit neer op een gemiddelde van ongeveer 306.000 geïnstalleerde zonnepanelen per dag.

De day-aheadmarkt is beïnvloed, waardoor meer Europese markten prijsdalingen ervaren op het laagste vraagpunt midden op de dag.

Trianel, met investeringen in 800 MW fotovoltaïsche capaciteit en een projectpijplijn van 2.000 MW, heroverweegt haar verkoopstrategie vanwege de lagere prijzen.

Het succes van zonne-energie wordt toegeschreven aan de afwezigheid van subsidies, omdat ontwikkelaars stroomafnameovereenkomsten (PPA’s) zijn aangegaan tegen vaste voorwaarden die gekoppeld zijn aan groothandelsmarktprijzen.

Van overaanbod naar opslagbehoeften

De snelle groei van de opwekking van zonne-energie in Europa, gedreven door marktkrachten en de afwezigheid van subsidies, heeft geleid tot een overaanbod dat producenten voor grote uitdagingen stelt.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat producenten te kampen hebben met vele uren van nul of zelfs negatieve groothandelsprijzen in de belangrijkste Europese economieën.

Als reactie hierop overwegen zonne-energieontwikkelaars nu de potentiële voordelen van subsidieregelingen als alternatieve oplossing.

Terwijl dit artikel de uitdagingen van het overaanbod aan zonne-energie en de gevolgen voor producenten belicht, vestigt het ook de aandacht op de dringende behoefte aan oplossingen voor energieopslag om deze problemen aan te pakken en de netstabiliteit te waarborgen.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *